V drugi polovici avgusta se je v Marstrandu na Švedskem odvijalo svetovno prvenstvo razreda RC44. Lanski svetovni prvaki, slovenska jadrnica Ceeref Igorja Laha, v tej sezoni sicer ne nastopa, a vseeno imamo Slovenci v tem razredu tudi letos kar nekaj svojih predstavnikov. Na jadrnici Nika ruskega poslovneža Vladimirja Prosikhina nastopajo namreč kar štirje slovenski jadralci – Tomaž Čopi, Mitja Margon in Toš Skrt Golja iz JK Pirat ter Iztok Knafelc.

Tudi tokratno svetovno prvenstvo, kot je to sicer že v navadi za regate razreda RC44, se je začelo z jadralskimi dvoboji, ki so mu sledili dnevi flotnih regat. Nika, na kateri je v tej sezoni mesto taktika prevzel sloviti Terry Hutchinson, je že takoj prvi dan, v močnem vetru in zahtevnih pogojih, pokazala zobe in zmagala v vseh petih dvobojih. »Dobro se razumemo in Terry je odličen taktik,« je po regati povedal Vladimir, ki je sam odkrmaril vse plove, kar ni nujno praksa – v regatah jadralskega dvobojevanja sme za krmilo prijeti tudi kateri od profesionalcev, običajno je to taktik. »Najzahtevnejši dvoboj je bil naš prvi, proti Bronenosec Sailing Teamu. Bil je fizično zelo naporen, borili so se kot levi. Naredili smo kakšnih 50 obratov, čisto smo se preznojili.« Terry Hutchinson dodaja: »Odkar skupaj jadramo, je bil to Vladimirjev najboljši nastop, tudi ekipa je delovala zares usklajeno. Smo optimistični, v tem duhu moramo zdaj jadrati tudi proti enajstim jadrnicam v flotnih regatah.«

Na flotnem regatnem polju se je v naslednjih štirih dneh, ko veter ni prav nič popustil, najbolje znašel Vladimir Liubomirov in njegov Bronenosec Sailing Team. Po devetih odjadranih regatah (zadnje tri so odpadle zaradi premočnega vetra in visokega vala) je za šest točk premagal drugouvrščeno ekipo Charisme (Nico Poons) in tretjeuvrščeno Aquo Chrisa Bakea. Zmage se je seveda veselil tudi Bronenosecov taktik, italijanski jadralec Michele Ivaldi, ki se je s tem okronal z drugim zaporednim naslovom svetovnega prvaka, lani je kot taktik k zmagi pripomogel tudi našemu Igorju Lahu. Nika je svetovno prvenstvo zaključila na 5. mestu v konkurenci 12 ekip.

Tomaž Čopi: »Že s prvimi dnevi treninga smo nakazali, da bi lahko odjadrali zelo dobro. Ker so bili pogoji na treningih kar ekstremni, smo pazli, da ne bi pretiravali in uničevali sebe in opreme. Match race je pokazal, da smo nevarni, in dobre volje smo pričakali flotno regato. Začeli smo tako kot smo končali match race, z zmago! Seveda ni enostavno obdržati nivoja, vendar se je ekipa borila ... Do predzadnjega dne smo držali mesta med drugim in petim. Nika je v zadnji dan odšla s petega mesta in oddaljena le točko od tretjega.
Žal je bila zadnji dan vremenska prognoza slaba. Močan veter. Vseeno je bila ekipa optimistična, saj je vreme nepredvidljivo, časovna omejitev zadnjega možnega starta pa je bila ob treh popoldne, kar nam je dajalo upanja na jadranje. No, žal se je organizator odločil drugače in regato zaključi že ob 13h! Iz potrjenih virov smo izvedeli, da je Aqua odjadrala trening ob 14h po 18 vozlih!
Kaj naj rečem kot le to, da nam je bila odvzeta možnost dobrega jadranja in možnost stopničk, ki si ga je cela ekipa zelo želela. Žalostno, ko je tvoja usoda v tuji rokah in ne na regatem polju na morju in v vetru med ostalo konkurenco.«

Pred jadralci razreda je še sklepna regata sezone novembra v Omanu.  

Več na www.rc44.com