29er spada med t. i. jadrnice tipa skiff. Skiffi so atraktivne jadrnice, zahtevajo pa veliko spretnost jadralcev. Med skiffe sodijo še jadralni razredi Musto in 49er. Razred 49er je tudi olimpijski jadralni razred. Med tem, ko je musto skiff namenjen posameznemu jadralcu (krmarju), sta na jadrnicah 29er in 49er potrebna dva jadralca (flokist in krmar). 29er je eden izmed prehodnih jadralnih razredov, namenjen mladim jadralcem, ko prenehajo po 15 letu starosti nastopati med optimisti in bi kasneje želeli nastopati na večjem olimpijskem jadralnem razredu 49er.


Mladim jadralcem se s tem ponudi nadgradnja jadralnih veščin, ki so jih spoznali, ko so jadrali na optimistu. Prehod na drug model jadrnice je izziv za vsakogar. Posebej to velja za mladostnike, ki so tedaj v fizičnem in mentalnem razvoju v najbolj občutljivem obdobju. Zato pa je potrebna podpora staršev, saj sta na jadrnici 29er dve mladi osebi, ki morata za uspeh delovati usklajeno. Seveda pa to zahteva tudi dodatna tehnična sredstva in strokovno podporo kluba.

V drugi polovici leta 2012, so člani JK Pirat z lastnimi sredstvi pridobili jadrnice 29er in s tem kot prvi v Sloveniji pripeljali ta razred na naše področje. V tem obdobju je bil razred 29er tudi registriran kot tekmovalni jadralni razred pri JZS.