Včeraj, 27. julija, se je v portugalski Vilamouri zaključilo mladinsko evropsko prvenstvo za 420 in 470. V razredu 420 so nastopile tri slovenske posadke – Daniel Cante in Gašper Babič, Toni Benčič in Anton Rejec ter Ana Planinšič in Lara Božič, v 470 pa mešana posadka Martin Fras in Mija Škerlavaj. Ekipo je spremljal trener Mitja Mikulin.

Vilamoura tokrat ni bila radodarna z vetrom; mladi jadralci so v težkih razmerah in po veliko čakanja v šibkem vetru jadrali prva dva dneva, naslednja dva preživeli na obali brez odjadranega plova, ter zaključili v nekoliko vetrovnejših razmerah. Naša ekipa je kljub lažji virozi odjadrala vse regatne dni in pridobila dragocene izkušnje.

Trener Mitja Mikulin: “V 470 sta Martin in Mija v prvenstvu kar nekajkrat prišla na prvo bojo med prvimi desetimi, kasneje zaradi neizkušenosti malenkost izgubljala, a pridobila dragocene izkušnje za naslednja prvenstva.
V 420 sta Daniel in Gašper zadnji dan naredila 4,4, in 5. mesto. V prvi regati sta bila žal prehitra na startu, drugo sta debelo vodila, a se jim je strgala zajla od trapeza, ter tudi brez trapeza uspela končati na četrtem mestu. Peljati znata zelo lepo.
Ana in Lara svoje prvo prvenstvo zaključujeta na 9. mestu v kategoriji U17 med dekleti.
Zadnji dan je pihalo med 12 in 17 vozli, kar so bili zanju, ker sta lahki, kar zahtevni pogoji. Svoje je dodatno naredila še bolezen. Sta pa zadnji dan zelo izboljšali starte. Čez deset dni ju na Balatonu čaka svetovno prvenstvo, kjer bosta lahko pokazali še več.
Toniju in Antonu se žal prvenstvo ni izšlo po načrtih, nekaj smole sta imela tudi z vetrom, saj sta večkrat zgrešila boljšo stranico in ostala v brezveterju. Tudi njiju čez dni na Balatonu čaka nova preizkušnja.
Pridobili smo dragocene izkušnje, ki nam bodo koristile že na svetovnem prvenstvu na Balatonu med 5. in 13. avgustom.”

Rezultati: tukaj
Martin Fras in Mija Škerlavaj, 25. mesto
Daniel Cante in Gašper Babič: 65 mesto
Ana Planinšič in Lara Božič: 26. mesto; 9. mesto v kategoriji U17 med dekleti
Toni Benčič in Anton Rejec: 33. mesto

Vir: Jadralna zveza Slovenije