KOPER, 21. do 23. septembra 2018 - V Kopru se je v organizaciji Jadralnega kluba Jadro v nedeljo zaključilo odprto državno prvenstvo v najmnožičnejšem jadralnem razredu pri nas, razredu optimist, in olimpijskem razredu za ženske ter prehodnem tekmovalnem razredu za fante, razredu laser radial. 


V obeh jadralnih razredih so tekmovali tudi jadralci JK Pirat. 11-člansko ekipo optimistov in laseristko Sandro Lipovec je na morju pred Koprom spremljal Luka Domijan.
V treh tekmovalnih dneh je organizatorjem uspelo izpeljati šest plovov za razred laser radial in pet plovov za razred optimist. Prvi dan regate so izpeljali po štiri plove za vsak razred, v soboto le enega za razred laser radial in v nedeljo še po en plov za vsak razred.
Laseristka Sandra Lipovec je z rezultati 1, 3, 6, 13, 6 in 4 na koncu osvojila skupno 3. mesto (U19) in 1. mesto med dekleti.
Pri optimistih so zlasti v petek izjemno dobro peljali Yelizaveta Levandovska, Toni Benčič in Svit Dujmovič Šterpin, saj so ves čas vodili v deseterici najboljših. S suverenimi nastopi na morju je ob zaključku prvenstva na stopničke kot drugo-uvrščena med dekleti stopila Yelizaveta Levandovska(9. v skupni razvrstitvi), Toni (10.) in Svit (15.) pa sta v nedeljo s slabšima uvrstitvama žal izgubila tistih nekaj potrebnih točk, da bi lahko stopila na stopničke. V kategoriji kadetov se je s sicer 60. mestom v skupnem seštevku svoje prve kolajne za 3. mesto razveselila Roža Sabadin.
Borbenost in veščine, ki so jih optimisti pospešeno nabirali vse poletje in na nedavnem neuspelem prvenstvu v Pulju, so prišle na dan tudi v Kopru. V zlati skupini so osvojili naslednja mesta: Teo Gerželj (40 / 14 U12), Vid Magister (76 / 38 U12). V srebrni skupini pa: Tai Simonovich Zajelšnik (2), Žiga Cepak (7 / 3 U12) in Živa Kravanja (33).Katarina Baša in Aleksander Medja niso uspeli izpeljati regat v soboto in nedeljo,  Lara Debeljak pa je dogajanje spremljala s čolna.
O dogajanju na DP je trener in spremljevalec celotne ekipe Luka Domijan povedal: "Zadovoljen sem z nastopom celotne ekipe na letošnjem državnem prvenstvu. To je bila moja prva uspešna regata, na kateri sem lahko opazoval jadralce, kako se znajdejo na regatnem polju. Želimo si še boljše uvrstitve v prihodnje in bomo sedaj tudi delali na točkah, kjer je možen najhitrejši napredek."

Foto: Marjan Matevljič, Vyacheslav V. Yazykov