Od torka, 11., do nedelje, 16. oktobra, bo Portorož ponovno gostil črne karbonske lepotice razreda RC44, ene najhitrejših enotrupnih jadrnic na svetu, ki jih je pred dobrimi 15 leti na pobudo slovitega Russella Couttsa oblikoval naš Andrej Justin.
Od tedaj se jadrnice, ki jih krmarijo premožni lastniki, na njih pa v ekipah jadrajo najboljši svetovni jadralci - med njimi tudi številni olimpijci kot sta naša naša Piratovca Mitja Margon in Tomaž Čopi ter udeleženci Pokala Amerike, Volvo Ocean Racea, svetovni prvaki različnih razredov in drugi -  vsako leto preselijo na pet različnih prizorišč regat. Letos so odjadrali že tri - prvo na Lanzarotu, naslednjo v portugalskem Cascaisu in tretjo v švedskem Marstrandu. Pred nami je četrta, portoroška, od tukaj pa se bodo ekipe in njihove jadrnice podale še v Oman za zaključek sezone. Prihajajoča portoroška regata šteje tudi kot svetovno prvenstvo razreda, tokrat prvič organizirano pri nas.

V pokalu 44Cup nastopa devet jadrnic, tokrat jih bo zaradi bolezni v eni od ekip nastopilo osem. Med njimi kar tri s slovenskimi jadralci na krovu. Dame imajo prednost - na francoskem Alephu jadra Lara Poljšak; na edini jadrnici, ki pluje po slovensko zastavo in jo krmari slovenski lastnik, Ceeref Igorja Laha - tudi člana našega JK Pirat, jadra tudi njegov sin Tine Lah. V ekipi Team Nika, ki pluje pod zastavo Monaka, pa sta na krovu naša Mitja Margon in Iztok Knafelc, trener ekipe je Tomaž Čopi.

Vsak dan pričakujemo štiri regate, ki jih bo mogoče opazovati tudi iz portoroškega zaliva. Jadrnice bodo privezane v Marini Portorož in če bi vas premamila radovednost, kako se tako tehnološko zahtevne jadrnice sestavljajo, si tudi to lahko prihodnji teden ogledate v portoroški marini. Ponosni smo, da bodo prav člani našega JK Pirat kopenskim ekipam pomagali pri sestavljanju jadrnic.

Naš JK Pirat je tudi lokalni organizator prvenstva, ki ga bomo pripravili skupaj z nosilcem, razredom RC44. Mitja Margon, predsednik JK Pirat in vodja organizacije: “Po intenzivnih prizadevanjih in na podlagi preteklih uspešno izpeljanih dogodkov, nam je razred RC44 končno zaupal tudi organizacijo svetovnega prvenstva tega prestižnega razreda. Veseli me, da smo pod streho JK Pirat združili znanje, organizacijske izkušnje in nenazadnje uspeli privabiti partnerje, ki s svojo prisotnostjo in podporo izkazujejo zaupanje temu izrednemu dogodku. Osebno sem ponosen, da se bo svetovna jadralska elita spet zbrala pri nas in upam, da bomo izpeljali celoten program, ki smo si ga zamislili. Zahvalil bi se za zaupanje vsem partnerjem in podpornikom ter povabil vse jadralske navdušence, da si ogledajo ta enkratni spektakel na morju. Potrudili se bomo, da regatno polje čim manj oddaljimo od obale.”

Po treh letošnjih regatah je v pokalnem vodstvu slovenska ekipa Ceeref, pred Charismo in ekipo Nike. A svetovno prvenstvo, čeprav šteje tudi za pokalne točke, je vendarle najpomembnejša regata sezone, naslov svetovnega prvaka pa velik prestiž. Ekipa Ceeref je bila svetovni prvak razreda že dvakrat, Team Nika pa kot edina med sodelujočimi ekipami kar trikrat. Aktualni svetovni prvak razreda in branilec naslova je britanska ekipa Team Aqua.

Regato vedno spremlja bogat kopenski program, letos vas v soboto, 15.10. zvečer vabimo na srečanje z jadralci in zabavo v restavraciji Bungalov na plaži v Portorožu, zabavali nas bodo Maja Kevc in Heaven X.