Običajno sobotno dopoldne, ko se na ploščadi pred JK Pirat zbirajo jadralski zanesenjaki, je tokrat zamenjalo prijetno vznemirjenje pred prihodom Tine Mrak in Veronike Macarol ter ekipe, ki ju je spremljala na OI v Tokiju, trenerja Tomaža Čopija, vodje odprave ter predsednika JK Pirat Mitje Margona in fizioterapevtke Mirjam Ivančič.

Pa je izza ovinka zapiskalo ... Klubski kombi je zavil na dvorišče, zaplapolala je zastava … in popustile so vse zavore. Vzkliki navdušene množice članov kluba, družinskih članov, prijateljev in številnih podpornikov so petouvrščenimajadralkama dali kaj hitro vedeti, da sta z ekipo opravili izvrstno delo. 

“Kar na jok mi gre, ko  vidim, koliko se vas je zbralo. Resnično nama vsa vaša  podpora veliko pomeni  in tudi v Tokiu sva vedeli,  da spremljate najine nas tope. Škoda, da nama zdaj  manjka medalja okrog vratu, je množico pozdravila vidno ganjena krmarka posadke Tina Mrak.

Nasmejana flokistka Veronika Macarol pa je njun zadnji skupni nastop v razredu 470 prav tako pospremila pozitivno: “Malo  ljudi to doživi. Na olimpijskih igrah sva bili že drugič  blizu kolajni. Za nama je izjemen mesec in prav ničesar ne obžalujem!” 

V deželi vzhajajočega sonca sta Tina in Veronika dali vse od sebe, skozi teden sta se kolajni zelo približali, a se jima je žal znova izmuznila. Klubski predsednik Mitja Margon in podpredsednik Jadralne zveze Slovenije Damijan Vuk sta ocenila, da višje od petega mesta v tem trenutku pač ni šlo. A to je pogled stroke. Povsem drugače pa na več kot zlati olimpijski dekleti gledajo najmlajši člani kluba - otroci, ki morda komaj spoznavajo osnove jadranja. Koliko ponosa, koliko motivacije, da so jima lahko segli v roko in se z njima fotografirali! 

»Taki podvigi uspejo le redkim. Najmočnejšim. Najvztrajnejšim. Izbranim. Če sem natančnejši - tako možnost si je v zadnjih 32 letih v tem jadralnem razredu priborilo le okoli 70 žensk, medalje pa osvojilo le 38 žensk s celega sveta!Naj ponovim to številko: 38 žensk v 32 letih! Mount Everest je v tem času osvojilo nekaj čez 600 žensk je v ganljivem zapisu večer pred odločilno regato za medalje zapisal Mitja Margon in s tem vnovič opozoril, da se nič ne zgodi samo od sebe in tudi ne čez noč. 

Naj bo to moto, ki bo v poletnih jadralskih vragolijah pospremil in opogumljal tudi nove upe, tiste ki ravno te dni zaključujejo Piratove tečaje jadranja. 

 

Tina in Veronika, naši odlični jadralki, o  načrtih za prihodnost ta hip še ne razmišljata, čeprav je njuna skupna zgodba praktično zaključena, kajti razred 470 v  sedanji obliki ukinjajo in bo  leta 2024 v Parizu zastopan le še v mešani moško-ženski zasedbi. Gotovo pa je, da se jima bo po nekajtedenskem »zaporniškem« življenju v tej edinstveni COVID olimpijadi še kako prilegel počitek.

 

Ekipa, še enkrat iskrene čestitke za uspeh in hvala za čudovite trenutke!

Vaš JK Pirat


Foto: Dragan Sinožič, Špela Rožaj, Nikos Alevromytis