Jutri se v Gamagoriju na Japonskem začenja regata Svetovnega pokala za olimpijske razrede, na kateri bosta v ženskem olimpijskem dvosedu 470 nastopili tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol, olimpijki in nosilki bronaste medalje z nedavno končanega svetovnega prvenstva.

Dekleti bosta na Japonskem preživeli tri tedne. Po končnani regati Svetovnega pokala se bosta namreč udeležili še regate Azijskega prvenstva na slabih 300 kilometrov oddaljenem otočku Enoshima, kjer bo čez tri leta prizorišče olimpijskih regat.

Regata Svetovnega pokala bo potekala šest dni, od jutri do nedelje, ko bo na sporedu regata za medalje. Zaenkrat je v ženski konkurenci prijavljenih 14 posadk. Tina Mrak: “Med najboljšimi posadkami so Poljakinje, Švicarke, Japonke in Francozinje. Nekatere posadke so se udeležile svetovnega prvenstva, kar nekaj najboljših pa tudi manjka, saj tokratna regata z vidika spoznavanja olimpijskega prizorišča ni pomembna, kajti to bo drugje. Pomembna pa je seveda zaradi skupnega točkovanja za svetovni pokal. Regata v Gamagoriju je namreč prva regata Svetovnega pokala za sezono 2018; druga regata bo v Miamiju, sledi regata v Hyeresu in zaključek v Kielu. Novost je uvedena z namenom, da se Svetovni pokal zaključi pred poletjem, ko so na sporedu prvenstva.”

Za naši jadralki je tokratna pot na Japonsko prvo srečanje z deželo vzhajajočega sonca in kulturo, tako drugačno od naše. Veronika Macarol: “Prvi vtisi niso bili najboljši, že pot se je nekoliko zavlekla, tako da sva prišli kar utrujeni, nekoliko tudi zaradi ‘jet-lega’, časovne razlike, ki tudi zahteva prilagoditev. Zdaj je dva dni deževalo in tudi vetra je bilo malo, tako da nisva mogli opraviti kvalitetnih treningov. Jadrava na sposojeni jadrnici, na katero se morava še nekoliko privaditi. Za regato pričakujemo šibek veter, ki bi se lahko okrepil nekje do srednje močnega, najine ambicije pa so vedno visoke, tako da ciljava na rezultat med prvimi tremi.”

Trije tedni jadranja na Japonskem so za dekleti velik logističen in finančen zalogaj. Predvsem pri transportu iz Gamagorija do Enoshime jima pomagajo japonski prijatelji, prav tako sta dekleti zadovoljni s sposojeno jadrnico. Tina Mrak: “Ko se bomo v naslednjih letih vračali sem na treninge, se bomo morali zares dobro pripraviti, si najti primerno bivališče, poskrbeti za prehrano, kajti kultura je tukaj zelo drugačna od te, ki smo je vajeni.”

Po končani regati Svetovnega pokala v Gamagoriju se dekleti s trenerjem Tomažem Čopijem torej selita v Enoshimo, kjer bosta prvih nekaj dni namenili treningom na bodočem olimpijskem prizorišču, potem pa bosta nastopili še na tridnevni regati Azijskega prvenstva Enoshima Olympic Week. V Enoshimi bo prihodnje leto prvič potekala tudi regata Svetovega pokala.

Gamagori regata Svetovnega pokala: http://gamagori.swc-jsaf.org
Enoshima Olympic Week: www.jeow.org
FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/


Jakica Jesih