IZOLA, 2. – 4. marec 2018 - Prva kriterijska regata za razreda optimist in laser radial


Prva kriterijska regata za razreda optimist in laser radial San Simon Cup 2018, ki je potekala v organizaciji JK Ljubljana ter v sodelovanju z izolskima jadralnima kluboma JK Izola in JK Burja ter ob pomoči Pomorskega društva Piran, je minila v znamenju izredno zahtevnih pogojev. Na regati je sodelovalo tudi 9 optimistov JK Pirat in laseristka Sandra Lipovec.

Izrazito spremenljiva vremenska napoved je botrovala tudi dejstvu, da se je od prvotno prijavljenih 180 tekmovalcev razreda optimist regate dejansko udeležilo za dobro tretjino manj tekmovalcev, kriterij za razred laser 4.7 je naknadno bil zaradi vremenskih razmer odpovedan, 12 jadralcev pa se je udeležilo regate v razredu laser radial. Skupno so se regate udeležili mladi jadralci iz 21 klubov iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Slovaške.
Navzlic vsemu naštetemu so se organizatorji izvrstno izkazali in verjetno sploh ne bi mogli bolje krmariti med neštetimi spremembami vetra in izrazito težkimi razmerami na regatnem polju.
V petek, 2. marca, vremenski pogoji zaradi nočnega sneženja in premočne burje niso omogočali izpeljave regat. V soboto, 3. marca, se je vreme skladno z napovedjo precej umirilo, in je organizatorju uspelo ob rahlem vetru med 5 in 6 vozli iz različnih smeri zaključiti po dva plova za obe skupini v razredu optimist in tri plove v razredu laser radial.
V nedeljo je zaradi lepega vremena in ugodne vremenske napovedi regatni odbor najavil začetek regat že ob 10. uri. V začetku je res potegil ugoden veter iz južne smeri, vendar je kmalu začel upadati in spreminjati smer. V slalomu med spremembami smeri in moči vetra je regatnemu odboru uspel manjši čudež, da je speljal po dva plova v obeh razredih in tako na povsem regularen način zaključil regato z odbijanjem uvrstitve v najslabšem plovu in s tem uspešno zaključil kriterijsko regato.
Pri optimistih je bil najuspešnejši Buba Pulek (Clivo Sailing Club), sledila sta Daniel Cante in Martin Fras (oba JK Izola). Pri dekletih je zmagovalka vodila že po prvem dnevu in sicer je bila to Mija Močinić (Clivo Sailing Club), ki so ji sledile kadetinja Lisa Vucetti (SV Barcola Grignano) in Alja Petrič (JK Jadro Koper).
Regate se je v spremstvu trenerja Klasa Kaligariča udeležila tudi ekipa 9 optimistov JK Pirat. Med njimi se je najvišje uvrstil Svit Dujmovič Šterpin (12. mesto), sledili pa so Dan Belinger na 23. mestu, Ivan Vakhrushev na 24. mestu, Liza Levandovska na 28. mestu, Toni Benčič na 61. mestu, Teo Gerželj na 64. mestu, Vid Magister na 65. mestu, Tai Simonovich Zajelšnik na 89. mestu in Roža Sabadin na 108. mestu.
V razredu laser radial so zaključili pet plovov, od katerih se je odbil najslabši rezultat. Med fanti so bili v ospredju Nicolo Kravanja in Gašper Strahovnik (oba JK Burja Izola), Alex Veljak in Janez Zabukovec (oba JK Jadro Koper) in Andrej Fras (JK Izola).
Med dekleti pa je v istem razredu zmagala absolutno četrta Sandra Lipovec (JK Pirat), sledili pa sta ji Maja Žibert (JK Ljubljana) in Gaja Kolarič (JK Ljubljana). Po petkovem preklicu vseh plovov je v soboto Sandra pod budnim očesom trenerja Luke Domijana zabeležila trojec odličnih uvrstitev (3,2,3) in se tako povzpela na skupno 1. mesto. Na zadnji dan regate je bilo vetra komaj 5-6 vozlov, ko so iz regatnega odbora uspeli piskati prvi štart. Med prvim in drugim plovom je bilo brezveterje, tako da se je čakalo na morju in šele proti koncu regatnega dneva in zadnjega možnega štarta, so uspeli izpeljati še zadnji plov. Ob koncu regate je Sandra tako z mesti (3,2,3,5,4) pristala na skupnem 4. mestu, med dekleti pa na prvem mestu.
Razmeroma pester in vremensko zahteven konec tedna je organizator sklenil v nedeljo pozno popoldne s podelitvijo pokalov in z žrebanjem praktičnih nagrad. 

Foto: Vyacheslav Yazykov in Luka Domijan