TINA MRAK IN VERONIKA MACAROL SE DOMOV VRAČATA Z BRONOM!

Danes je bilo v grškem Thessalonikiju na prizorišču svetovnega prvenstva olimpijskega dvoseda 470 na sporedu še sklepno dejanje, regata za medalje za deset najboljše uvrščenih posadk iz finalnih plovov. Naši Piratki Tina Mrak in Veronika Macarol sta v regato za medalje zapluli s tretjega mesta in ga uspeli tudi ubraniti, tako da se domov vračata s svojo prvo kolajno s svetovnih prvenstev! 

Tako kot celo prvenstvo, je bila tudi zadnja regata napeta. Prvi start so ponavljali, za drugega pa dvignili črno zastavo, na osnovi katere bi morebiten prestop startne črte pred startnim signalom pomenil avtomatično izključitev. Za naši jadralki je bilo danes ključno, da odjadrata boljše od nizozemske posadke Afrodite Zegers - Anneloes Van Veen, ki je za njima zaostajala zgolj za pet točk in je bila edina, ki bi lahko ogrozila njun bron. Mrakova in Macarolova sta regato za medalje končali na 8. mestu, Nizozemki pa na zadnjem, desetem.

Tina Mrak: “Odločili sva se, da jadrava blizu Nizozemk, saj sta bili edini, ki bi nama lahko vzeli medaljo, ostale posadke so bile preveč zadaj. Lepo sva ju pokrivali celo regato in bron je najin!”

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Bronasta medalja na svetovnem prvenstvu je naša! Danes sva šli odločno v regato za medalje. Najin plan je bil, da obdrživa 3. mesto, zato sva se odločili, da bova skozi celotno regato držali nizozemsko posadko, ki bi naju lahko prehitela. Startali sva pod njo, vendar start ni bil idealen, pustili sva ji preveč prostora. Na polovici stranice v veter nama je nekoliko zbežala, ampak sva na desnem ‘laylinu’ malo pred bojo dobro 'spumpali' in se ji čisto približali. Obračali sva takoj za njo in jo pokrivali celotno stranico z vetrom. Tu se je nato naš dvoboj zares začel. Tudi celotno drugo orco sva jo držali in tako regato za medalje končali pred njo na 8. mestu in osvojili bronasto kolajno.
Iz srca se zahvaljujeva najinim podpornikom in sponzorjem, ki nama omogočajo, da lahko izpeljeva najino zgodbo. Hvala tudi vsem prijateljem in najinima družinama ter fizioterapevtki Mirjam Ivančič, ki nama je veliko pomagala za boljše počutje na tem svetovnem prvenstvu. Nenazadnje se pa morava zahvaliti najinemu trenerju Tomažu Čopiju, ki verjame v najino zgodbo, ki nama pomaga in predaja vse svoje znanje. Še veliko se lahko naučiva in upava, da bosta najino delo in trud šla od sedaj naprej le navzgor. Hvala vsem!”

Trener Tomaž Čopi: “Tokrat se je zgodilo prvič, da sta bili Tina in Veronika od prvega do zadnjega dneva med najboljšimi tremi. Psihološko sta dozoreli. To sta dokazovali skozi celo svetovno prvenstvo in še posebej v regati za medalje. Vidno je znanje in mislim, da smo na pravi poti.” 

Svetovni prvakinji sta postali Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska (danes 7.), Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre pa domov odhajata s srebrom (danes 2.).SPOROČILO PO PETEM REGATNEM DNEVU (petek)

Danes so na prizorišču regat svetovnega prvenstva olimpijskega dvoseda 470 dekleta odjadrala še zadnje tri finalne regate pred jutrišnjim sklepnim dejanjem tega svetovnega prvenstva, regato za medalje. Naši jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta prvo današnjo regato končali na 6. mestu, drugo z zmago ter tretjo na 9. mestu, z zbranim izkupičkom 50 točk pa ostajata na skupnem tretjem mestu.

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Zjutraj smo najprej čakali na obali, nakar so nas okoli 15. ure poslali na morje. Prvi start je bil zelo pozno, ko se je veter okrepil na okoli 13-15 vozlov. V prvi regati sva po slabem startu ves čas pridobivali in imeli dobro hitrost jadrnice. Drugo sva vodili vse od starta. V tretji pa sva bili ves čas med deseterico, na krmi že peti, nato pa v zadnji stranici z vetrom izgubili nekaj bark in končali deveti. Jutri je pred nama še en naporen dan, saj sva spustili nizozemsko ekipo na samo 5 točk razlike.”

Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska sta še utrdili vodstvo (28 točk), Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre pa ostajata drugi in imata pred našima dekletoma šest točk prednosti (44 točk). Nizozemska posadka Afrodite Zegers - Anneloes Van Veen na četrtem mestu za našima dekletoma zaostaja za pet točk (55 točk).

Jutri je pred jadralkami še zadnje dejanje tega svetovnega prvenstva, regata za medalje za deset najvišje uvrščenih ekip, ki prinaša dvojne točke.SPOROČILO PO ČETRTEM REGATNEM DNEVU (četrtek)

Dekleta olimpijskega dvoseda 470 so danes v grškem Thessalonikiju nadaljevala s finalnimi plovi. Čeprav sta bila na sporedu dva, je organizatorju uspelo zaradi šibkega vetra moči 4-6 vozlov izpeljati le prvo regato, med drugo pa je veter še nekoliko upadel, zato so jo prekinili. Tina Mrak in Veronika Macarol sta izpeljano regato zakjučili na 5. mestu. Pred jutrišnjim zadnjimi finalnimi plovi ohranjata skupno tretje mesto.

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Še en naporen dan je za nami. Ponovno sva bili preveč trdi na jadrnici. Povprečen start, nato pa jadrnice nisva peljali po vodi tako hitro, kot znava. Regato sva končali na 5. mestu, vendar je bilo jadranje kar mučno. Jutri bova morali jadrati bolj sproščeno in odpeljati kot najboljše znava.”

Tudi na prvih dveh mestih ni sprememb, Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska sta še utrdili vodstvo, Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre pa sta drugi in od naših deklet boljši za zgolj tri točke.

Jutri se prvenstvo nadaljuje z zadnjimi finalnimi plovi, v soboto pa je za najboljše na sporedu regata za medalje.

Spletna stran svetovnega prvenstva: http://2017worlds.470.org/en/default/races/race 
FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/


SPOROČILO PO TRETJEM REGATNEM DNEVU (sreda)

Za dekleta olimpijskega dvoseda 470 sta bila danes na prizorišču regat svetovnega prvenstva v grškem Thessalonikiju na sporedu prva dva finalna plova. Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) sta jadrali nekoliko slabše ter z uvrstitvama na 16. in 7. mesto zdrsnili na skupno tretje mesto. 

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Za nama je še en naporen dan. Vetra je bilo okoli 6-8 vozlov. Najprej smo na veter kakšno uro čakali na obali. Zabeležili sva 16. in 7. mesto. V prvi regati sva kmalu po startu dobili protest, ker sva obrnili preblizu jadrnice, ki je imela desne uzde in ji nisva pustili dovolj prostora. Naredili sva dva kazenska kroga - za 720 stopinj in se nato skozi celotno regato borili, da bi se prebili iz ozadja. Regato sva končali na 16. mestu. V drugi regati nisva najbolje startali, prvo stranico v veter sva obrnili kot deveti in končali na 7. mestu. V obeh regatah bi lahko izborili še kakšno mesto, vendar nisva dobro izkoristili vseh priložnosti. Trenutno sva na skupnem 3. mestu.”

Po današnjem dnevu so se nekoliko premešale tudi karte ostalih dveh vodilnih posadk. Tudi Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre sta danes jadrali slabše kot v prvih dveh dneh prvenstva ter s 14. in 9. mestom zdrsnili na skupno drugo mesto. Vodstvo sta z dobrim jadranjem in doseženim drugim ter tretjim mestom prevzeli Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska. 

Jutri se prvenstvo nadaljuje z naslednjimi finalnimi plovi.

Spletna stran svetovnega prvenstva: http://2017worlds.470.org/en/default/races/race 
FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/


SPOROČILO PO DRUGEM REGATNEM DNEVU (torek)

Tina Mrak in Veronika Macarol sta danes odjadrali še dva kvalifikacijska plova. Kljub nekoliko slabšemu jadranju ostajata na skupnem drugem mestu.

Na prizorišču regat svetovnega prvenstva v grškem Thessalonikiju je bilo tudi danes vetra malo, 7 do 10 vozlov. Jadralke so odvozile dve regati. 

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Prvo regato sva odlično startali, obrnili bojo kot prvi, v stranici z vetrom pa so se nama jadrnice že malo približale. Na bojah v krmo sva obrnili napačen “gate”, tako da sta naju dve jadrnici prehiteli. Prvi današnji plov sva končali na 3. mestu. V drugi regati sva imeli dobro startno pozicijo, vendar v trenutku starta nisva najbolje odvozili. Povprečen start. Žal se kasneje v polju nisva dobro postavili, šli na levi “layline”, bili z večino jadrnic čez levi “layline” in tam veliko izgubili. Drugo regato sva zaključili na 14. mestu, skupno pa ostajava drugi. Z današnjim jadranjem nisva najbolj zadovoljni, jutri morava pokazati več.” 

V vodstvu ostajata Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre, ki sta danes vknjižili eno peto in eno tretje mesto, na začasno skupno tretje mesto pa sta se z dvema drugima mestoma prebili Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska. 

Jutri se prvenstvo nadaljuje s finalnimi plovi za najboljših 30 posadk.

Spletna stran svetovnega prvenstva: http://2017worlds.470.org/en/default/races/race 
FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/


SPOROČILO PO PRVEM REGATNEM DNEVU (ponedeljek)

Tina Mrak in Veronika Macarol sta začeli svetovno prvenstvo olimpijskega dvoseda 470 s tremi odličnimi nastopi. Prvi dan zaključujeta na skupnem drugem mestu po prijadranem tretjem mestu v prvem plovu ter dveh zmagah v naslednjih dveh plovih.

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Dober začetek prvenstva! Danes smo imeli zelo lepe pogoje za jadranje, vetra okoli 13 vozlov. Opravili smo tri regate kvalifikacij in zabeležili sva 3.,1.,1. mesto. S prvo regato zaradi slabšega starta nisva najbolj zadovoljni, vendar sva se v prvi stranici v veter prebili v ospredje, z vetrom pa nisva najbolje odvozili. Drugo regato sva startali zelo dobro in bili celotno regato v ospredju, v tretji regati spet malo slabši start, vendar sva taktično zelo dobro odvozili, predvsem pa sva zadovoljni z vožnjami v krmo. Pred nami je še dolg teden regat. Jutri nas čaka še en dan kvalifikacij z dvema regatama. Trenutno sva na skupnem 2. mestu.”

Po prvem dnevu sta s tremi zmagami v vodstvu Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre, na tretjem mestu je še ena britanska ekipa, Amy Seabright in Anna Carpenter. 

Prvenstvo se nadaljuje jutri.

Spletna stran svetovnega prvenstva: http://2017worlds.470.org/en/default/races/race 
FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/


TINA MRAK IN VERONIKA MACAROL DANES ZAČENJATA NASTOP NA SVETOVNEM PRVENSTVU RAZREDA 470


Danes se v Thessalonikiju v Grčiji s prvimi regatami začenja svetovno prvenstvo olimpijskega dvoseda 470, na katerem nastopata tudi naši članici Tina Mrak in Veronika Macarol. Prvenstvo se bo z regato za medalje končalo v soboto, 15. julija.   

Tokratno svetovno prvenstvo je prvo v štiriletnem olimpijskem ciklusu, zato se ga poleg izkušenih posadk, ki se pripravljajo za uvrstitev na OI v Tokiu, udeležuje tudi vrsta mlajših, ki jih doslej na svetovnih prvenstvih še nismo videli. Tokratni nastop bo za vseh 133 prijavljenih ekip (60 ženskih in 73 moških) torej prvi pokazatelj trenutne pripravljenosti. 

Naši jadralki se na regatno polje vračata po nekajmesečni odsotnosti zaradi poškodbe notranje stegenske mišice, ki jo je Macarolova utrpela na treningu pred regato svetovnega pokala v Hyeresu. Med rehabilitacijo poškodbe nista jadrali, se je pa Tina Mrak v tem času toliko intenzivneje posvečala pridobivanju kondicije. 

Veronika Macarol: "Zaradi poškodbe sva s Tino izpustili svetovni pokal v Hyeresu in evropsko prvenstvo v Monte Carlu. Takoj sem začela s sanacijo poškodbe pri fizioterapevtki Mirjam Ivančič, ki je tudi trenutno z nami na prizorišču regate svetovnega prvenstva v Solunu. Poškodba je že skoraj sanirana in na morju o njej niti ne razmišljam več, sem pa vesela, da se nama je tokrat Mirjam lahko pridružila. Njena prisotnost mi vliva dodatno zaupanje in mirnost, zato bom lahko na regati dala vse od sebe. Zadnje tri tedne sva opravili zelo dobre treninge v domačem zalivu, prve tedne sicer bolj previdno, nato pa z najinim trenerjem Tomažem Čopijem stopnjevali intenzivnost. Sama sem po poškodbi poleg tega opravljala še rehabilitacijske vaje za nogo in delala več na moči v zgornjem delu telesa (trup in roke).”

Vetrovna napoved za ta teden kaže šibak veter, vendar sta dekleti pripravljeni na vse: “Do sedaj so nas pogoji vedno presenetili, tako da moramo biti pripravljeni na vse, verjetno pa bo pihal šIbak do srednje močen veter.”

Dekleti od svojega nastopa pričakujeta odličje. Tina Mrak: “Na prvenstvo sva se dobro pripravili in imava željo po medalji, ki nama s svetovnega prvenstva še manjka. Konkurenca .. prijavljenih je veliko jadrnic, čez 60. Nekaj je novih in mladih posadk, ki se borijo za preboj v ospredje. Nekaj je že poznanih iz Ria. Zagotovo bo glede na pogoje krog posadk, ki se bodo vmešale v boj za najvisša mesta, velik.”

Po svetovnem prvenstvu sledi predkvalifikacijska regata v Aarhusu na Danskem, nato pa dve regati na Japonskem.

Spletna stran svetovnega prvenstva: http://2017worlds.470.org/en/default/races/race 
FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/

Jakica Jesih