BALATON, 7. do 14. april 2018 - Mladinsko Evropsko prvenstvo Laser Radial
Sandrina pot do evropskega prvenstva in samo evropsko prvenstvo je zelo zanimiva zgodba, saj je Sandra v cilj pripeljala po vsega šestih mesecih jadranja v tem jadralnem razredu. Od tega je zaradi študijskih obveznosti uspela le omejeno trenirati. Z željo po uspešnem nastopu na prvem Evropskem prvenstvu v novem razredu pa se je angažirala in zadnja dva meseca posvetila pripravam.


"Pred EP smo na treningih veliko pozornosti namenili sami tehniki in specifiki razreda laser radial. Postavili smo dobro podlago za treninge, ki bi ji lahko omogočila biti hitrejša v orco, krmo in mezanave. Hitro se je privadila tehnike vožnje in morda niti sama ni opazila, kako hitra postaja," je ob vrnitvi z Balatona povedal trener Luka Domijan.
Smola z vremenom pa je na prizorišču EP vendarle vplivala tudi dogajanje, vzdušje in posledično tudi na izid. Pomanjkanje vetra je organizatorju omogočilo izpeljavo le treh od šestih predvidenih dni. Strnjeno jadranje prvega, četrtega in petega dne je v končnem seštevku za 55 posadk pomenilo 8 odjadranih plovov.
V sorodnih pogojih prvega in četrtega dne so Sandrino jadranje zaznamovali sprva ne ravno najboljši štarti, toda napredovanje prek vseh stranic regate. Motivacija po boljših uvrstitvah je bila prisotna, S hitrostjo in dobrimi taktičnimi odločitvami pa je prišla do 8. mesta. V cilju je žarela od veselja in navdušenja. Prva uvrstitev v top 10. "Občutek sem imel, da se je podcenjevala od začetka regate in to sem ji tudi povedal," pove Domijan.
V nadaljevanju sta ubrala premišljeno taktiko, s poudarkom na štartu, kar se je obrestovalo: "Naredila je vrhunski štart in če ne bi nekaj sotekmovalk pridobilo v zadnjem delu prve orce, bi lahko obrnila prvo bojo v top 3. Nič za to, obrnila je na 6. mestu. Do cilja pa si je priborila vrhunsko 4. mesto. Z dnevnimi uvrstitvami (8.,9.,4.) je bila tretja punca z najmanj točkami tistega dneva in si je z odbitkom (34.) uvrstila na skupno 11. mesto!"
Peti dan je na Balatonu pihal močan veter, kar jima je vzbujajo skrb, saj po močnem vetru nista naredila veliko treningov. Borbenost in soliden štart sta jima vlivala upanja, toda na obratu v eni stranici je Sandri počil podaljšek, zaradi česar je skušala samo priti skozi cilj in pridobiti kakšno točko. V drugem plovu je veter nekoliko popustil in takoj se je borila z ostalimi. Končala je z dobrim 20. mestom. V tretjem plovu pa se je z vnovično močnejšim vetrom uvrstila na 28. mesto.

Z rezultati: 25, 34, 8, 9, 4, (35), 20, 28 je v konkurenci 53 jadralk zasedla skupno 20. mesto. Čestitke!

Več novic o prvenstvu: