PORTOROŽ, 17. septembra 2017

Neobetavna vremenska napoved nam k sreči ni povsem prekrižala načrtov pri organizaciji Odprtega DP za razreda Laser standard in Laser 4.7. , ki je potekalo od petka, 15. septembra, do nedelje, 17. septembra. Dva od skupno devetih plovov sta pomenila nedeljsko sklepno dejanje, ki je najboljše mlade jadralce pripeljalo na zmagovalne stopničke.


Kljub neverjetno slabi vremenski napovedi, ki se na srečo ni uresničila, smo na Odprtem DP za razreda Laser standard in Laser 4.7 za leto 2017 uspeli izpeljati 9 plovov. V petek, 15. septembra smo v severnem vetru jakosti od 8 do 12 vozlov opravili 4 plove. Neobetavna vremenska napoved je v soboto kljub dežju postregla z južnim vetrom jakosti od 10 do 12 vozlov, izpeljali smo tri plove. Mirno nedeljsko jutro pa se je na veselje jadralcev, željnih pravega vetra, odprlo v povsem drugačne razmere. Dan je naposled postregel z močnim jugozahodnim vetrom jakosti od 18 do 20 vozlov, ki je zaliv spremenili v enkratno kuliso za sklepna dejanja državnega prvenstva.

Trije najboljši jadralci odprtega DP in hkrati najboljši Slovenci v razredu Laser standard so bili: neprekosljivi Matej Valič (JK Jadro Koper), ki je zmagal vseh devet plovov, sledila sta mu Taš Kolman (JK Burja) na 2. mestu in Martin Peternelj (JK Jadro Koper) na 3. mestu. 


Na odprtem DP razreda Laser 4.7. so blesteli (absolutno):
1. Sara Mujesić, JK Vega Pula
2. Ursula Balas, JD Val Crikvenica
3. Janez Zabukovec, JK Jadro Koper

Najboljša dekleta odprtega državnega prvenstva v Laser 4.7:
1. Sara Mujesić, JK Vega Pula
2. Ursula Balas, JD Val Crikvenica
3. Sandra Lipovec, JK Pirat Portorož

Najboljši fantje odprtega državnega prvenstva:
1. Janez Zabukovec, JK Jadro Koper
2. Klemen Petrovič, JK Jadro Koper
3. Gašper Strahovnik, JK Pirat Portorož

Najboljši Slovenci, ki so prejeli medalje za državno prvenstvo v absolutni uvrstitvi Laser 4.7.:
1. Janez Zabukovec, JK Jadro Koper-zlato,
2. Klemen Petrovič, JK Jadro Koper-srebro
3. Sandra Lipovec, JK Pirat Portorož-bron

V kategoriji U16 (mlajši od 16 let) pa so bili v absolutni konkurenci državnega prvenstva najboljši:
1. mesto: Janez Zabukovec
2. mesto: Gašper strahovnik
3. mesto: Nejc Valenčič
Vsi trije so prav tako dobili medalje.

Medalje je podelil predsednik JZS, Aljoša Tomaž, prisotni so bili še Romeo Podlogar, tajnik JZS, Matjaž Ukmar, predstavnik Špotnega mladinskega centra Piran, ter seveda prizadevni člani regatnega odbora, ki so z izpeljavo regate nadvse zadovoljni.

Foto: Uroš Kekus Kleva, Mitja Mikulin