KOPER, 24. marca 2019 - V Kopru se je minuli petek v organizaciji JK Jadro Koper začela tretja v nizu šesti predvidenih kriterijskih regat za optimiste, Koper Europa Cup. Tekme, za katero je narava vse tri dni priskrbela izjemne jadralne pogoje, se je udeležilo 128 mladih jadralcev iz šestih držav. V boj za čim boljše uvrstitve se je podalo tudi 11 optimistov JK Pirat.


Jadralni klub Jadro Koper je konec tedna gostil tridnevno kriterijsko regato Koper Evropa Cup, na kateri je sodelovalo 128 krmarjev iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Finske, Slovaške in Madžarske. Malenkost več kot polovica tekmovalcev je bila Slovencev, ki so v Kopru lovili točke za uvrstitev v reprezentanco, medtem ko je 61 tujih gostov k nam prišlo na priprave in po nove izkušnje pred pričetkom sezone.
Prvi tekmovalni dan je jadralce na morju razvajalo toplo sonce in prijetnih 12-17 vozlov maestrala, v katerem so odjadrali štiri plove. Najbolj spodbudno je začel Luka Zabukovec, med peterico najboljših pa je po prvem dnevu prijadral tudi Svit Dujmović Šterpin.
Tudi drugi tekmovalni dan je 128 krmarjev jadra nastavljajo maestralu. 11 vozlov termičnega vetra je najbolj spretno lovil Madžar Borda Levente, ki se je z izkupičkom treh dnevnih zmag s sedmega povzpel na skupno drugo mesto. Svit Dujmović Šterpin je po sedmih odjadranih plovih osvojil skupno peto mesto. V prvi dvajseterici sta solidno krmarila tudi Toni Benčič in Ana Planinšič.
V zmernem maestralu so se regate hitro vrstile in tekmovalni program je tudi zadnji dan potekal brez zapletov. Jadralci so opravili še oba predvidena plova in zgodnje popoldne je tako že postreglo z novim, starim zmagovalcem. S šestimi zmagami od devetih je prepričljivo zmagal domačin Luka Zabukovec, pred Madžarom Borda Levante na drugem in Martinom Frasom na tretjem mestu. Pri dekletih so si zmagovalni oder delile Boroka Feher (HUN), Yelyzaveta Levandovska (SLO) in Alenka Valenčič (SLO).
Med piratovimi optimisti je vse tri dni veter najbolje lovil Svit Dujmović Šterpin, ki je po devetih plovih osvojil končno peto mesto, 3. med Slovenci. Sledili so: Toni Benčič (14), Ana Planinšič (25, 9. med dekleti), Rok Kovačič (32), Teo Gerželj (35), Vid Magister (39), Žan Ogrizek (59), Roža Sabadin (84, 2. kadetinja), Tai Simonovich Zajelšnik (89), Žiga Cepak (104) in Živa Kravanja (111). Roža si je kljub neuspelim štartom v prvem delu regate vseeno uspela priboriti pokalček za 2. mesto med kadetinjami.
Nedeljski regati sta mlade jadralce tako pripeljali na pol poti v boju za točke, ki bodo že maja postregle z izborom članske reprezentance za nastop na SP in EP. Časa ni veliko, zmage še niso v žepu, pa tudi izgubljeno še ni vse. Pred nami je Izolska kriterijska regata Zlato Sidro in nato še domača Sailing Point Velikonočna regata, za katero želimo mladim piratovcem, da bi razmere v domačem zalivu kar najbolje izkoristili.
Ob vrnitvi v domači pristan je trener optimistov, Luka Domijan, povedal: "Generalno sem zadovoljen z nastopom piratovcev na Koper Cup-u. Imeli smo šolske razmere z lepim maestralom, ki je tako značilen za ta prostor, da ga imenujemo kar 'Koprčan'. Veliko stvari se še da popraviti, kar je spodbudno za prihodnost. V naslednjih treningih bomo poskušali te napake obdelati, in če nam bo uspelo, lahko pričakujemo še višje rezultate v Izoli, čez 14 dni."