SENIGALLIA (IT), 7. - 10. junij 2018 - Piratovi posadki v razredu 420, Matej Planinšič in Jaka Romih ter Celestina Sabadin in Nika Biondić (JK Olimpic), sta se v spremstvu trenerja Mitje Mikulina udeležili regate IV. Pokal Italije Uniqua, ki pri sosedih šteje tudi kot izbirna regata za nastope na EP IN SP.

Pred tridnevno regato so piratovi jadralci opravili enodnevni trening, kjer so izkoristili priložnost, da bolje spoznajo tamkajšnje razmere na morju.
V petek, ko so bili na sporedu že prvi plovi, so jadralci zaradi slabih vremenskih razmer (sprva nevihta, nato brezvetrje) ostali praznih rok.
V soboto, 9. junija, je zapihal veter med 20 in 22 vozli, z valom do dveh metrov. Posadki sta se tako znašli v zahtevnih pogojih, ki jih na domačem terenu niso vajeni. Dekleti sta zaradi slabosti in posledične izčrpanosti flokistke kmalu morali zapustiti polje. Posadka Planinšič- Romih se je v prvem plovu vseskozi borila v ospredju, kasneje pa sta z nekaj taktičnimi odločitvami zabeležila 10. mesto. V drugem plovu sta napredek še povečala, se jadrno borila za najvišja mesta in zadnjo bojo dosegla kot tretja, vendar sta se vsega 200 metrov pred ciljem zvrnila. Slab štart tretjega plova ni veliko obetal, toda hitrost, s katero sta fanta napredovala, je na prvi boji pomenila preboj med dvajseterico, napredovanje v drugi orci in obrat, ki je vse bolj dišal po preboju v deseterico najboljših. Toda naredila sta veliko napako, špinaker jima je padel pod barko, kar je znova terjalo čas. Plov sta tako zaključila kot 30.
V nedeljo, zadnji dan regate je veter zapihal z močjo petih vozlov, morski tok je bil dokaj močan. Organizatorju je tako uspelo izpeljati še zadnji plov. Celestina Sabadin in Nika Biondić sta po predhodnih nevšečnostih plov odpeljali odlično in zabeležili 1. mesto v skupini U17 (skupno 28. mesto). Matej Planinšič in Jaka Romih sta štartala zelo slabo in se jim vse do konca polja žal ni uspelo prebiti v ospredje.
Ob vrnitvi je Mitja Mikulin povedal: "Tudi ta regata je bila zelo dobra izkušnja pred evropskim prvenstvom, ki se nezadržno bliža. Na Portugalskem namreč pričakujemo močan veter in velik val. Točno to torej, kar je bilo drugi dan regat v Senigalliji. Matej in Jaka sta v takih pogojih zelo konkurenčna in po hitrosti med najhitrejšimi. Tokrat se ju je držala smola, saj bi brez vseh napak, ki sta jih delala, regato lahko zaključila kot 6. v skupnem seštevku."