S podelitvijo pokalov se je zaključila prva letošnja regata za razred Optimist - Opti Opening 2022. Jadralni klub Pirat Portorož je na dogodek privabil množico nadebudnih jadralcev, starih od 7 do 15 let, ki so v dveh regatnih dneh odjadrali štiri (srebrna skupina) oz. pet (zlata skupina) zahtevnih plovov. Burja je tako v soboto kot v nedeljo lepo napolnila regatno polje v Piranskem zalivu. Prvi dan so se na morje podali zgolj izkušenejši jadralci, saj so sunki burje dosegali 30 vozlov. Mlajši tekmovalci, rookiji, so na svoj račun prišli šele drugi dan regate, ko so bližje obali odjadrali dva plova. 

 

Bojan Gale, predsednik regatnega odbora: »Imeli smo zelo težke pogoje z močno burjo, ki je dosegala tudi 30 vozlov, in nizkimi temperaturami zraka. Vsi otroci, ki so se v teh pogojih podali na morje in odjadrali regato, so že sami po sebi zmagovalci. Ta regata je bila dragocena priprava na Velikonočno regato, ki se je že veselimo

 

Skupni zmagovalec Opti Openinga 2022 je Enrico Coslovich (CDV Muggia), drugo mesto je osvojil Giuseppe Montesano (TPK Sirena), tretje pa je zasedla Aurora Ambrož (CDV Muggia). V skupni razvrstitvi je med deklicami slavila Aurora Ambrož (CDV Muggia), druga je bila Leanne Turrin (DRCS), tretje mesto pa je zasedla Giulia Gelussi (SVOC). Med kadeti je prvo mesto zasedel Giovanni Montesano (TPK Sirena), drugo Nicolò Santoro (Triestina della vela), tretje pa Cristian Castellan (CDV Muggia). Med deklicami kadetinjami je zmagala Ajda Gulič (JK Jadro Koper), druga je bila Müller Lena (DRCS), tretja pa Arianna Penso (Diporto Velico Veneziano). Med jadralci začetniki (rookie) je pri dečkih slavil Gabriele Bosazzi (SVOC), drugi je bil Matteo Giuseppe Pagano (SVOC), tretji pa Mihael Zobec (JK Olimpic). Pri deklicah je bila najboljša Lisa Perazzi (SVOC), druga je bila Beatrice Marassi (TPK Sirena), tretja pa Marta Luchini (CDV Muggia). 

 

Zdrav borben duh je bilo slutiti že od samega začetka regate. Opti Opening namreč šteje kot izbirna regata za slovensko reprezentanco in je obenem prva od skupno treh regat, ki so povezane v ekskluzivno serijo Sailing Point Golden Series.Zmagovalni klub zlate serije prejme posebej za serijo oblikovanega optimista – Golden Optimist in bogato denarno nagrado.

 

»Veseli smo tako številčnega odziva na prvi Opti Opening. Prejeli smo veliko pozitivnih odzivov mladih jadralcev in njihovih trenerjev, ki se v JK Pirat Portorož radi vračajo. Kljub zahtevnim pogojem na morju, se je vse dobro izšlo. Nagrajeni smo bili s širokimi nasmehi mladih športnikov, kar največ šteje,« je dodal Mitja Margon, predsednik JK Pirat Portorož.

Takole smo uživali (povezava do videa): Opti Opening 2022 Video


Povezava do uradnih rezultatov:


Avtorji fotografij: Mateja Grbec, Katarina Kerševan, Veronika Macarol, Rok Sorta, Polona Žigo