TINI IN VERONIKI ZLATO - nedelja, 28.1.

Danes se je v Miamiju z regato za medalje zaključila regata svetovnega pokala za olimpijske razrede tudi za dekleta v olimpijskem dvosedu 470. Za naši jadralki Tino Mrak in Veroniko Macarol se ne bi moglo končati bolje, po še enem odličnem nastopu se domov vračata z zlatom!

Tina in Veronika sta v Miamiju ponovno zajadrali po skoraj dvomesečni odsotnosti z jadrnice in dneve pred regato izkoristili za kakovosten trening. Za cilj svojega tokratnega nastopa sta si zadali kolajno, in izpolnili sta ga v celoti, z najbolj žlahtnim odličjem. Bravo naši Piratki, ponosni smo na vaju!

Tina Mrak: “Za nama je res izjemen teden. Prvi dan sva začeli s petim mestom in v vseh regatah, ki so sledile, sva se konstantno uvrščali med najboljših deset. Včeraj (v petek, op.a.) je bil še posebej dober dan za naju z Veroniko, saj sva se povzpeli čisto na vrh lestvice in z enajstimi točkami prednosti je bil današnji medal race nekoliko lažji, ampak ne glede na to sva morali kontrolirati ostali dve posadki, kar nama je izvrstno uspelo in sva zelo veseli zmage. Z Veroniko sva zelo veseli tudi, da sva se lahko udeležili teh treh tednov v Miamiju, opravili sva dve regati, vmes še dodatne treninge, super je, da sva s konkurenco, z našimi sparing partnerji, saj doma nimava takih pogojev za jadranje, še posebej, ker je zelo mrzlo, tako da sva Miami res zelo dobro izkoristili in upam, da bo to dobra popotnica v nadaljevanje sezone.”

Veronika Macarol:
“Ja, s Tino sva to leto začeli res odlično, zdaj morava samo še naprej trenirati in delati, kot sva doslej, da prideva čimbolj pripravljeni na svetovno prvenstvo v Aarhusu, kjer so bodo lovile prve norme za olimpijske igre, kar nama je za letos glavni cilj.”

Na drugo mesto sta se uvrstili aktualni svetovni prvakinji Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska, na tretje pa Japonki Ai Kondo Yoshida ter Miho Yoshioka.

VIDEO IZJAVA TINE IN VERONIKE: https://filetransfer.elsinore.tv/public/15830/swc-miami-180128-470-women-iv-winners-tina-mrak-and-veronika-macarol-slo-eng-and-slo.mp4
IZSEKI IZ REGATE: https://filetransfer.elsinore.tv/public/15831/swc-miami-180128-vnr-miami-sunday-part-6-470-women-medal-race.mp4


MRAKOVA IN MACAROLOVA PREVZELI VODSTVO - sobota, 27.1.

Danes so v Miamiju na regati svetovnega pokala za olimpijske razrede dekleta v olimpijskem dvosedu 470 odjadrala še zadnje tri plove pred jutrišnjo regato za medalje. Veter je bil ponovno močan, kar našima jadralkama Tini Mrak in Veroniki Macarol ustreza, in z odličnim jadranjem sta dve današnji regati zmagali, eno pa končali na tretjem mestu, kar je bilo več kot dovolj tudi za skupni prevzem vodstva.

Po prihodu na obalo sta povedali:

Tina Mrak: “Danes je vse tri regate prevladoval močan veter okoli 20 vozlov, v sunkih tudi do 25, tako da sva se kar dobro znašli, tudi startali sva dobro, hitrost je bila dobra, tudi v krmo sva popravili malenkosti, zaradi katerih sva v prejšnjih dneh slabše odvozili. Za nama je res super dan in jutri greva z vsemi močmi v medal race, da obdrživa vodstvo.”

Veronika Macarol: “Danes je za nama odličen dan, zabeležili sva tri odlična mesta, prvo, tretje in še eno prvo, trenutno sva vodilni in greva s te pozicije v regato za medalje. Danes sva na prvo bojo vedno prihajali v ospredju in v takih pogojih je bila celotna regata toliko bolj enostavna.”

Tina Mrak in Veronika Macarol se v jutrišnjo regato za medalje odpravljata s skupnim izkupičkomi 33 točk, drugouvrščeni Nizozemki Afrodite Zegers in Anneloes van Veen jih imata 46, na tretjem mestu pa sta aktualni svetovni prvakinji Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska z enakim številom točk (46). Regata za medalje, ki bo na sporedu ob 21.15 uri po slovenskem času, prinaša dvojne točke. 

V MIAMIJU PREVEČ VETRA - sobota, 27.1.

V Miamiju na Floridi, kjer se ta teden odvija regata svetovnega pokala za olimpijske razrede, so dekleta v olimpijskem dvosedu 470 včeraj ostala na kopnem. Veter je v sunkih dosegal 35 vozlov, kar je bilo preveč za varno izpeljavo regat.

Naši dekleti Tina Mrak in Veronika Macarol poročata, da je za danes napovedanega prav toliko vetra. V kolikor se bo napoved uresničila, se utegne zgoditi, da bodo odpovedali tudi današnje regate. V tem primeru se bosta naši dekleti v jutrišnjo regato za medalje odpravili s skupnega 4. mesta.

Prvi start za ženski 470 je sicer napovedan za ob 20h po našem času.


TINA IN VERONIKA NAPREDOVALI NA 4. MESTO, četrtek, 25.1.

V Miamiju na Floridi je na regati svetovnega pokala za olimpijske razrede vse bolj napeto. Danes je lepo pihalo in dekleta na 470 so odjadrala naslednja dva kvalifikacijska plova. Ponovno se je potrdilo, da našima jadralkama Tini in Veroniki močnejši veter ustreza in z dobrim jadranjem sta regati končali na 5. in 4. mestu ter napredovali na skupno 4. mesto.

Po prihodu z vode sta povedali:

Veronika: “Danes smo imeli nekoliko več vetra, med 20 in 25 vozli. Najine vožnje v veter so bile dobre, medtem ko vožnje z vetrom niso bile najboljše. Predvsem sva v obeh regatah slabo odvozili zadnji dve vožnji z vetrom, prehitro sva naredili obrat in se odmaknili od konkurence, namesto da bi jih držali, tako da sva v obeh regatah izgubili po dve mesti in končali na petem in četrtem mestu.”

Tina: “Tudi po tretjem dnevu še vedno drživa stik z vodilno trojico. Za jutri spet napovedujejo okoli 25 vozlov, mislim, da sva v teh razmerah med močnejšimi posadkami in bova lahko še izboljšali vožnje z vetrom in pridobili še nekaj točk. Za popraviti imava še nekaj pomanjkljivosti do nedeljske regate za medalje.”

V vodstvu ostajata Japonki Ai Kondo Yoshida ter Miho Yoshioka, na drugo mesto sta se prebili Nizozemki Afrodite Zegers in Anneloes van Veen, tretji pa sta aktualni svetovni prvakinji Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska. 


PO DRUGEM DNEVU MRAKOVA-MACAROLOVA OSTAJATA NA 5. MESTU, sreda, 24.1.

V Miamiju na Floridi se nadaljuje regata svetovnega pokala za olimpijske razrede. Na srečo je bilo tokrat vetra dovolj in jadralke v olimpijskem dvosedu 470, v katerem nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol, so odjadrala tri plove. Čeprav naši jadralki ostajata na petem mestu, s svojim nastopom nista najbolj zadovoljni.

Po prihodu z vode sta povedali:

Veronika Macarol: “Z današnjim dnem nisva najbolj zadovoljni, čeprav sva vse stranice v veter zelo dobro odvozili, vedno obračali prvo bojo med prvimi, tudi krme so bile kar solidne, največje napake pa sva delali v drugi stranici v veter, ko se nisva pravilno pozicionirali, držali sva se sredine, namesto svoje strani polja, in s tem nekaj bark izgubili.”

Tina Mrak: “Vetra je bilo med 8-10 vozlov, najina hitrost v veter je bila zelo dobra, tako da res škoda, da dobrih položajev, ki sva jih imeli po vseh treh orcah, nisva izkoristili ter tako kar nekaj mest podarili. Ne glede na to, greva naprej, jutri sta na sporedu novi dve regati in tudi vetra naj bi bilo več, tja do 20 vozlov, lahko celo več, tako da greva optimistično naprej.”

V vodstvu ostajata Japonki Ai Kondo Yoshida ter Miho Yoshioka, na drugo in tretje mesto pa sta se prebili dve španski posadki, Cornudella Ravetllat / Lopez Ravetllat ter Mas Depares / Cantero Reina.POROČILO PO PRVEM REGATNEM DNEVU, torek, 23.1.

Danes se je v Miamiju na Floridi uradno začela prva letošnja (sicer pa druga v sezoni 2018) regata svetovnega pokala za olimpijske razrede. Sončen in topel Miami pa je žal jadralcem prinesel le malo vetra in dekleta v olimpijskem dvosedu 470, v katerem nastopata tudi naši Tina in Veronika, so lahko odjadrala le en plov. Naši jadralki sta dobro začeli in regato končali na 5. mestu v konkurenci 33 posadk.

Dekleta v 470 bi morala prvo regato odpeljati že dopoldne, a so morala čakati vse do poznega popoldneva, ko se je veter dovolj okrepil, da jim je omogočil izpeljavo edinega današnjega plova. Naši dekleti sta dobro začeli in Tina je takole strnila prve vtise: "Po dolgem čakanju na morju smo po štirih urah le izpeljali en plov po zelo šibkem vetru. Start ni bil dober, a sva si z nekaj dobrimi obrati takoj priborili čisto pozicijo. Jadrnica je imela zelo dPobro hitrost in že na prvi orci sva bili v ospredju. Z dobrimi taktičnimi odločitvami in dobro hitrostjo sva regato končali na 5. mestu. Jutri naju čakajo trije plovi. Tudi napoved vetra je okoli 15 vozlov.”

Po prvem dnevu sta v vodstvu Japonki Ai Kondo Yoshida ter Miho Yoshioka, drugi sta Izraelki Yahel Wallach in Shahar Tibi, tretji pa Švicarki Linda Fahrni in Maja Siegenthaler.  

__________________________________________________________________

TINA IN VERONIKA JUTRI S PRVIMI PLOVI V MIAMIJU V LETOŠNJO SEZONO 

Naši jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, Piratovi olimpijki v ženskem dvosedu 470, začenjata sezono 2018 - kot že nekaj let doslej - na regati svetovnega pokala v Miamiju. S prvimi plovi bodo začeli jutri, šestdnevna regata pa se bo z regato za odličja zaključila v nedeljo.

Dekleti sta v Miami odšli že kmalu po novem letu, da bi po skoraj dvomesečni odsotnosti z jadrnice opravili čimveč kakovostnih treningov na morju, v sklopu priprav pa sta se udeležili tudi tridnevnega Severnoameriškega prvenstva. Tina Mrak: “Po daljši pavzi sva v Miami prišli predvsem trenirat in opravit čimveč dni na morju. Regato sva vzeli kot trening, vsak dan jadrali boljše in zadnji dan že prišli v najin pravi ritem. Poleg naju se je Severnoameriškega prvenstva udeležila večina posadk, ki bodo nastopile tudi na regati svetovnega pokala.”

Na regati svetovnega pokala za olimpijske razrede je v ženskem 470 prijavljenih 33 posadk, tako da na regatnem polju lahko pričakujemo napete boje. Tina Mrak: “Konkurenca bo močna, prišle so tudi nekatere posadke, ki so v lanski sezoni počivale, na primer brazilska posadka, potem aktualni svetovni prvakinji - Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska, Angležinje, Nizozemke … Že v prvih regatah bomo šle na polno in kmalu se bo videla pripravljenost sodelujočih posadk. Najina pričakovanja v rezultatskem smislu so visoka, ciljava na uvrstitev med prve tri in s to energijo in motivacijo se bova podali v prve plove.”

Pred kratkim je Veroniki sicer nekoliko ponagajala viroza, zaradi katere je morala nekaj dni počivati, dekleti pa sta spustili tudi nekaj dni treningov, a ostajata optimistični. Veronika Macarol: “Po Severnoameriškem prvenstvu sem zbolela, ležala sem štiri dni z vročino, a sedaj sem že boljše in zbiram moči za svetovni pokal.”

Letošnja sezona je za naši olimpijki še kako pomembna, saj ju čaka kar nekaj izzivov - med cilje sta si zadali kolajno na svetovnem prvenstvu, kjer bosta za Slovenijo že skušali osvojiti tudi olimpijsko normo.

Tina Mrak: “Z Miamijem se začenja nova sezona, po daljši pavzi novembra in decembra sva zdaj spet na jadrnici. Doma nisva bili veliko na morju, saj je jadrnica potovala s kontejnerjem v Ameriko, tako da sva ta čas namenili kondicijskim pripravam in suhim treningom. Sva pa že komaj čakali, da prideva sem in spet zajadrava. Miami je za naju zelo pomemben, saj tukaj začenjava graditi osnovo za celotno letošnjo sezono. Z nama je trener Tomaž Čopi, ki naju spremlja med treningi in na regati. Sezona bo dolga in naporna, zato je pomembno, da jo začneva tudi s kakovostnimi treningi. Po tej regati se vračava v Evropo, kjer se bova udeležili regat na Palmi, v Hyeresu, potem evropskega prvenstva, finala svetovnega pokala ter kot vrhunca letošnje sezone svetovnega prvenstva v Aarhusu. Celotna sezona bo temeljila na pripravah za Aarhus, kjer si želiva osvojiti medaljo in obenem izpolniti normo za Tokio.” 
Veronika Macarol dodaja: “Res je, letošnja sezona je za naju zelo pomembna, saj se bo avgusta meseca lovilo prve vozovnice za olimpijske igre v Tokiu, tako da so vse regate svetovnega pokala dobra priprava za svetovno prvenstvo. Pomembno je, da sva napredovali v konstantnosti regat, kar je bilo najbolj vidno na lanskem svetovnem prvenstvu v Solunu. Še pomembneje pa je, da vse znanje, ki ga znava pokazati na treningih, sto odstotno preneseva v regato.”

Dekleti sta lansko sezono zaradi Veronikine poškodbe spustili nekaj pomembnih regat, zato upamo in jim želimo, da jima bo letos zdravje bolje služilo. Veronika Macarol: “Najlepša hvala! Ja, lanska poškodba se je sanirala, kljub temu pa moram zelo previdno s treningi. Tek, ki je bil moje najljubše nabiranje kondicije, sem morala popolnoma izključiti iz teningov. Zdaj se moram popolnoma osredotočiti na jadranje in biti previdna s fizično pripravo.”

Regata svetovnega pokala Miami: http://miami.ussailing.org
FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/


Jakica Jesih