Predzadnji vikend v maju je JK Burja Izola organizirala drugo in zadnjo kriterijsko regato za razred Optimist, tradicionalni Pokal Burje. Razpihana sta bila oba dneva in tako so bili pogoji podobni kot na prvi kriterijski regati v Kopru in verjamemo, da podobni kot jih je pričakovati na letošnjih velikih prvenstvih malega razreda.

Prvi dan trener Ravnikar ni bil zadovoljen s prikazanim. Sledil je nedeljski reset na jutranjem zboru, kar se je takoj poznalo na pravilnejšem odnosu in pristopu do zadnjih dveh plovov v nedeljo. Oba je v konkurenci 67 jadralk in jadralcev razreda Optimist dobil Piratovec, Teo Gerželj in se tako povzpel iz 8. na 3. mesto, oziroma 6. na 2. v fantovski konkurenci. Eno mesto je drugi dan pridobil tudi Rok Kovačič in končal na 6. oz. 5. mestu med dečki. V absolutni konkurenci je namreč zmagala Tarin Pečar iz Kopra. Piratovka Roža Sabadin je osvojila še svoj drugi zaporedni pokal za tretje mesto v konkurenci deklet. Do nedelje je drugače pristopil tudi Žiga Cepak in s 14. mestom dosegel najboljšo uvrstitev v 5. plovu ter se povzpel na 20. mesto. Zadnji dan je pridobil tudi Val Grbec in končal na 42. mestu, kar je zanj manj kot zmore, a mu vetrovne razmere res niso ustrezale. Edini, ki svojega rezultata drugi dan ni izboljšal je bil Leo Čurčič, ki regatnega nastopa še ne zmore in bo tako prihodnji vikend, ko bo potekala regata za Zlato sidro v Izoli ostal doma.

Roža, Rok in Teo so tudi izpolnili lastna in trenerjeva pričakovanja letošnje sezone in se uvrstili v reprezentanco. Tako bo šla Roža na Evropsko prvenstvo v oddaljeni Cadiz na atlantski obali Španije, Rok in Teo pa na Gardo, kjer bo potekalo svetovno prvenstvo razreda Optimist, katerega lansko leto ni bilo.

S končano kriterijsko lestvico in določitvijo reprezentantov se končuje nek klubski del sezone, ki je bila precej drugačna od načrtovane in zelo drugače naporna. Brez merjenj moči na regatah, potovanj in priprav, katere so nam vzeli vladni odloki je bilo težko ohranjati visoko motivacijo, resnost in konec koncev hvaležnost do tega, kar nam jadranje nudi. A na koncu smo vendarle pokazali dovolj odgovornosti in pokazali, da povsem enakovredno sodimo med najboljše klube v Sloveniji in samo upamo, da bo to uspelo tudi reprezentanci na evropskem in svetovnem prvenstvu.

Srečno in uspešno reprezentantom na velikih prvenstvih in hvala za vendarle prijetno in uspešno klubsko sezono!


Katja Bertok