Tradicionalna Martinova regata v Izoli se je zaradi nazanesljivega vremena v zadnjih letih sicer nekoliko skrčila po številu nastopajočih, a še vedno se je zbralo 124 Optimistov. Piratovci so svojo neustrašnost pokazali že pred začetkom, ko so v petek prijadrali iz portorožkega zaliva v kulisi mogočnega nevihtnega oblaka, ki je močno premešal vreme. 


Tako v soboto ni bilo klasičnih vetrov, ampak stalno obračanje iz juga, pa preko zahodnika vse do severnika. Slovenci so imeli kar veliko težav z razumevanjem takšnih razmer in edini, ki je uspešno kljuboval kvalitetni floti iz italijanskih jadralnih klubov, kjer pogosto delajo slovenski trenerji, je bil naš Svit Dujmovič Šterpin, ki je na koncu zasedel 2. mesto za Kim Magnani. V najboljši petnajsterici so bili od Slovencev samo še Tarin Pečar (9.), Piratovec Toni Benčič (11.) in aktualni državni prvak Maj Petrič na 15. mestu. Rezultatsko je napredoval tudi Teo Gerželj, ki je bil 7. med Slovenci.

V nedeljo žal ni bilo dovolj vetra, da bi izpeljali še kakšen plov in tako se je regata za Optimiste zaključila na meji veljavnosti z dvema odjadranima plovoma. Naslednja bitka bo v Puli za Miklavža.

Matevž Ravnikar
Foto: Dragan Sinožič