Za nami je predzadnji regatni dan odprtega evropskega prvenstva za 420 ter drugi dan finalnih plovov. Po napovedi se je veter dovolj okrepil za izpeljavo veljavnih plovov šele v zgodnjem popoldnevu, ko je regatni odbor mlade jadralce povabil na vodo. V blagem vetru okoli 6 vozlov so vse skupine odjadrale po dve regati. Tudi danes so jadrali na dveh regatnih poljih; posadke v ženski in U17 kategoriji so ponovno jadrale razdeljene v zlato in srebrno skupino, moške in mešane posadke, ki jih je največ, pa v zlato, srebrno in bronasto skupino.

Vodja regatnega odbora Bojan Gale je takole povzel današnje dogajanje: “Za nami je predzadnji regatni dan in uspeli smo odpeljati dve regati za vse flote, tako da imamo po urniku sedaj končanih 10 regat za vse flote. Razmere so bile danes nekoliko težavnejše, imeli smo šibko termiko, za žensko floto in U17 nekje do 8 vozlov, na drugem polju je bilo skoraj enako, le da so morali čakati eno uro dlje, da se je veter stabiliziral. Vse je pripravljeno za jutri, jadralci in trenerji so zadovoljni in veselimo se zadnjega regatnega dne. Načrtujemo, da bomo vse regate za zlate skupine izpeljali na enem polju, ostale flote pa na drugem polju. Na sporedu sta še dve regati, start je predviden za ob 13. uri, zadnji startni signal pa je dovoljen ob 15.30. Verjamem, da bomo pred 4. uro imeli znane prvake.”

Rezultati

Dan pred koncem je v najštevilčnejši moški/mešani floti vodstvo prevzela ameriška mešana posadka Freddie Parkin in Estella Morris (48 pt). Druga skupno ter vodilna med evropskimi posadkami sta Italijana Lisa Vucetti in Vittorio Bonifacio (51 pt), tretja aboslutno sta Francoza Zou Schemmel in Jean Philippe Boudard (52 pt). Tretja evropska posadka sta Grka Dimitrios Sourlatzis in Nikolaos Sourlatzis (57 pt) na skupnem četrtem mestu.

V kategoriji mešanih posadk vodita Američana Freddie Parkin in Estella Morris (48 pt) pred prvouvrščeno evropsko posadko, italijanskima jadralcema Lisa Vucetti in Vittorio Bonifacio (51 p), na tretjem mestu sta slovenska jadralca Ana Planinšič in Teo Gerželj (87 pt). Tretja evropska mešana posadka sta Britanca Imogen Wade in Hugo Valentine (98 pt) na 15. mestu. 

Med dekleti se prva trojica od včeraj ni spremenila. V vodstvu še naprej ostajata dve španski posadki, Neus Fernandez Darder in Martina Gomila Darder (25 pt) ter na drugem mestu Marisa Alexandra Vicens Seguí in Marina Borràs Ugarriza (44 pt). Tretji sta Grkinji Georgia Faviou in Amalia Papanikita (47 pt).

Med posadkami v kategoriji U17 prva tri mesta zasedajo mladi jadralci iz Grčije. V vodstvu ostajata Ioannis Tournis in Georgios Iraklis Michalopoulos (38 pt), na drugem mestu U17 ter vodilni med ženskami sta Dimitra Peleki in Fevronia Bouzana (46 pt), na tretje mesto pa se je prebila posadka Sokratis Chamarias in Iason Xypas (66 pt).

Slovenske uvrstitve

Najboljša slovenska posadka Ana Planinšič in Teo Gerželj, ki jadrata v kategoriji Man/Mixed, sta po današnjem dnevu na skupnem 9. mestu, s tem pa še naprej držita drugo mesto med evropskimi mešanimi posadkami. V srebrni skupini nastope nadaljujeta Jaka Valjavec in Vid Dobrinja, ki sta po današnjem dnevu na 39. mestu, Rok Kovačič in Lara Božič sta 44., Jean Jakob Veznaver in Anton Rejec sta 57., Miran Gustin in Toni Rebec sta 99., Peter Koprivec in Rodion Krantov pa 104.

Roža Sabadin in Riana Arinova sta v ženski floti danes v srebrni skupini prijadrali na peto in deseto mesto, s tem pa sta po današnjem dnevu na 38. mestu. Slovenska posadka v kategoriji U 17 Martin Marušič in Neli Gulič sta danes prijadrali 33. in 31. mesto v srebrni skupini ter sta dan pred koncem prvenstva na 70. mestu. 

Trener slovenske posadke Mitja Mikulin: “Imeli smo termični veter med 4-6 vozli na našem polju, na drugem pa kakšen vozel več. Ana in Teo sta v zlati skupini odvozila dva zelo slaba starta, a sta na srečo dovolj hitra, da uspeta skozi regato pridobivati. Naredla sta 16. in 12. mesto, kar ju uvršča na deveto skupno ter na drugo v Mixed med evropskimi posadkami. Vse tri posadke, ki jadrajo v srebrni skupini - Rok in Lara, Jaka in Vid ter Jakob in Anton - so bile danes v prvem plovu čez startno linijo, ena posadka je sicer v cilj druge regate prijadrala kot peta, a je imela BFD. V drugem plovu sta Jaka in Vid končala kot druga, Rok in Lara pa četrta. Njihovi nastopi kažejo pozitivno in upamo, da se na EP v Grčiji vse posadke uspejo uvrstiti v zlato skupino, tam bo mladinsko prvenstvo U19, kamor dejansko spadajo. Roža je naredila eno solidno peto mesto in eno deseto. Manjka jima izkušenj, predvsem na regatah. Jutri pričakujemo podobne pogoje kot danes, upamo, da uspemo odjadrati še predvideni dve regati - ali pa tudi ne upamo, bo, kar bo in mi bodo pripravljeni.”

Jutri je pred jadralci zadnji regatni dan in spet lahko pričakujemo šibko termiko. Prvi start je predviden za ob 13h.

Več informacij in rezultati: https://2024europeans.420sailing.org/en/default/races/race