V Dziwnówu na Poljskem se je zaključilo odprto mladinsko evropsko prvenstvo EurILCA 4 za razred ILCA 4, ki se ga je udeležilo pet mladih slovenskih jadralcev. Pogoji so bili težki prav od prvega dne naprej, saj veter jadralcem ni bil naklonjen - ali so čakali nanj ali je pa bil nestabilen. Na zadnji dan regate so jadralci sicer odšli na regatno polje, a v šibkem vetru niso zajadrali. 

Naša ekipa je odjadrala dobro. Vseh pet jadralcev je kvalifikacijsko serijo regat zaključilo z uvrstitvijo v zlato skupino, s čimer je, kot pravi trener Jakob Božič, “ekipa dosegla svoj mikro cilj.” Piratovec Svit Dujmovič Šterpin je vse do predzadnjega dne krojil vrh. V cilj je enkrat prijadral kot zmagovalec flote, pa tudi kot tretji in četrti. Močan vetrni zasuk med regato predzadnjega dne in nekaj smole so rezultat nekoliko poslabšali, in čeprav je bil po enem od regatnih dni skupno peti, evropsko prvenstvo zaključuje na skupnem 14. mestu. 

Trener Jakob Božič je z nastopi svojih varovancev zadovoljen, saj so se vsi uvrstili v zlato skupino: "Največ sem pričakoval od Alenke in Svita, ki sta med prvenstvom okusila 6. in 5. mesto skupno. Na žalost sta oba naredila preveč napak in zaključila na 14. in 15. mestu. Pogoji so bili zelo težki, veter je veliko obračal in nihal v jakosti, tako da je bilo potrebno biti spredaj in hitro reagirati na spremembe."

Evropska prvakinja razreda je postala Španka Irene de Tomás Perelló, srebro in bron pa gresta v grške roke - druga je Evangelia Karageorgou, tretja Christina Maria Meni. Med fanti sta bila na stopničkah dva Italijana, zlato je osvojil Giulio Genna, srebrn je bil Nicolò Giuseppe Cassitta, bronast pa Španec Xavier García Ollé.

Čestitamo mladim jadralcem in njihovemu trenerju.  

Rezultati: 

Vir: Jadrana zveza Slovenije