Prvomajski vikend je že skoraj 70 let med jadralci rezerviran za koprsko prvomajsko regato, v zadnjih letih poznano kot Guličev memorial. Ta regata je kot zadnja v seriji petih regat štela za izbor v reprezentanco. 

Trije dnevi dobrih jadralnih razmer so omogočili izpeljavo vseh devetih plovov, v katerih se je pomerilo 68 jadralcev iz Slovenije, Italije in Hrvaške.
Jadralni klub Pirat Portorož je v letošnji sezoni nastopal s pomlajeno ekipo, saj so lani še zadnji trije uspešni Piratovi reprezentanti razreda Optimist prestopili v razred 420. A Piratovci so regato z zavidljivimi rezultati zaključili tudi letos! In to z jadralci, ki so se komaj v letu 2020 udeležili Piratove šole jadranja. Lina Sorta in Filip Luka Butinar sta se uvrstila v reprezentanco za Evropsko prvenstvo, ki bo poleti na Danskem. Dobro začrtano pot kluba pa dokazujejo tudi rezultati nove generacije, ki je osvojila štiri od šestih pokalov v kadetski kategoriji: Mija Mazalin je bila 3. kadetinja, 2. mesto je osvojila Zoja Ribarič z le točko manj na regati, Val Grbec je zmagal med kadeti pred klubskim prijateljem Lanom Černacem Škofičem, ki je osvojil 2. mesto. 
Če bi rezultate razčlenili še bolj, bi Piratovci osvojili tudi zmagi v kategoriji do 8 in do 9 let. Omeniti moramo še Petra Caprettija - prejel je pokal za najmlajšega udeleženca regate, ki je odjadral vse plove in se pri tem, kar je najpomembneje, zelo zabaval.

Odličnim rezultatom dodajamo še hecno anekdoto zadnjega dne, ko je naš komaj osemletni jadralec v zadnjem plovu, ko so na nebu že švigale strele, odlično zaključeval regato. Tik pred ciljem se je nenadoma nesrečno prevrnil. Barko je sicer hitro obrnil, a je trener opazil, da dolgo časa plava okoli nje. V optimista se je namreč po nesreči ujel morski klobuk. Ne vemo, kdo se je koga bolj bal - jadralec morskega klobuka ali obratno. To ostaja skrivnost. :)

Jadralske zgodbe, sklepanje novih prijateljstev in spoznavanje Kopra z morske perspektive so za mlade jadralce neprecenljive izkušnje. Naj bo takih čim več! 

Čestitke ob pomembnih dosežkih Line in Filipa je izrekel tudi trener Luka Domijan in dodal, da ni slučaj, da sta pokazala tako izjemno hitro rast, saj sta bila že od začetka zelo dosledna, polna želje po učenju in ljubezni do tega športa. Obenem se je zahvalil Jadralnemu klubu Jadro Koper za skupne treninge in lepo izpeljan Guličev memorial in čestital kadetom za vsa odličja.


Zapisal: Matevž Ravnikar, trener
Foto: Rok Sorta