IZOLA, 19. maja 2019 - V petek, 17. maja, se je v Izoli začela zadnja izbirna regata za razred optimist, ki je postregla tudi z imeni jadralcev, ki bodo Slovenijo zastopali na svetovnem in evropskem prvenstvu. Slednje bo potekalo med 22. in 29. junijem na francoskem polotoku Crozon, SP pa od 6. do 16. julija na karibskem otoku Antigua. In tudi tokrat je vreme krojilo potek dogajanja. 


Razen petka, ko so imeli udeleženci Pokala Burje skorajda idealne pogoje, je v soboto in nedeljo prevladovalo kislo vreme z obilico dežja in komaj kaj vetra. Regatni odbor jadralnega kluba Burja je dane razmere pametno izkoristil in veljavnost prireditve zagotovil že prvi dan s štirimi plovi, medtem ko jim je preostanek programa odplaknil dež.
Tridnevni, ali bolje enodnevni Pokal Burje je v 8 - 12 vozlih maestrala najbolje odjadral Svit Dujmovič Šterpin, ki se je pred Izolo boril za mesto v prvi postavi. Na drugem mestu je Luka Zabukovec, vodilni na kriterijski lestvici, medtem ko tretje mesto zaseda Tarin Pečar, ki si je tako priborila vstopnico na prvenstvo stare celine.

Na regati je tokrat nastopilo vsega 70 krmarjev iz Slovenije in Italije, med njimi tudi deseterica Piratovih optimistov. Vsak s svojo željo in naborom točk so se podali v še zadnjo bitko, ki pa se kljub vloženemu trudu ni izšla po pričakovanjih. Svit je z zmago poskrbel za preobrat na kriterijski lestivci in si prislužil vstopnico na prizorišče SP na Antigui. Sledili so Rok Kovačič na 8. mestu, Teo Gerželj z enim odličnim 2. mestom na skupno 11. mestu, Toni Benčič na 18. mestu, Ana Planinšič na 28. mestu, Roža Sabadin na 38. mestu (obenem tudi pokal za 1. kadetinjo), Žan Ogrizek na 44. mestu, Živa Kravanja Duh na 50. mestu, Tai Simonovich Zajelšnik na 55. mestu in Žiga Cepak na 58. mestu.

Svitu iskreno čestitamo in želimo, da bi mu karibski veter dobro služil. Ostalim jadralcem pa, naj zbrano in zagnano zaključijo sezono ter se novim izzivom naproti podajo odgovorno in predano.

Srečno otroci!

Foto: Dragan Sinožič