Na karibskem otoku Antigua se je minuli teden za 257 jadralcev starih od 11 do 15 let v ponedeljek zaključilo svetovno prvenstvo razreda optimist. Slovenska reprezentanca se je na šesturno časovno razliko hitro privadila, obrestovali pa so se ji tudi treningi na prizorišču, kjer so poleg vetra in tokov krmarje ovirale še alge.

Na 57. svetovnem prvenstvu razreda optimist, ki je tokrat potekalo že od leta 1962, se je letos zbralo 257 krmarjev iz 65 držav ter prekosilo rekodno udeležbo iz leta 2017, ki je štela 62 reprezentanc. Barve Slovenije so tokrat zastopali Luka Zabukovec, Martin Fras, Alja Petrič, Maj Petrič, ter Piratovec Svit Dujmovič Šterpin.
Naša izbrana vrsta je v otoško državo prispela že nekaj dni uradnim začetkom prvenstva, kjer je opravila nekaj treningov, čas pa so si vzeli tudi za raziskovanje eksotične okolice. Nato se je začelo zares. V ponedeljek so se razdeljeni v tri skupine podali na morje in odjadrali prvi dve regati. Bilo je dokaj težko. Tekmovalce je oviral močan tok, veter je sunkovito spreminjal smer, spremljati pa so morali tudi zaplate alg, ki potujejo s tokom po gladini.
Kljub številnim oviram pa je šlo slovenskim predstavnikom odlično. Svit Dujmovič Šterpin je bil po uvodnih dveh predstavah na 51. mestu (12.,19.), osem mest nižje Luka Zabukovec (23.,12.), Martin Fras na skupno 69. (22.,19.), Alja Petrič na 121. mestu (41.,23.), Maj Petrič pa na 205. mestu (45.,49.).
Drugi dan svetovnega prvenstva razreda optimist je 255 jadralcev ob obali karibske državice Antigua poganjal zmerno močan pasat, ki je v sunkih presegel 25 vozlov. Na nemirnem morju, kjer se že pri 15 vozlih razvijejo meter in pol visoki valovi, je Svit Dujmovič Šterpin napredoval za 20 mest, Luka Zabukovec pa zabeležil prvo zmago.
Žal pa se Slovencem zadnji dan kvalifikacijske serije svetovnega prvenstva niso uresničile vse želje. Za zadovoljstvo v slovenskem taboru sta poskrbela Svit Dujmovič Šterpin in Luka Zabukovec, ki sta po odbitku najslabšega rezultata ujela vodilno trideseterico, medtem ko se Martinu Frasu ni posrečil veliki met – uvrstitev v zlato skupino. Alja Petrič in Maj Petrič bosta drugi del prvenstva odjadrala v bronasti skupini.
Neenakomeren veter s pečin v sklepni fazi kvalifikacij ni preslepil Zabukovca, ki je z 19. in 11. prihodom v cilj napredoval na 34. mesto, naš najboljši Svit Dujmovič Šterpin pa je po izvrstnem 4. mestu izkoristil bonus odbitka in zavzel skupno 29. mesto. “Za Svita je cilj dosežen – to je uvrstitev v zlato skupino. Sedaj je rekel, da bo na regatnem polju pustil srce in dušo,” je sinove besede z Antigue prenesel Robert Šterpin.
V četrtek in petek so bile na sporedu ekipne tekme, namenjene krepitvi timskega duha in sprostitvi krmarjev pred odločilnimi boji. Po kvalifikacijah in ekipni tekmi pa se je svetovno prvenstvo prevesilo v sklepno fazo. Kombinacija močnega vetra in nalivov ni ustavila Zabukovca, ki je na dvometrskih valovih “prisurfal” do repa trideseterice, slaba vidljivost in 26 vozlov pa sta bila žal pretrd oreh za Svita Dujmoviča Šterpina, ki je po odstopu v zadnjem plovu nazadoval na 51. mesto. Po prvi regati so se razmere poslabšale in popoln nadzor nad dogajanjem je postal nemogoč. Smaragdna skupina je najmanj izkušena, zato so jo poslali nazaj na obalo. Za tak ukrep se sicer redko odločijo, toda varnost je tudi tokrat ostala prva skrb organizatorja. Ostalih 192 udeležencev je odjadralo oba predvidena plova in z razburkanim morjem opravilo različno dobro.
Dan pred koncem prvenstva so jadralci že kazali vidne znake utrujenosti. 255 krmarjev je teden dni trajajoče prvenstvo zaključilo v močnem vetru, ki so ga zadnji tekmovalni dan smeli izzvati le najbolj pripravljeni. Po ocenah organizatorjev so to bili jadralci zlate in srebrne skupine, medtem ko sta bronasta in smaragdna flota ostali na kopnem brez finalnih dveh plovov. Slednja je z navidezno lahkoto dobil stari - novi šampion Marco Gradoni iz Italije, imenovan tudi “Mister Optimist”, drugo mesto je obrdžal Maltežan Richard Scultheis, bron pa je odšel v Španijo z Jaimem Ayarzo.
Slovenci so lov na zaklad v Karibskem morju sklenili z zadovoljivim izplenom; ponedeljkovi 3-metrski valovi so na visoko 23. mesto pljusknili najboljšega Slovenca Luko Zabukovca, Svit Dujmovič Šterpin je sidro odvrgel na 54. mestu, Martin Fras je bil tretji v srebrni skupini in 67. v skupni razvrstitvi, Alja Petrič je po odpovedanih zadnjih plovih ostala 165., Maj Petrič pa se po osmih regatah in odbitku najslabšega rezultata v domovino vrača kot 179.