Konec tedna je morje pred Izolo zazibala belina 154 belih jader mladih tekmovalcev iz treh držav na odprtem državnem prvenstvu v razredu optimist, ki ga je organiziral Jadralni klub Burja. Med udeleženci tudi tokrat ni bilo jadralcev iz sosednje Hrvaške in Madžarske, saj jih doma še vedno zadržujejo omejitve, povezane z ukrepi COVID-19.


Za nami je tako še ena pomembna regata, saj je bila obenem to tudi zadnja izbirna regata, ki bo štela za sestavo reprezentance za evropsko prvenstvo v razredu optimist. Slednje se namreč nezadržno približuje, kar je čutiti tudi ob dogajanju v JK Pirat, ki letos gosti ta pomemben dogodek.

Tokrat mladih jadralcev veter ni pustil v nemilosti mučnega čakanja, saj je petek in soboto zaznamovala krasna burja s močjo 15-20 vozlov ter tako postregla z odličnimi vetrovnimi razmerami. Prvi dan so uspešno speljali štiri plove, drugi dan tri, zadnji dan pa žal ni bilo več vetrovnih pogojev in so odprto državno prvenstvo zgodaj popoldne zaključili.

»Napredek Piratovih jadralcev glede na konkurenco in glede na lansko državno prvenstvo je očiten. Tokrat je Svit Dujmovič Šterpin zmagal, oder pa se je le za nekaj točk izmuznil Ani Planinšič, ki je bila 4. med dekleti, Roku Kovačiču (4.) in Teu Gerželju, ki je končal kot 5. deček,« je ob koncu državnega prvenstva povedal Matevž Ravnikar. Ravnikar še ocenjuje, da so nekaj manj od svojega potenciala pokazali le najmlajši, katerim se pozna, da jim primanjkuje izkušenj z večjih regat, posebno po močnejšem vetru, ki je jadralce gnal predvsem v petkovih štirih plovih.

Po skupaj sedmih plovih so državni prvaki postali Svit Dujmovič Šterpin (JK Pirat) med fanti, Yelyzaveta Levandovska (PD Piran) med dekleti, Žan Ogrizek (JK Olimpic) med kadeti ter Sara Ratoša (JK Jadro Koper) med kadetinjami.

Uvrstitve Piratovih jadralcev:
3. Svit Dujmovič Šterpin (državni prvak)
18. Rok Kovačič (4. deček)
20. Teo Gerželj (5. deček)
31. Ana Planinšič (4. deklica)
38. Roža Sabadin
61. Žiga Cepak
86. Val Grbec
95. Leo Čurčić
141. Mija Mazalin

Čestitke državnim prvakom ter vsem jadralcem!
Povezava na rezultate: https://www.jadralniklub-burja.si/wp-content/uploads/sites/6/2020/09/sobota-rezultati-2.pdf

Foto: Dragan Sinožič