MRAKOVA IN MACAROLOVA ZAKLJUČILI KOT DESETI - ČETRTEK, 9. AVGUSTA

Na prizorišču svetovnega prvenstva za olimpijske razrede v danskem Aarhusu je najboljših deset posadk v ženskem 470 danes odjadralo še regato za medalje. Naši jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta na tem svetovnem prvenstvu že osvojili olimpijsko normo za Slovenijo v ženskem 470, sta v cilj prijadrali kot deveti in tako zaključili to svetovno prvenstvo na skupnem 10. mestu.

Tina Mrak: “Sigurno sva si želeli za konec odjadrati eno dobro regato, da odpotujeva domov z dobrimi občutki, a se je zapletlo že za startu. Bili sva preko linije, se nato vračali nazaj, celo regato sva se potem iz ozadja skušali prebiti naprej, a žal več kot devetega mesta nisva uspeli iztržiti. S celotnim tednom in s tem, kar nama je na koncu prinesel, torej olimpijsko normo, morava biti zadovoljni, saj je bil to najin cilj. Imava deseto mesto na svetovnem prvenstvu, jadranje pa sigurno ni bilo najboljše, želeli sva si več, ampak sva pokazali, kar sva bili v tem trenutku sposobni. Sigurno bi se pa lahko slabše končalo.”

Svetovni prvakinji sta postali Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka, srebrni sta Španki Silvia Mas Depares in Patricia Cantero Reina, bronasti pa Britanki Hannah Mills in Eilidth McIntyre. 

________________________________________________________


TINA IN VERONIKA V REGATI ZA MEDALJE - SREDA, 8. AVGUSTA

Iz Aarhusa, s prizorišča svetovnega prvenstva za olimpijske razrede, smo prejeli še eno razveseljivo novico. Včerajšnji protest med nizozemsko in švicarsko ekipo je bil rešen v prid Nizozemk, zaradi česar je švicarska posadka izpadla iz deseterice. Naši jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta bili po včerajšnjem dnevu skupno 11., pa sta se tako uvrstili na deseto mesto in s tem v regato za medalje.

Tina Mrak: “Danes imamo prost dan, nato pa jutri, v četrtek, še medal race. Nimava kaj zgubiti, tako da lahko samo napadava in pridobiva se kakšno mesto!”

Veronika Macarol: “Veseli sva, da bova lahko odjadrali tudi regato za medalje z najboljšimi desetimi posadkami. Potrudili se bova maksimalno in uživali še zadnjo regato v Aarhusu.”

Naslednja odlična novica pa je, da je včerajšnja informacija o tem, da sta naši jadralki Sloveniji prijadrali olimpijsko normo za razred 470, uradna.

Regata za medalje bo na sporedu jutri ob 15. uri.

Fotografija na vstopni strani JK Pirat in JK Pirat Facebook: Sailing Energy / World Sailing
_________________________________________________________

NEURADNO!! TINA IN VERONIKA PRIJADRALI OLIMPIJSKO NORMO - TOREK, 7. AVGUSTA

Po včerajšnjem dnevu brezvetrja na svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede v Aarhusu so dekleta v razredu 470 danes nadaljevala z zadnjimi plovi pred odločilno regato za medalje. Po sedmih urah na vodi in nekaj slabe volje so le uspela odjadrati en plov. Naši Tina Mrak in Veronika Macarol sta ga zaključili na 14. mestu in se s tem prebili na skupno 11. (81 točk).

Tina Mrak: “Danes je bil res zelo naporen dan, na morju smo bili sedem ur in uspeli izpeljati le en plov. Sva popolnoma izčrpani. Regatni odbor je imel velike probleme s postavitvijo startne linije in imeli smo kar okoli osem ponavljačev, saj nikakor nismo uspeli startati. Potem nam je le uspelo izpeljati en plov v vetru do največ 7 vozlov in še tega nisva najbolje odvozili. V prvi krmi je kazalo bolje, a sva v drugi stranici v veter nekaj mest zapravili, tako da je za nama spet eno povprečno jadranje.”

Jutri je sicer rezervni dan, ko bi organizator lahko nadomestil manjkajoče regate (za ženski 470 manjkajo tri), a ženskega 470 ni na razporedu nastopajočih jadralnih razredov. Iz tega sklepamo, da se zanje svetovno prvenstvo zaključuje s sedmimi odjadranimi plovi.

Tina Mrak: “Po jutrišnjem razporedu ženske ne jadramo, moški pa. Me naj bi torej zaključile s sedmimi plovi, kar pomeni, da naj bi Slovenija kot devetouvrščena država, saj Japonke ne štejejo, naredila normo. Je pa ta informacija v tem trenutku še povsem neuradna.”

Veronika Macarol: "Zelo sem vesela, da sva izpolnili normo. To je bil najin glavni cilj v letošnji sezoni. Pogoji so bili zelo zahtevni za vse posadke, a kljub temu sva si želeli boljše odjadrati. Trudili sva se iz regate v regato. Jaz sem tudi vesela, da sem kljub operaciji lahko sproščeno jadrala, koleno me ni obremenjevalo med regato, saj je za naju skrbela fizioterapevtka Mirjam.
Veliko podporo na morju pa nama je dal najin trener Tomaž Čopi.
Več dobrim posadkam ni uspelo osvojiti norme, zato sva lahko samo veseli, da se lahko mirno osredotočiva na Tokio in da se v naslednjih dveh letih samo se izboljšava ;)

Japonski kot državi gostiteljici naslednje olimpijade namreč pripada mesto ne glede na uvrstitve japonskih jadralcev, zato torej ne zasedejo enega od osmih razpoložljivih mest.

Ko tole objavljamo, še traja protest med nizozemsko in švicarsko ekipo, ki bo predvidoma rešen pozno zvečer. V kolikor bi bil ta rešen v prid Nizozemk, bi Švicarki izpadli iz deseterice, naši dekleti pa bi se tako uvrstili na deseto mesto in s tem v regato za medalje. V tem primeru vas bomo o tem obvestili jutri.

V vodstvu ostajata Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (23 točk), drugi sta Britanki Hannah Mills in Eilidth McIntyre (28 točk), tretji pa Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (33 točk).

FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/
Uradna spletna stran prvenstva: www.aarhus2018.com 
Fotografija na vstopni strani JK Pirat in JK Pirat Facebook: Sailing Energy / World Sailing
________________________________________________________

MRAKOVA IN MACAROLOVA NAZADOVALI - SOBOTA, 4. AVGUSTA

V danskem Aarhusu se je danes zaključil tretji regatni dan na svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede, na katerem v olimpijskem dvosedu 470 nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat). Našima dekletoma danes žal spet ni šlo po načrtih, prvo regato sta končali na 13. mestu in drugo na 15. ter s tem nekaj mest izgubili tudi v skupnem seštevku, trenutno sta na 16. mestu (67 točk). 

Tina Mrak: “Sigurno bi lahko današnji dan bistveno boljše vnovčili, v obeh regatah sva bili v poziciji se prebiti med prvih deset. V nekaj slabših taktičnih odločitvah sva se odločili za slabšo stran in obe regati zaključili povprečno. V obeh prvih orcah sva bili po solidnem startu v situaciji, ko bi se morali drugače odločiti, v prvi regati sva imeli nekaj težav tudi z dvižnico špinakerja, v drugi regati pa sva priložnost zapravili v drugi orci. Pred nama so še štiri regate, tako da ni še nič izgubljeno.”

Veronika Macarol: “Danes smo imeli nekoliko drugačen veter, z zahoda, z obale, bil je tudi zelo nestabilen, obračal je za več stopinj ter močno nihal tudi v jakosti, okvirno ga je bilo med 8 in 14 vozli, vmes pa so bili tudi močni sunki vetra. V celotni regati je bilo pomembno biti skoncentriran, se boriti, kajti lahko se je veliko pridobilo ali izgubilo. Obakrat sva startali bolj povprečno, mogoče je bil drugi start nekoliko boljši. V prvi regati sva imeli nekaj tehničnih težav, obe krmi sva sicer zelo dobro odvozili in v cilj sva prijadrali kot 13. Tudi v drugi regati nisva prikazali najboljšega jadranja, nekatere priložnosti bi lahko bolje izkoristili in na tem svetovem prvenstvu še nisva prikazali, kar želiva.”

Po tretjem dnevu prva trojica ostaja nespremenjena. V vodstvu sta še naprej Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (17 točk), na drugem mestu sta Britanki Hannah Mills in Eilidth McIntyre (19 točk), tretji pa sta Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (27 točk).

Jutri se prvenstvo nadaljuje z naslednjima dvema regatama. 

_________________________________________________________

MRAKOVA IN MACAROLOVA DANES BOLJŠE - PETEK, 3. AVGUSTA

V danskem Aarhusu se nadaljuje svetovno prvenstvo za olimpijske razrede, na katerem v olimpijskem dvosedu 470 nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat). Danes ste dekleti jadrali bolje, prvo regato končali na 6. in drugo na 19. mestu in tako napredovali za eno mesto tudi v skupni razvrstitvi, trenutno sta 13. z 39 točkami.

Tina Mrak: “Za nami je drug regatni dan, odvozili smo dve regati v osmih do dvanajstih vozlih vetra. Nekoliko sva izboljšali starte, kar se je še posebej pokazalo v prvi regati, bili sva tudi na bolj favorizirani strani in v ospredju lažje dobro odjadrali. Start druge regate je bil mogoče nekoliko slabši, a ko sva imeli priložnost se približati skupini, tega nisva izkoristili, ostali sva preveč na levem ‘laylinu’ in bojo obračali v ozadju. Zelo sva se morali potruditi, da sva potem do cilja nadoknadili nekaj mest.”

Veronika Macarol: “Ja, v prvi regati sva res dobro startali, na prvo bojo sva prispeli kot enajsti, se tudi naprej dobro borili in končali regato kot šesti. To je bila najina zelo dobra regata. Podobno sva skušali narediti tudi v drugi regati, a start ni bil tako dober, v nekaterih trenutkih se nisva prav odločili, postavili sva se na mesto brez izhoda, tako da sva prvo bojo obračali kot 41., potem se še toliko bolj borili v krmo, kjer sva še najbolj pridobivali in na koncu prišli v cilj kot 19.”

Po drugem dnevu sta vodsto prevzeli Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (10 točk), na drugo mesto sta se povzpeli Britanki Hannah Mills in Eilidth McIntyre (11 točk), tretji pa sta Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (12 točk).

Za jutri je napovedanega nekoliko več vetra, start prve regate je predviden za ob 14.30.

FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/
Uradna spletna stran prvenstva: www.aarhus2018.com 

______________________________________________________

TINA IN VERONIKA ZAČELI SKROMNO - ČETRTEK, 2. AVGUSTA

Prvi regatni dan se je začel v spremenljivem vetru, dekleta pa so odjadrala dva plova. Naši dekleti sta začeli skromno, s 14. in 20. mestom in sta po prvem dnevu skupno 14. (34 točk).

Veronika Macarol: “Prvi regatni dan se za naju ni začel najboljše. Ko so nas poslali na regatno polje, je veter pihal z obale, z zahoda, potem je obrnil na jugo in se nekoliko ustalil, tako da smo lahko odjadrali dve regati v vetru med 7 in 10 vozli. Velike probleme so nama danes delali starti. Linija je bila zelo dolga in glede na to, da jadramo samo v eni skupini, je bil start zelo pomemben. V obeh startih sva startali slabše in se skušali prebiti naprej. Nekatere krme sva odpeljali zelo dobro, v orco pa se nisva najboljše postavljali in tako sva obe regati končali bolj povprečno.”

Tina Mrak: “Ja, smo v zelo veliki skupini 47 jadrnic, zato je zelo pomembno, da smo na čistem vetru. To nama danes ni najbolje šlo, a sva se vseeno od slabšega starta borili do cilja in jutri greva optimistično v nov dan.”

Po prvem dnevu sta v vodstu Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (8 točk), drugi sta Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (13 točk), tretji pa sta Švicarki Linda Fahrni in Maja Siegenthaler (14 točk).

Letošnjega svetovnega prvenstva za olimpijske razrede, na katerem se bodo za države podelile že tudi prve olimpijske norme, se udeležuje 1400 jadralcev iz 90 držav. Jadrajo na 1100 jadrnicah, na dogodku pa sodeluje kar 800 prostovoljcev.
______________________________________________________________

JUTRI ZAČETEK SVETOVNEGA PRVENSTVA ZA 470 - SREDA, 1. AVGUSTA

Naši jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), aktualni evropski prvakinji v razredu 470 ter aktualni bronasti z lanskega svetovnega prvenstva, sta nared za svoj najpomembnejši nastop v tej sezoni - na svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede v danskem Aarhusu. Prvenstvo se bo s prvimi plovi začelo jutri, na startu pa bodo zbrane vse najboljše posadke olimpijskega dvoseda 470. Tokrat se ne bodo borile zgolj za stopničke in prestižne svetovne naslove, ampak bodo svojim državam skušale prijadrati tudi eno od prvih osmih olimpijskih norm.

Spomnimo - sredi junija se je Veronika Macarol zaradi ponavljajočih se bolečin v kolenu morala odločiti za operacijo, ki ji je sledila rehabilitacija, s tem pa manj časa za kakovosten trening. Rehabilitacija je uspešno zaključena in dekleti sta močno motivirani, da Sloveniji zagotovita nastop v Tokiu.

Veronika Macarol: "Po uspešni operaciji dr. Bogdana Ambrožiča je rehabilitacija kolena potekala zelo dobro. Že takoj po operaciji mi je veliko pomagala fizioterapevtka Mirjam Ivančič, ki je prihajala k meni na dom, mi pomagala z masažo, z limfno drenažo, da mi koleno ni otekalo. Po dveh tednih sem že lahko začela z vadbo v fitnesu. Terapije sem imela v Termah Krka v Strunjanu, kjer mi je Mitja Surina pomagal ojačati stegno poškodovanega kolena ter tudi pri gibljivosti, tako da sem že en mesec po operaciji lahko ponovno stopila na jadrnico.”

Dekleti sta morali izpustiti večji del priprav na morju, a sta pred odhodom vseeno uspeli opraviti nekaj treningov tudi v domačem Piranskem zalivu.

Veronika Macarol: "Pred odhodom v Aarhus sva s Tino opravili tri dni treninga v domačem zalivu, da sem ponovno pridobila občutek za jadrnico. V kolenu sem bila že dobro gibljiva, nisem imela nobenih problemov in sem se zelo dobro počutila. Ja, zaradi te poškodbe sva izpustili priprave pred svetovnim prvenstvom. Ostale posadke imajo več ur na vodi tudi tukaj, v danskih vodah, a se kljub temu počutiva dobro, opravili sva že pet dni treningov, s konkurenco se kar boriva in jadranje nama gre dobro. Kot sva govorili že s trenerjem Tomažem Čopijem - kljub tej poškodbi morava ostati motivirani in dokazati, da lahko ostaneva v vrhu.”

Konkurenca na najpomembnejši regati sezone bo močna. Na startni listi je prijavljenih 47 posadk, med njimi tudi vse najboljše.

Tina Mrak: “Na startni listi so vse najboljše - od Poljakinj, aktualnih svetovnih prvakinj - potem Angležinje, Nizozemke, Francozinje, Brazilke, Japonke, tako da bo konkurenca res močna.”

Kakšne so ambicije in cilji naših deklet?

Tina Mrak: “Ja, sigurno bo na tej regati najbolj pomembno, da se uvrstiva v regato za medalje med najboljših deset. Je pa dejstvo, da za normo teoretično tudi to ne bo dovolj, saj se bo tukaj podelila norma prvim osmim državam. Tako da če želiva izpolniti ta cilj, bo najbolj sigurno, če se uvrstiva med prvih osem.”

Regatno polje v Aarhusu je zahtevno, zadnje dni treningov so imela dekleta mešane pogoje, od šibkega do srednjega vetra, za jutrišnji prvi regatni dan pa je napovedan šibek veter.

Tina Mrak: “Ja, za jutri je napovedan šibkejši veter, za naslednje dni pa tudi kar močan. Sigurno bo najbolj pomembno, da v danih pogojih že od prvega starta dalje jadrava kar najbolje in da se boriva prav v vsakem plovu.”

Jutrišnji prvi nastop za jadralke v razredu 470 je napovedan za ob 14.30. Regata za odličja bo na sporedu prihodnji torek, 9. avgusta.

FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/
Uradna spletna stran prvenstva: www.aarhus2018.com 


Jakica Jesih