PORTOROŽ, 22. februarja 2019 - Občina Piran ter Športni in mladinski center Piran sta v petek, 22. februarja v Avditoriju razglasila športnika Občine Piran za leto 2018. Naziv je tudi letos pripadel jadralkama Tini Mrak in Veroniki Macarol. V jadralnem razredu 470 za v minulem letu nanizali kar nekaj lepih dosežkov.

Dekleti, ki na slovenskem jadralnem parketu igrata prvo violino, z dosežki 1. mesto EP, Bourgas/Bolgarija, 1. mesto World Cup, Miami/ZDA, 5. mesto Svetovni pokal, Hyeres/Francija, 2. mesto Svetovni pokal skupno in dosežena Olimpijska norma za Tokio 2020, pravzaprav žiriji nista dopuščali veliko dela pri dodelitvi najžlahtnejšega priznanja. Skupaj s trenerjem Tomažem Čopijem sta leto 2018 zaključili zelo uspešno s tem pa tudi tlakovali zahtevno pot do Tokia.
Dosežek v neolimpijski športni disciplini je za leto 2018 prejel Branko Brčin, ki v ključni vlogi taktika že vrsto let dosega izjemne rezultate v različnih jadralnih razredih večjih jadrnic, predvsem Melges in J70, na katerih tekmuje veliko najboljših jadralcev iz celega sveta. Dosežki v letu 2018: JADRANJE/ MELGES 32 1. mesto World Cup Melges 32 Ranking, 1. mesto SP, Cagliari/Italija, JADRANJE/ J70 1. mesto EP, Vigo/Španija, 8. mesto SP, Marblehead/ZDA in JADRANJE/ MAXI 3. mesto SP, Porto Cervo/Italija.
Prav tako v neolimpijski športni disciplini je priznanje prejela RC44 posadka Team Nika in z njo Tomaž Čopi. Ekipa “Team Nika” je edina posadka v 11-letni zgodovini razreda RC44, ki jim je uspelo trikrat osvojiti naslov svetovnih prvakov! Septembra jim je to uspelo v portugalskem Cascaisu, v elitni druščini, “moškem spopadu” 9 ekip, v močnih vetrovih, po srditi borbi s posadko Ceeref, s suvereno zmago v zadnjem, 12. plovu. Jadralsko in tehnično znanje, izkušnje, borbenost, pa tudi pripadnost in tovarištvo so odlike naših fantov, ki Ruskega podjetnika – lastnika ekipe “Nika” prepričujejo, da jim zaupa in jih uvršča v ekipo. Tomaž, Mitja, Iztok in Toš so tako zmagovalne trenutke v zadnjih letih delili s svetovnimi legendami kot so Russell Coutts, Dean Barker, Terry Hutchinson in drugi. Popolno zmagoslavje se je ekipi izmuznilo zadnji dan serije regat, ko so z nesrečnim dnem izgubili skupno sezonsko zmago. A tudi 2.mesto je rezultat, ki v družbi takšnih ekip in imen svetovnega jadranja pomeni zmago in visoko kvaliteto in sloves Slovenskega jadranja!
V kategoriji Obetavni mladi športniki 2018 je bila nagrajena Sandra Lipovec v razredu Laser Radial, in sicer za doseženo 20. mesto ml. EP, Balaton/Madžarska ter za osvojeno 1. mesto čl. DP, Koper.
In nenazanje, med petimi nominiranimi dogodki je naziv za najodmevnejši športni dogodek v Občini Piran v minulem letu prejela Sailinig Point Velikonočna regata 2018. Regata, ki se tudi letos nezadržno približuje, sodi med najpomembnejše regate za razred optimist v tem delu Evrope in že vrsto let slovi tudi kot najštevilčnejša regata v Sloveniji. Vsako leto se je udeleži veliko število mladih tekmovalcev v starosti od 7 do 15 let. Lani jih je prišlo več kot 500 iz štirinajstih držav, največ iz Nemčije in Avstrije, saj za ti dve državi Velikonočna regata predstavlja izbirno regato za izbor reprezentance, prihajajo tudi iz sosednjih Italije, Hrvaške in Madžarske ter iz Slovaške, Češke, Turčije, Malte, včasih pa tudi iz Azerbajdžana, Ukrajine, Moldavije in Latvije. Takšen obseg regate je za nas velik logističen zalogaj, saj jo ves čas pripravlja enako velika ekipa, tako na kopnem kot na vodi z več kot 50 prostovoljci. Izjemno smo navdušeni tudi nad številom udeleženih držav, jadralci prihajajo kar iz 14, med njimi tudi nekaterih za nas morda nekoliko bolj eksotičnih, kot so Moldavija, Latvija, Ukrajina in Azerbajdžan in očitno postajamo zanimivi tudi za širši prostor. Zelo smo veseli, da vse tesneje sodelujemo tudi z lokalno skupnostjo – vključuje se krajevna skupnost, Hoteli Bernardin, Turistično združenje Portorož, lokalni gostinci in ostali, neprecenljiva je tudi podpora Občine Piran. Kot kaže se tudi okolica vse bolj zaveda, da je takšen športni dogodek koristen za vse strani. Velikonočna regata pa ni le pomemben športni dogodek, temveč v prazničnih velikonočnih dneh predstavlja tudi prijetno turistično popestritev dogajanja v Portorožu, turističnim delavcem, ki več kot 500 mladim, njihovim staršem in trenerjem nudijo namestitev in gostinske usluge, pa tudi lep začetek nove sezone. V celotno organizacijo tako številčne regate, katere priprava se začne že mesece prej, je vključenih več kot 50 članov JK Pirat. Ocenjujemo, da je trenutno v Portorožu zaradi naše regate približno tisoč ljudi, ki skupaj ustvarijo približno pet tisoč nočitev.

Čestitamo vsem nagrajencem!