V Portorožu se je v petek, 1. marca 2019, začel Sun Cup, tridnevna kriterijska regata za razred optimist, laser 4.7 in laser standard, na kateri se je za bogat nagradni sklad potegovalo kar 175 tekmovalcev iz šestih držav.
Prvi tekmovalni dan je minil v znamenju šibkega vetra, ki regatnemu odboru in sodelujočim ni ponudil veliko priložnosti, da bi se lahko izkazali. Skozi neprodušno oblačno nebo je zapihalo dovolj vetra le za dva plova v obeh flotah laserjev, dve preizkušnji so po preložitvi in nekaj prekinitvah odpeljali tudi optimisti v modri skupini, medtem ko so se jadralci razvrščeni v rumeno grupo med seboj pomerili le enkrat. Slednji so se tako naslednjega dne na morje podali prvi ter zaostanek lovili v nekoliko bolj obetavnem zahodniku.
Drugi dan regate so jadralce na prizorišču pričakali šibka tramontana in mastni krofi, ki so jih sladkosnedi gostje pospravili kot za šalo. Po pustnem zajtrku se je razigrana družba preselila na morje. Tekmovalni dan so začeli sredi Piranskega zaliva z regato za rumeno skupino optimistov in laserje, nakar so se prestavili bliže Portorožu, kjer so izpeljali še dve preizkušnji za vse sodelujoče.
Zadnji dan regate se je Piranski zaliv ponovno kopal v soncu, začelo se je s 6 vozli tramontane, kasneje pa je jadralcem lase mršil južni veter jakosti od 8 do 13 vozlov. Bogato pošiljko vetra so organizatorji izkoristili za izpeljavo štirih plovov v olimpijskem enosedu laser standard in treh za razreda laser 4.7 in optimist.
Iz vrst JK Pirat je ekipo optimistov zastopalo 5 dečkov in 2 deklici. Najbolje se je uvrstil Vid Magister s skupnim 38. mestom, sledili so Ana Planinšič na 40. mestu, Svit Dujmovič Šterpin na 48. mestu, Žan Ogrizek na 62. mestu, Rok Kovačič na 69. mestu, Teo Gerželj na 71. mestu in Roža Sabadin na 127. mestu.
V razredu laser 4.7 se je med 17 tekmovalci pomeril Ivan Vakhrushev, ki je v skupnem seštevku osvojil 2. mesto. V razredu laser standard pa je 6. mesto osvojil Jaka Romih.
Drugi dan regate je mlade jadralce v klubu obiskal veliki šampion, Avstralec Tom Slingsby. Tom se v svoji bogati jadralski karieri lahko pohvali s kopico laskavih nazivov, med njimi: 5x svetovni prvak v razredu Laser, naziv olimpijski prvak v razredu Laser in zmagovalec America`s Cup. Tom se je v Portorožu mudil v sklopu treningov jadrnice Nika, jadralnega razreda RC44. In kaj je povedal mladincem? Eden izmed dečkov ga je vprašal glede olimpijskih iger: "Priti na olimpijske igre predstavlja ogromno dela in odrekanja, je pa vredno vsega truda! Zato vztrajajte!"