IZOLA, 28. junija 2020 - »Znova jadramo!« bi se lahko glasilo geslo, ki je številno množico mladih jadralcev minuli konec tedna zvabilo na morje pred Izolo. Skupno kar 200 tekmovalcev iz sedmih držav v razredih optimist, laser radial, laser 4.7 in laser standard, je ustvarilo tisto tako lepo, plapolajočo zaveso belih jader, ki smo jo zadnje tedne tako zelo težko čakali.

Na sporedu je bil z novim terminom po koncu epidemije Pokal Burje v organizaciji JK Burja, v novem terminu po razglasitvi konca epidemije, ki je veljal tudi za kriterijsko regato za razred optimist in laser 4.7. Z regato Pokal Burje se je običajno v maju sklenila serija kriterijskih regat za jadralni razred optimist, ko se je tudi dokončno oblikovala postava reprezentance v razredu najmlajših tekmovalcev. Letos pa, kakor je dejal organizator, je imela regata prav poseben šarm, saj je bila tokrat to prva regata v obdobju po sprostitvi ukrepov in je pokazala prva pokoronska razmerja na vodi.

Regate so se udeležili tudi mladi jadralci JK Pirat, sicer v okrnjeni sestavi, saj se nekateri že spogledujejo s prestopom v nove jadralne razrede. Odlično se je odrezal Svit Dujmovič Šterpin, ki je po štirih opravljenih plovih osvojil sicer nehvaležno 4. mesto, hkrati pa je bil najboljši v slovenski floti. Drugi med slovenskimi fanti je bil Maj Petrič, JK Jadro, ki je bil skupno na 10. mestu, in tretji Mark Rodica, JK Burja Izola, ki je bil skupno na 19. mestu. Med dekleti je bila najboljša Slovenka Yelyzaveta Levandovska, SD Piran, skupno na 12. mestu, takoj za njo je bila Alja Petrič, JK Jadro, skupno na 13. mestu, in tretja med Slovenkami je bila Sara Domenik, JK Burja, skupno na 21. mestu.

V ekipi JK Pirat so tokrat sodelovali še Rok Kovačič (28. mesto) Roža Sabadin (31. mesto), Teo Gerželj (44. mesto), Žiga Cepak (97. mesto) ter novinci med kadeti Leo Čurčič (119. mesto), Val Grbec (121. mesto) in Mia Mazalin (138. mesto).

Ob koncu regate je trener Matevž Ravnikar povedal: »Napredek Piratovcev je nekoliko večji od napredka konkurence, kar kaže, da smo na pravi poti. A po njej nam se ne mudi preveč, saj so prehitri uspehi lahko breme za mlade športnike in zato dajemo v ospredje ekipni športni duh, ki se občutno dviga. Seveda se bomo skušali na jesensko domače evropsko prvenstvo kar najbolje pripraviti, saj bo tam očitno nastopala dobra polovica naše ekipe in lepo si bo pričarati nove lepe spomine na dobre nastope.«