V Kopru je ta konec tedna potekala regata Guličev memorial za jadralne razrede optimist in laser radial. Za najštevilčnejšo floto optimistov je regata veljala kot zadnja izbirna za vstop v postavo slovenske reprezentance.

Regate se je udeležilo 70 mladih optimistov iz treh držav, preženo iz slovenskih jadralnih klubov. Med njimi je pred pestrim jesenskim dogajanjem svoje znanje pomerilo tudi devet jadralcev Jadralnega kluba Pirat. Povsem poletna klima je organizatorju, JK Jadro Koper, v dveh dneh omogočila izvedbo petih plovov, pri čemer se za končni rezultat najslabša uvrstitev ni štela. Razmere je v zalivu pred Koprom najbolje izkoristila Maayan Shemesh (ISR), med Slovenci pa se je najboljše uvrstitve razveselil domačin Maj Petrič (JK Jadro Koper), pred Yelyzaveto Levandovsko (PD Piran) in Svitom Dujmovičem Šterpinom (JK Pirat Portorož).

Ostali jadralci JK Pirat so se ob bolj ali manj ustaljenih pozicijah usidrali v prvo tretjino, in sicer na 15. mesto Rok Kovačič, na 19. mesto Teo Gerželj, na 20. mesto Roža Sabadin, na 21. mesto Ana Planinšič. V drugo polovico flote pa na 43. mesto Val Grbec, na 50. mesto Žiga Cepak, na 55. mesto Leo Čurčić in na 61. mesto Mija Mazalin.

Na regati je Piratovce spremljal še do nedavnega odličen jadralec v razredu optimist, Matej Planinšič, ki je ob priložnosti povedal: »Na tretji slovenski kriterijski regati v Kopru so naši jadralci odjadrali pet regat po težkih in spremenljivih pogojih. Najtrši oreh je bil za vse v skupini štart, morda zaradi velikega števila bark na kupu. Sicer jih težko primerjam, saj smo bili prvič skupaj, menim pa, da bodo le z zavzetim delom na treningih lahko konkurenčni najboljšim.« Prva priložnost bo že ta konec tedna, ko je na programu državno prvenstvo v izolski Burji, v oktobru pa težko pričakovano evropsko prvenstvo na domačih tleh.

Vsi rezultati so objavljeni na spletni strani organizatorja: https://www.jadrokoper.si/gulicev-memorial-2020/


Foto: JK Jadro Koper, Uroš Kekuš Kleva