PTUJ, 1. do 3. junij 2018 – Prvi junijski konec tedna je v najstarejšem slovenskem mestu, na Ptuju, potekalo ekipno državno prvenstvo v razredu optimist. Regate sta se udeležili tudi dve ekipi JK Pirat, ki pa sta domov prišli s precej grenkega priokusa.

Tokratno regato je na Ptuju zaznamovalo predvsem vreme: dopoldne mukotrpno brezvetrje, popoldne pa nevihte. Vremensko nadležni dvojec je tako poskrbel, da prvi dan zaradi brezvetrja jadralci niso jadrali, drugi dan je popoldne veter vendarle zapihal in organizatorjem omogočil izpeljavo dela dvobojev. V nedeljo so jadralci znova jadrali, a jih je popoldne z jezera pregnala nevihta in onemogočila izpeljavo zadostnega števila dvobojev za regularnost državnega prvenstva. Izpeljanih je bilo tako vsega 57 dvobojev od predvidenih 91.
Organizator je na osnovi rezultatov vendarle podelil nagrade, toda točkovanje ni povsem ustrezalo dogajanju na Ptujskem morju. Prva ekipa JK Pirat, v sestavi Yelizaveta Levandovska, Ivan Vakhrushev, Svit Dujmovič Šterpin in Toni Benčič, se je kot »rezultatni osmoljenec« domov vrnila s pokalom za osvojeno tretje mesto. Osvojene točke bi sicer kazale na delitev 2. mesta s prvo ekipo JK Jadro Koper, a se je organizator odločil drugače.
Druga ekipa JK Pirat, v sestavi Roža Sabadin, Tai Simonovich Zajelšnik , Teo Gerželj in Žiga Cepak pa je v končnem seštevku in v konkurenci štirinajstih ekip zasedla 12. mesto.