CADIZ, GARDA, SANREMO - Skoraj mesec dni je mimo odkar so na pot krenili reprezentanti optimistov na prizorišče EP v španskem Cadizu, minuli konec tedna pa so svetovno prvenstvo sklenili tudi reprezentanti na Gardi ter mladinci jadralnega razreda 420. Na vseh treh prizoriščih so bili tudi predstavniki JK Pirat.

V Španiji se je konec junija končalo evropsko prvenstvo razreda optimist. Za evropski naslov med optimsti se je pomerilo skoraj 300 dečkov in deklic iz 38 držav. Naši mladi jadralci so se na valovih potegovali za kar najboljše uvrstitve od 22. do 26. junija, ko se je letošnje evropsko prvenstvo zaključilo. "EP je bil za veliko držav neznanka, predvsem kot posledica covidnega leta in le delno realiziranega plana priprav. Tudi v slovenski ekipi so imeli največ težav z velikim valom zaradi pomankanja izkušenj v takšnih pogojih ter zaradi slabše telesne pripravljenosti," je ob koncu prvenstva povedal Sandi Dekleva. JK Pirat je na prvenstvu zastopala Roža Sabadin, ki je zaradi bolezni prvenstvo predčasno zaključila.

Sledilo je svetovno prvenstvo na Gardi, kjer se je pomerilo skoraj 300 optimistov iz 58 držav. Prve tri dni od petka do nedelje smo spremljali kvalifikacijske plove, nato sta bila vmes dva dneva rezervirana za ekipno svetovno prvenstvo, od srede do petka pa so na vrsto spet prišli finalni plovi. "Po videnem so otroci odjadrali nad pričakovanji, konkurenca je močna. Imamo tri jadralce, ki so v prvi polovici po uvrstitvah," je povedal trener Luka Verzel.


V postavi, ki je branila slovenske barve, sta bila tudi Piratovca Rok Kovačič in Teo Gerželj. Najbolje med vsemi se je izkazal Rok, ki je finalne plove odjadral v zlati skupini, Teo pa v bronasti. Prvenstvo sta Piratova predstavnika zaključila:
58. Rok Kovačič, JK Pirat (zlata skupina)
192. Teo Gerželj, JK Pirat (bronasta skupina)

Skoraj hkrati s SP na Gradi je v nekoliko oddaljenem Sanremu potekalo mladinsko SP za razred 420 v organizaciji Jahtnega kluba Sanremo. Prvenstva se je udeležilo 211 posadk iz 20 držav, za naslove svetovnih prvakov pa so se pomerili v ženski posebej in v moški / mešani konkurenci skupaj ter v konkurenci do 17 let. Posadke so se zadnji dan svetovnega prvenstva v razredu 420 v pomanjkanju vetra vrnile na obalo brez jadranja, tako so prvenstvo sklenili s po 10 odjadranimi plovi v ženski in U17 konkurenci ter devetimi plovi v moški/mešani konkurenci.

Ob vrnitvi je Mitja Mikulin povedal: “Dekleti je izdala trema, nikakor se nista znašli na polju, to je bila ena njunih slabših regat. Posadke, ki so bile spredaj, sta Celestina in Veronika že večkrat premagali v regatah, ampak žal tokrat ni šlo. Martin in Mia sta končala okoli 6. mesta v njihovi kategoriji mešanih U19 posadk in glede na to, da imata kar veliko težav s hitrostjo, saj je jadrnica kar 5 kg pretežka, sta se dobro odrezala, 4 točke jima je zmanjkalo za vstop v zlato skupino. Liza in Gašper sta prišla bolj ali manj po izkušnje, sta tudi precej lahka glede na ostale posadke, tako da sta se po vetru težko kosala z večjimi in starejšimi jadralci.” 

Slovenijo so na tem prvenstvu pod vodstvom trenerja Mitje Mikulina zastopale tri posadke:
Ženske:
37. Celestina Sabadin in Veronika Franič
Mešane /moške posadke:
51. Martin Fras in Mija Škerlavaj
80. Yelyzaveta Levandovska in Gašper Babič