Jadralni klub Pirat Portorož je bil ustanovljen po drugi svetovni vojni kot sekcija Ljudske tehnike. Z leti se je klub osamosvojil in po zamenjavi več lokaciji v Piranu in Portorožu leta 1965 pristal na sedanji lokaciji Obala 6a.

KLUB IMA NASLEDNJE CILJE:

 • zagotavljati pogoje za vzgojo podmladka, tekmovalcev in dvigovanje kvalitete vrhunskih športnikov jadralcev,
 • pri članih razvijati karakterne vrline, kot so ustvarjalni polet, občutek za delo v skupnosti, samokritičnost, odgovornost, kolegialnost, zbranost, itd.,
 • skrbeti za popularizacijo jadralnega športa med občani, predvsem med mladino, ter jih pritegovati v članstvo,
 • skladno s turističnim gospodarstvom občine ustvarjati dodatno kvalitetno ponudbo na območju svojega delovanja.

SVOJE CILJE URESNIČUJEMO Z NASLEDNJIMI DEJAVNOSTMI:

 • s širjenjem in popularizacijo jadralnega športa preko sredstev javnega obveščanja in organiziranjem tečajev,
 • z organizacijo tekmovanj in raznih prireditev v podporo osnovnih ciljev kluba,
 • s sodelovanjem in povezovanjem z ostalimi jadralnimi društvi,
 • z vzgojo in usposabljanjem članov in strokovnih delavcev,
 • z organiziranjem strokovnih tečajev oziroma seminarjev s področja trenerskega dela, dela športnih funkcionarjev,
 • z vključevanjem članov v organe kluba
 • in drugimi dejavnostmi, ki so v korist uveljavljanju jadralne dejavnosti kluba in širše skupnosti.

Smo sodoben in uspešen klub, ki polaga veliko pozornost delu z mladimi. Mladi jadralci lahko začnejo svojo pot v naši Šoli jadranja, ki jo organiziramo v poletnih mesecih. V dvotedenskih tečajih, se otroci učijo jadranja in morskih veščin. Najboljši med njimi nato nadaljujejo z rednimi treningi in postanejo člani naših tekmovalnih ekip v razredu OptimistVsako leto pripravimo tečaje za osnovne in srednje šole v sklopu programa Šport za zdravje. Tako se pri nas vsako leto s tem športom spozna okrog 400 otrok.

MLADINSKI PROGRAM:

Razred Optimist je naš najštevilčnejši razred. Mladi jadralci pod taktirko dveh trenerjev pridno trenirajo skozi celotno sezono. Vsako leto se uvrščajo v državno reprezentanco, s katero se vsakoletno udejstvujejo tudi na evropskem in svetovnem prvenstvu. Dobro delo z najmlajšimi jadralci je osnova za uspehe, ki jih dosegamo tudi v drugih - prehodnih razredih, kot so 420, 470, 29er in ILCA 4, 6 ter 7. 

Prevladujoči prehodni razred je 420, v katerem trenira skupno sedem moških, ženskih in mešanih posadk. Mladinci v tem razredu pridobijo dragocena znanja, ki jim služijo pri prehodu v članski olimpijski razred 470 za mešano posadko. Poleg klubskih treningov jadralci sodelujejo v nacionalni panožni šoli Jadralne zveze Slovenije.

Aktivni sta tudi dve posadki mešanih dvojic v razredu 470.

OLIMPIJSKI PROGRAM:

Olimpijske igre v Los Angelesu so leta 1984 gostile prvega športnika iz vrst Jadralnega kluba Pirat - Dušana Puha. Člani JK Pirat smo nato bili del jadralske olimpijske reprezentance vsak cikel med letoma 2004 in 2020, kar velja za velik uspeh. Med olimpijskimi razredi še posebej razvijamo in podpiramo razred 470. Jadralce sicer spodbujamo in usmerjamo tudi v druge olimpijske jadralne razrede. 

JADRANJE NA DESKI:

V klubu smo aktivni tudi v jadranju na deski v razredih Open Division II (D2), Rceboard, RS:X in Foil. Dobri pogoji nam omogočajo redno udejstvovanje in udeležbo na tekmovanjih doma in v sosednjih državah.

VELIKE REGATNE JADRNICE:

Veliko naših jadralcev že vrsto let uspešno zastopa barve kluba na pomembnih tekmovanjih večjih jadralnih razredov, kot so J70, Melges 20, 24 in 32, RC44, Maxi, ORC ipd.

REKREATIVNI PROGRAM:

V klubu podpiramo rekreativno jadranje in aktiven življenjski slog, zato za izposojo ponujamo različne jadrnice, katamarane in jadralne deske. Najbolj razviti so jadralni razredi Moth, Evropa, FD, ILCA, D2 in katamarani.

Člani kluba preko celega leta tekmujejo tudi v razredu potovalnih jadrnic, kjer prav tako žanjeno lepe uspehe.

REGATE IN DOGODKI:

Organizacija regat je pomembna dejavnost kluba. Vsako leto organiziramo vrsto regat  za vse jadralne klase in za modele jadrnic. Najuspešnejša je Velikonočna regata za razred Optimist, ki je postala ena od najpomembnejših regat za ta razred v svetovnem merilu. Na regati nastopi več kot 380 jadralcev  iz 11. držav. Ta regata je velikega pomena tudi za turistično gospodarstvo in promocijo kraja v svetu.
V klubu vsako leto organiziramo edino Slovensko regato jadranja na deski Piranja.

Bogata, več kot 60 letna zgodovina Pirata, prežeta z zlatom, srebrom in bronom, zavzetostjo članov pri delu, prenosu znanja in izkušenj, je veliko pripomogla k razvoju slovenskega jadranja.