Jutri se v Enoshimi na Japonskem začenja prva iz serije regat svetovnega pokala za olimpijske razrede za leto 2019. Regate se bodo odvijale na bodočih olimpijskih prizoriščih in bodo tako služile tudi kot testni dogodek tako za organizatorja kot za jadralce, ki so se na Japonsko prišli pobližje seznaniti z lokalnimi razmerami. V ženskem 470 bosta v konkurenci 23 posadk na startu tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol. 

Veronika Macarol: ”Glavni cilj letošnje sezone sva osvojili, to je bila olimpijska norma na svetovnem prvenstvu. Po SP sva si vzeli nekaj časa za počitek. Na Japonsko sva prišli brez najine opreme in tudi brez najine jadrnice, saj visokih stroškov te logistike ne bi uspeli pokriti z letošnjim proračunom. Iz istega razloga sva tukaj sami, brez trenerja Tomaža Čopija. Letos je najin glavni cilj, da nabereva čimveč znanja glede pogojev na prizorišču, na katerem bodo potekale olimpijske igre, da najdeva čimboljšo nastavitev, ter da ostajava v stiku z najino konkurenco, saj so tukaj prisotne vse najbojše posadke.”

Pred jutrišnjim začetkom regate, ki bo trajala do konca tedna, sta naši jadralki opravili štiri dni treningov v popolnoma drugačnih pogojih od tistih, ki so jih dekleta imela na istem prizorišču lani. Veronika Macarol: “Veter je zelo močan, z morja, tudi val je velik, tako da so kar lepi pogoji. Po napovedi naj bi sicer za začetek regat veter obrnil in pihal z obale, tako kot lani, in v zadnjih dneh bo tudi zelo padel.”

Tina Mrak dodaja: “Ja, to je prva etapa svetovnega pokala za leto 2019, hkrati pa tudi ‘test event’ in testiranje regatnega polja na istem mestu kot bodo olimpijske igre 2020. Res, letos se srečujemo s povsem drugačnimi pogoji kot lani, pogoji za jadranje so res odlični in kot je povedala že Veronika, najin glavni cilj je, da se čimbolje spoznava s tukajšnjimi razmerami ter z lokalnimi posebnostmi. Zaenkrat nama kar ustreza, že zelo dolgo nisva jadrali po tako močnem vetru in po tako velikem valu, tako da sva te dni treningov zelo uživali. Za regato se bodo pogoji sicer nekoliko spremenili, ampak ne glede na to jo bova poskusili izpeljati čim bolje. Eden od zelo pomembnih ciljev letošnjega bivanja na Japonskem je tudi ta, da najdeva dobro nastanitev in da se skušava čimbolje prilagoditi na japonsko kulturo, saj s tem lani nisva imeli najboljših izkušenj. Tukaj imava zelo veliko podporo japonskih prijateljev, tako da se bova poskusili v tem času čimbolje pripraviti na življenje na Japonskem.”

Za Mrakovo in Macarolovo je to zadnja regata v letošnjem letu, po zaključku bosta odpotovali domov. Tina Mrak: “Za jesenski del zaenkrat še nimava točnih načrtov, upava pa, da bomo lahko opravili kvalitetne treninge z našimi sparing partnerji, saj bosta naslednji dve sezoni zelo pomembni. Zdaj sva osredotočeni samo na olimpijske igre in v naslednjem letu in pol naju čaka zelo trdo delo.”

FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/
Uradna spletna stran prvenstva: https://wcs-enoshima.org


Jakica Jesih