Portorož, 2.7.2019 - V Portorožu se je s prvimi tremi plovi danes začelo mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. V Piranskem zalivu smo lahko občudovali floto 65 jadrnic, ki so k nam pripotovale iz 20 držav, Slovenijo pa zastopata dve domači posadki.

Mladinsko svetovno prvenstvo pod okriljem Jadralne zveze Slovenije, v sodelovanju z Mednarodno zvezo razreda 470 ter številnimi domačimi partnerji soorganizirata Jadralni klub Pirat ter dva kluba z italijanske strani meje, zamejski klub SIRENA Tržaški pomorski klub in Societa Velica di Barcola e Grignano. JK Pirat je tudi matični klub slovenskih olimpijk, evropskih prvakinj ter nosilk številnih drugih odličij, med njimi tudi brona s svetovnega prvenstva v tem razredu, Tine Mrak in Veronike Macarol.


Prvenstvo se ne bi moglo začeti v boljših pogojih, maestral moči med osmimi in enajstimi vozli je regatno polje napolnil okoli prve ure popoldne, ko so se na startni liniji najprej zvrstili jadralci rumene skupine in potem še modre - v obeh so jadrale moške in mešane posadke, potem pa še ženske. Organizatorjem je uspelo izpeljati tri plove, med zadnjim je veter že občutno padel, a to najboljših, med katerimi je bila tudi slovenska posadka Rok Verderber (YC Portorož) in Matej Planinšič (JK Pirat), ni zmotilo. Danes sta jadrala odlično; v prvi regati sta končala na desetem mestu, v drugi in tretji pa osvojila zmago in potem še drugo mesto v svoji skupini. Rok Verderber ni mogel skrivati navdušenja: “Po prvem regatnem dnevu sva navdušena nad pričakovanji, tako da sedaj ni pomembno, kakšen bo rezultat naprej, midva veva, da sva pokazala, kar znava, in mislim, da je napredek očiten.” Matej Planinšič dodaja: “Start nama je šel odlično in vse naprej tudi.”

Po prvem dnevu so v moški / mešani konkurenci v vodstvu italijanska posadka, podprvaki z lanskega svetovnega prvenstva, Giacomo Ferrari in Giulio Calabro s šestimi točkami, prav toliko jih imata naša Rok Verderber in Matej Planinšič, za katera je to prvo svetovno prvenstvo v tem razredu (spomnimo - Rok Verderber je leta 2015 osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu optimist), na tretjem mestu sta Nemca Daniel Göttlich in Linus Klasen s 4 točkami.
Toni Rebec (JK Olimpic) in Matej Fras (JK Izola) sta na 50. mestu.

V ženski konkurenci vodita Nemki Luise Wansen in Helena Wansen (3 točke) pred Francozinjama Paolo Amar in Marine Riou s šestimi točkami, prav toliko jih imata na tretjem mestu Francozinji Solenza Mariani in Yona Blacher.

Na svetovnem prvenstvu nastopa tudi 11 mešanih posadk, ki bodo po olimpijadi v Tokiu postale olimpijska kombinacija, in vsaka od njih je danes zmagala v enem plovu.

Jutri se prvenstvo nadaljuje z naslednjimi kvalifikacijskimi regatami, zaključek pa je z regato za medalje predviden v nedeljo.

Nekaj zgodovine:
Slovenski jadralci imamo v tem razredu v mladinski konkurenci kar nekaj odličnih uvrstitev in tudi naslovov svetovnih prvakov. Na mladinskem SP leta 1983 sta takrat še za Jugoslavijo v avstrijskem Morbishu Mitja Kosmina in Boris Flandja za las zgrešila stopničke in v konkurenci 53 posadk zaključila na četrtem mestu. Leta 1987 je bilo mladinsko svetovno prvenstvo pri nas v Kopru, in tudi dvojna zmaga v konkurecni 58 posadk iz 14 držav je šla domačinom - naslov mladinskih svetovnih prvakov sta si prijadrala Marko Kocijančič in Željko Planinšič, srebro pa sta osvojila Matjaž Antonaz in Davor Glavina. Leta 1989 sta bila v Alicanteju tik pod stopničkami, na četrtem mestu. Prva posadka, ki je uspešno zajadrala že pod slovensko zastavo, je bila Aleš Smerdu in Mitja Petrič, ki sta na mladinskem svetovnem prvenstvu v Marini di Carrara v Italiji leta 1993 v konkurenci 61 posadk osvojila peto mesto. Prvi naslov mladinskih svetovnih prvakov v 470 pod slovensko zastavo sta naslednje leto, leta 1994 na Balatonu, prijadrala Jurica Tunjič in Mitja Petrič, uspeh pa sta s šestim mestom dopolnila Aleš Smerdu in Damjan Bertok ter na desetem mestu sestri Janja in Alenka Orel. Kar tri slovenske posadke med prvo deseterico! Leta 1996 sta na Poljskem Miha Staut in Peter Habjan slavila naslov mladinskih svetovnih pvakov, leta 1997 sta bila v Franciji četrta, prav tako četrta sta bila leto kasneje Simon Dekleva in Sandi Dekleva v Estoniji. 


Za JK Pirat, JAKICA JESIH

FOTOGRAFIJE: Uroš Kekuš Kleva