TRST, 6. oktober 2019 - Barcolana young, nekoč Barcolina se od svoje starejše sestre razlikuje bolj kot ne samo v starosti krmarjev. Prav tako je v ospredju dogodka množičnost, povsod prisoten festivalski odnos in napeti boji za vrh.

Žal je letošnjo izvedbo zaznamoval dan žalovanja, ko se je celoten Trst zavil v črnino zaradi nerazumne tragedije, ki je vzela dve mladi življenji med policisti. V znak spoštovanja tako v soboto ni bilo regatnih aktinosti, kar so vsi nastopajoči spoštljivo sprejeli.
V nedeljo se je štart izmikal zaradi mejno močnih sunkov burje, a na koncu so vendarle izpeljali po tri plove za kadete in starejše jadralce ločeno.
Optimisti JK Pirat so dosegli dober uspeh in s Svitom Šterpin Dujmovičem osvojili celo pokal za tretje mesto v skupni razvrstitvi v konkurenci 157 tekmovalcev.
V prvi tretjini so končali tudi Ana Planinšič, Rok Kovačič in Vid Magister, tik za njimi pa že Roža Sabadin. Skoraj povsem na repu razpredelnice je tokat končal Toni Benčič, ki je sicer dobro vozil, a si v gneči na startni liniji s kar 157 barkami, pridelal kar dve diskvalifikaciji od treh plovov. Za ostale naše lahko rečemo, da so nabirali izkušnje in s svojo živahnostjo prispevali k sproščenemu vzdušju, ki je bil potreben za osvojitev stopničk.
S tem, ko so med prvimi naložili in zvezali barke na prikolico so pokazali, da se razvijajo v prave športnike, ki znajo ločiti otroško igro od odgovornosti do skupine in opreme.
Tudi preostali Slovenci so se odlično izkazali na tržaškem jadralnem prazniku, saj so dekleta zasedla 3., 4. in 5. mesto (Alja, Yelyzaveta in Tarin) v konkurenci deklet, Maj Petrič pa se je uvrstil celo pred našega Svita. Očitno se nam obeta zanimiva sezona tudi v domači konkurenci. Naslednji preizkus bo že Piratova Halloween regata, ki bo štela tudi kot Državno prvenstvo razreda optimist.


Matevž Ravnikar

Končni rezultati: