TRST, 15. aprila 2018 – Jadralna kluba Adriaco in Triestina della Vela sta v nedeljo pred Trstom organizirala spomladansko jadralsko srečanje za razrede 420, Star in Snipe. Regato so kot drugo kriterijsko za izbor v reprezentanco izkoristili tudi slovenski jadralci Matej Planinšič in Jaka Romih, Celestina Sabadin in Nika Biondić ter Nina Škopac in Veronika Franič.

Z otvoritveno regato se je minulo nedeljo začela sezona jadralskih prireditev v organizaciji tržaškega jadralnega kluba YC Adriaco, ki je podobno kot doslej, tudi tokrat moči združil s klubom Triestina della Vela. Na morju pred čudovito tržaško kuliso se je tako zbralo približno 80 jadralcev, od tega 26 v jadralnem razredu 420, 11 v razredu Star in dva v razredu Snipe.
Prvotno predviden štart za 10.00 dopoldne je bil še pred zborom jadralcev premaknjen za eno uro. Nenadoma narasla jakost vetra pa je kmalu po 11. uri organizatorju naložila vpoklic vseh posadk na kopno. Po uri čakanja je opoldne akcija na morju vendarle stekla. V razmerama močni, toda dokaj nestabilni burji z obale, jakosti 10-20 vozlov, je organizator uspel izpeljati vse tri predvidene plove, od katerih so tretji in zadnji plov zaznamovali prehitri štarti. Regatni odbor je namreč zabeležil kar 14 bfd-jev!
Na regati so v spremstvu trenerja Mitje Mikulina nastopile tudi tri slovenske posadke. Za las zgrešeno tretje mesto v končni skupni razvrstitvi je izkupiček, ki ga je konec nedeljskega dne zaradi slabih taktičnih odločitev zabeležila fantovska posadka Matej Planinšič - Jaka Romih (oba JK Pirat). Nina Škopac (JK Pirat) in Veronika Franič (JK Olimpic) sta iz plova v plov napredovali in v skupnem seštevku zabeležili skupno 7. mesto (2. mesto med dekleti). Celestina Sabadin (JK Pirat) in Nika Biondić (JK Olimpic) pa sta z vknjiženim bfd-jem v tretjem plovu pristali na 17. mestu. 

Foto: YC Adriaco