Danes se v organizaciji našega JK Pirat tudi uradno začenja evropsko prvenstvo za razred optimist. Glede na situacijo, ki je v letošnjem letu prisilila večino organizatorjev k odpovedi svojih jadralskih dogodkov, se tako v Portorožu obeta največji letošnji dogodek za ta jadralni razred, jadralnemu klubu Pirat pa eden največjih organizacijskih zalogajev v svoji zgodovini.

Jadralci, prijavljenih je 270, na odprto evropsko prvenstvo prihajajo kar iz 33 držav: Avstrije, Belgije, Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francije, Nemčije, Velike Britanije, Grčije, Madžarske, Izraela, Italije, Latvije, Litve, Malte, Monaka, Poljske, Portugalske, Rusije, Srbije, Slovaške, Španije, Švedske, Švice, Ukrajine ter celo Tajske, Južnoafriške republike, Brazilije in Hong Konga. Nizozemska ekipa je zaradi s Covid-19 povezano situacijo pri njih doma svojo prisotnost v zadnjem hipu odpovedala.

Prvenstvo se uradno začenja danes, v nedeljo, 18. oktobra, z registracijo in meritvami. Prvi regatni dan je predviden za torek, zadnje regate in razglasitev najboljših treh najmlajših evropskih jadralcev pa za v soboto, 24. oktobra.

Organizacija tako velikega prvenstva je izziv že sama po sebi, v aktualni situaciji seveda še toliko večji. V JK Pirat smo zato po posvetu z NIJZ, ki nam je izdal tudi soglasje za organizacijo dogodka, uvedli vrsto protokolov, ki bodo še dodatno prispevali k večji varnosti udeležencev, od vsakokratnega merjenja temperature pred vstopom na prizorišče, do obveznega nošenja mask in ohranjanja varnostne razdalje.

Vabimo vas, da dogajanje spremljate preko naših Facebook in Instagram strani ter uradne IODA spletne strani našega dogodka na povezavi https://2020europeans.optiworld.org/en/default/races/race