Piranski zaliv so danes preplavila bela jadra optimistov, na njih pa 459 mladih jadralcev iz kar enajstih držav, ki se bodo na zdaj že tradicionalni, 22. Velikonočni regati v organizaciji našega kluba merili vse do nedelje. Prvi regatni dan je minil v soncu in blagem termičnem vetru in jadralcem ponudil prijetne jadralske pogoje, organizatorju pa možnost za izpeljavo treh od štirih predvidenih plovov.

Jadralce je organizacijski odbor razdelil v šest skupin, ki se med seboj ločijo po barvi traku. Da bi bila tekma kar najbolj poštena, se vsaka skupina meri z vsako in danes je regatnemu odboru, ki mu predseduje Miro Čarman, uspelo izpeljati devet regat, v vsaki od njih pa so se med seboj pomerili jadralci iz dveh skupin. Tako so vse skupine odjadrale po tri regate, kar je že dovolj za regularnost celotne regate, ki za avstrijske in nemške jadralce šteje kot izbirna za uvrstitev v državno reprezentanco, kot ena od kriterijskih regat za izbor reprezentance pa šteje tudi za slovenske jadralce.

Vera Marspin Čarman, vodja organizacijskega odbora Velikonočne regate: » Po prvem regatnemu dnevu smo zelo zadovoljni, saj imamo ugodne vremenske razmere, izpeljali smo tri plove, s tem pa je regata veljavna in to nas zelo veseli. Od predhodno prijavljenih 500 udeležencev jih jadra 459, kar je rekordno število v vseh dosedanjih 22 letih Velikonočne regate.«

Miro Čarman, predsednik regatnega odbora: »Za regatni odbor je bilo danes zelo naporno, saj nastopa veliko zelo mladih jadralcev, pretežno neizkušenih in nevajenih velikih regat, ki so nam povzročali preglavice na startni liniji, zato smo naredili samo tri od načrtovanih štirih plovov. Imeli pa smo srečo z vremenom, blag veter je bil ravno primeren za to kategorijo jadralcev.«

Uradni rezultati bodo objavljeni na naši spletni strani v kratkem. Ponovno se lahko veselimo odličnega jadranja naših, zmage so danes vpisali Klemen Semelbauer in Rok Verderber iz našega kluba, odlično je jadrala tudi Mara Turin iz JK Izola.


Začasne rezultate lahko najdete na uradni spletni strani Velikonočne regate.