Razred optimist predstavlja najmanjše enosede jadrnice, ki jih upravljajo otroci v starosti med 7 in 15 let. Namenjen je spoznavanju pomorskih in jadralskih veščin, o njegovi priljubljenosti pa priča tudi razširjenost in številčnost tekmovanj po vsem svetu.

V Sloveniji je razred optimist zelo dobro razvit in organiziran, k čemur prispevajo tudi številne regate. Največjo med njimi - tradicionalno Velikonočno regato, ki privabi okoli 500 jadralcev iz vse Evrope - organiziramo prav v JK Pirat. Tej regati smo Piratovci dodali še Opti Opening, s katerim začenjamo jadralno sezono, in novembrsko regato Halloween.

Sekcija optimistov JK Pirat je ena najuspešnejših v regiji, z izredno bogato zgodovino in izjemnimi uspehi. Pohvalimo se lahko tudi z nazivom najuspešnejšega kluba po doseženih rezultatih in najštevilčnejšo ekipo v Sloveniji. Ta šteje skoraj 30 mladih jadralcev, razdeljenih v tri sekcije, pod trenerskim vodstvom Celestine Sabadin, Luke Domijana in Matevža Ravnikarja.

Naš cilj je v prvi vrsti spodbujanje otrok in mladostnikov k aktivnemu preživljanju prostega časa ter stiku z jadranjem, ki velja za enega najlepših športov. Naša zagnanost in ljubezen do jadranja pa se kažeta tudi v rezultatih mladih Piratovcev. Na državnem prvenstvu 2022 smo namreč osvojili več kot polovico vseh odličij. Želimo si, da bi jadranje v razredu optimist za mlade športnike bila dragocena izkušnja za vse življenje, saj se prav prek jadranja učijo vztrajnosti, solidarnosti, kolegialnosti in samozaupanja.