PORTOROŽ, 18. oktober 2019 - Pred Jadralnim klubom Pirat v Portorožu je bilo danes zjutraj že vse nared za najbolj pravljično, čarovniško regato v sezoni. 


Halloween regata, ki jo JK Pirat prireja letos že osmič zapored, je med mladimi jadralci, njihovimi klubi in starši naletela na zelo dober odziv. Od prvega čarovniškega poskusa, leta 2012, ko se je v morsko-vetrovne čarovnije podalo vsega 58 jadralcev, je regata veliko pridobila na priljubljenosti, kar kaže tudi letošnji seznam udeležencev. 

Kar 175 avanture željnih mladih jadralcev iz Avstrije, Madžarske, Italije, Slovaške in Slovenije je namreč prišlo v Portorož na jesensko regato, za katero organizator ponuja izjemno logistično podporo ter zabaven spremljevalni program. Nekoliko resneje se je na štart pripravilo 80 jadralcev slovenske flote, saj je tokratna regata zanje tudi sklepno dejanje sezone, ki bo v nedeljo postregla z imeni novih državnih prvakov.

V treh jadralnih dnevih je predvideno skupno devet plovov, pri čemer tako organizator kot tekmovalci računajo na ugodne vremenske pogoje. Petkovo dopoldne je tako sprva postreglo z jugozahodnikom med 7 in 8 vozlov, ki pa je kmalu padel. "V drugem plovu, ko je jadralce v polju pričakal zahodnik moči petih vozlov, jih je kar nekaj štartalo čez linjo, zato smo štart morali večkrat ponoviti. Dan smo zakljulčili s tretjim plovom po jugozahodnem vetru šestih vozlov. Za jutri je štart predviden ob 11. uri, želimo pa si, da bi nam razmere omogočile izpeljavo vseh treh predvidenih plovov," je ob koncu dne povedal predsednik regatnega odbora, Bojan Gale.

Razmere prvega dne je najbolje izkoristil Italijan Giuseppe Montesano, pred Koprčanoma Majem Petričem in Valentinom Štravsom. Med dekleti pa se je po prvem dnevu najviše uvrstila Yelizaveta Levandovska, na 4. mestu.   

Foto: Stefano Lusa