LJUBLJANSKI GRAD, 7. februarja 2018 - Z jadralcem leta 2017 se je letos nagajivo poigrala slovnica! Pravzaprav pri vsej stvari slovnica tokrat »ni imela besede«, pač pa izvrstna forma s katero sta v minuli jadralni sezoni orali val in veter izjemni Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta prejeli priznanje za najboljšega jadralca 2017. Priznanje za najboljšega trenerja je kakopak šlo v roke Tomažu Čopiju. Naziv najboljša jadralka razreda optimist 2017 pa je prejela Celestina Sabadin.

Laskavi naziv Jadralec leta, ki ga vsako leto za izvrstne dosežke podeljuje Jadralna zveza Slovenije, ima tako letos ne enega, temveč dve imeni – Tina Mrak in Veronika Macarol. Dvojec dvojnega M nas v zadnjih letih še kako razvaja z dosežki, na katere smo v JK Pirat še kako ponosni. Za bliščem ob podelitvah pa, kakor meni njun trener Tomaž Čopi, stoji še veliko manj lepih in manj veselih trenutkov, za katere mnogi ne vemo. Pa vendar, dvojec, ali bolje trojka Mrak – Macarol – Čopi so vnovič dokazali, da trdo delo slej ko prej prinese uspeh. Tina Mrak in Veronika Macarol, ki jadrata v olimpijskem dvosedu 470, nas že vrsto let razveseljujeta z zmagovalnimi stopničkami in vrhunskimi dosežki. Sloveniji sta prijadrali že 3 medalje na evropskih prvenstvih, med njimi tudi eno zlato, medalje z evropskih in svetovnih pokalov, ob tem pa nanizali nekaj vrhunskih uvrstitev, med katerimi smo si gotovo najbolj zapomnili njuno jadranje na zadnjih poletnih olimpijskih igrah v Riu 2016, ko sta že jadrali v boju za olimpijske medalje ter na koncu končali na skupno šestem mestu po spektakularni zmagi v zadnji regati. V letu 2017 sta prijadrali svojo prvo medaljo na svetovnem prvenstvu in postali najboljši jadralki. Mrakova in Macarolova tudi letošnjega leta nista mogli bolje začeti, kot sta ga, saj sta zmagali na svetovnem pokalu v Miamiju. Njun glavni cilj sezone je nastop na svetovnem prvenstvu v Aarhusu, kjer se bodo delile prve norme za olimpijske igre 2020: “Na prejšnjih v Riu de Janeiru sva videli, da sva blizu medalj, da je ta cilj uresničljiv, sedaj pa sva že na višji ravni, kot sva bili tedaj, bolj stabilno jadrava,” sta povedali.

Vasilij Žbogar, ki je mnogim mladim jadralcem vzor, je na letošnji podelitvi imel častno nalogo, da je ravno njim podeljeval priznanja. Med njimi je v razredu optimist nagrado za najboljšpo jadralko prejela Celestina Sabadin. Celestina se je v letih 2016 in 2017 uvrstila v slovensko reprezentanco in dvakrat nastopila na evropskem prvenstvu, kjer je leni zabeležila odlično uvrstitev, t.j. 6. mesto v konkurenci 100 deklet. Sezono, obenem tudi jadranje v razredu optimist, pa je septembra lani na odprtem državnem prvenstvu zaključila z odličnim 1. mestom med dekleti. Odtlej dalje izkušnje nabira v dvosedu 420.

Vsem iskrene čestitke!


Vsi nagrajenci:
• Tina Mrak in Veronika Macarol jadralki leta 2017
• Veliko jadro Davidu Antončiču
• Najboljši mladinci: Lin Pletikos (laser radial), Liam Orel (finn), posadka Rok Verderber&Klemen Semelbauer (29er)
• Najboljši optimisti: Luka Zabukovec, Celestina Sabadin
• Vrhunski dosežki: Kim Pletikos (laser radial), Žan Luka Zelko (laser), posadka Peter Janežič &Sebastian Prinčič (49er)
• Vrhunski dosežki – neolimpijski razredi: Toni Vodišek (formula kite), Toni Vrščaj (T293Plus)
• Priznanje sekcije za velike jadrnice: Dejan Presen (Lumba Match Race Team)
• Trener najboljših jadralk: Tomaž Čopi