Desetletja dolga tradicija Jadralnega kluba Pirat je v svoji kroniki zabeležila številne pomembne mejnike, ki so glas kluba ponesli daleč prek meja Slovenije. Tokrat mejnik sicer ni šel onkraj meja, ostaja pa vendale dejstvo, da so se Piratovci izkazali s plemenito družbeno koristno potezo, ki je v osnovi ohranila primarni cilj kluba, to pa je promocija enega najlepših vodnih športov - jadranja.

PORTOROŽ, 18. maj 2019 - Jadralni klub Pirat se je brez zadržkov odzval na prošnjo nevladne, invalidske in neprofitne organizacije, ki združuje gluhe, naglušne in gluhoslepe osebe v Sloveniji. Organizacija že vse od leta 1931 deluje na osnovi socialne pomoči in usposabljanja teh oseb za njihovo polno in aktivno življenje. Znotraj nje deluje Športna zveza gluhih Slovenije, ki še nima pravnega statusa, deluje pa znotraj mednarodne krovne organizacije športa gluhih, ICSD (Mednarodni komite za šport gluhih-član olimpijske družine pri MOK), in EDSO (Evropska športna organizacija gluhih). V mednarodnem športnem programu, ki obsega številne športne discipline, v katerih neredko dosegajo izvrstne rezultate, se je med člani zveze pokazalo zanimanje tudi za jadranje. In vse kaže, da bodo v prihajajočih dveh letih Sabina Hmelina, Jelena Bolšedonova in Aleksandra Prelaz imele polne roke dela z jadranjem in vsem kar sodi zraven. 


Brez veliko oklevanja jim je namreč JK Pirat podal roko in jim omogočil usposabjanje, ki bo tri dekleta popeljalo na prihajajoče svetovno prvenstvo za gluhe, naglušne in gluhoslepe osebe. Dekleta so si lani ogledala prvo svetovno prvenstvo na Poljskem, kar jih je navdihnilo, da se tudi same pripravijo in udeležijo naslednjega prvenstva, ki bo predvidoma čez dve leti.

Prvo spoznavno urjenje je potekalo že to soboto. Dekleta sta v spremstvu tolmača Sonje Brodon sprejeli olimpijki Tina Mrak in Veronika Macarol ter Luka Sotošek. Dan je kljub klavrnemu razvoju vremena minil po pričakovanjih. Tokrat je bil cilj spoznati ekipo in dekletom pokazati osnove. Ker bodo roke deklet bolj ali manj "polne jadranja", jih čaka kar nekaj izzivov, zlasti v smislu znakovnega sporazumevanja. "Vendar menimo, da je z zagnanostjo, ki so jo pokazala dekleta, in z znanjem, ki ga imamo v klubu, zadeva izvedljiva," je ob koncu dne povedal član JK Pirat Igor Sotošek.

Že za nedeljo je predvideno novo srečanje. Jadralni klub Pirat bo tako v naslednjih dveh letih z opremo, dobro voljo in ne nazadnje s strokovnim zanjem udeleženih članov kluba stopil na pot, ki bo dekleta popeljala do izpolnitve želenih sanj. 

Pri zasledovanju ciljev jim želimo, naj jim veter dobro služi, da bomo čez dve leti morda zabeležili še en mejnik.

IMG 2788
Od leve: Luka Sotošek, Veronika Macarol, Sabina Hmelina, Jelena Bolšedonova, Aleksandra Prelaz, Tina Mrak in Sonja Bordon

KATJA BERTOK
Foto: Luka Sotošek