TRST, PORTOROŽ – 17. julij 2017

Minukli vikend, od 15. do 16. Julija, je v organizaciji jadralnega kluba Triestina della Vela potekala regata za razrede Star, Snipe, Laser Standard in 420. V slednjem sta svoje znanje pokazali tudi posadki Planinšič-Romih in Franič-Škopac.


Izjemni vetrovni pogoji so že v soboto mlade jadralce postavili na preizkušnjo, saj se je jakost vetra v zalivu spreminjala od 0 do 15 vozlov, smer vetra pa se je spreminjala do 50 stopinj. Matej Planinšič in Jaka Romih sta oba sobotna starta odvozila odlično, žal pa sta imela v nadaljevanju manj sreče, saj sta obe regati ostala na strani, kjer jima je zmanjkalo vetra. V cilj sta tako prijadrala 7. in 8. v skupini 16 posadk.
Dekleti, Veronika Franič in Nina Škopac, pa sta po slabših startih prihajali prvi na obe orci, v krmo pa izgubljali mesta. V drugi regati, ko sta se cilju približevali kot 3., pa sta se žal prevrnili.
Nedelja je minila v znamenju tramontane z močjo 30 vozlov. Matej in Jaka sta regato vozila odlično in bila daleč najhitrejša. Pred ciljem sta imela kar nekaj prednosti pred zasledovalci, vendar sta se na polabandi zvrnila. Velika prednost, ki sta jo pridobila pred nezgodo, jima je omogočila, da sta regato zakljulčila na odličnem 3. mestu.
Dekleti sta prvič zajadrali po tako močnem vetru in kljub skromnemu številu trenungov, ki sta jih opravili skupaj (vsega 15 treningov), sta regato odpeljali do cilja.
Ob vrnitvi je trener obeh posadk, Mitja Mikulin, povedal: "Čestitke dekletom za tako jadranje, saj po šele nekaj treningih zelo lepo napredujejo. Tudi fanta sta dobro jadrala, vendar sta žal imela nekaj smole. Sedaj jih čakajo priprave ter evropsko prvenstvo na gardskem jezeru."Rezultati: http://www.stv.ts.it/attivita/eventi-sportivi/476-ecco-le-classifiche-dei-trofei-bisso-ferin.html

Romih Planinsic Skopac Franic