Formia (Italija), od 27. aprila do 2. maja 2018 – Šolski premor med prvomajskimi počitnicami so mladinci JK Pirat znova izkoristili za priprave. V spremstvu trenerja Mitje Mikulina sta se regate v Formii, mestecu na jugu Italije, udeležili posadki Planinšič - Romih in Sabadin - Biondić.


V organizaciji jadralnega kluba Circolo navale Caposele iz Formie je od 27. aprila do 2. maja 2018 potekalo tretje državno prvenstvo v jadralnem razredu 420. Regate se je udeležilo kar 105 posadk, pretežno italijanskih, pa tudi izraelskih, turških in dve slovenski posadki. Posadki Matej Planinšič in Jaka Romih (oba JK Pirat) ter Celestina Sabadin (JK Pirat) in Nika Biondić (JK Olimpic) sta regato izkoristili kot generalko, predvsem pa kot dober trening pred prihajajočim evropskim prvenstvom na Portugalskem.
"Prvi regatni dan je po nekaj urah čakanja vendarle postregel z vetrom med 5 in 7 vozli, žal pa sta si obe posadki možnosti za dobre uvrstitve zapravili že na štartu. Drugi dan je pihal veter med 20 in 23 vozlov, dekleti sta - da ne uničujeta opreme - ostali na obali. Fanta sta štartala, vendar jima je po vsega 500 prevoženih metrih počila stranska zajla od jamborja. Razmeroma hitro sta se presedla v barko deklet in se kljub dveminutni zamudi na štartu uspela prebiti na 15. mesto v skupini 55 posadk!" je pestro dogajanje v Formii opisal Mitja Mikulin. S tem pa presenečenj še ni bilo konec, saj sta v cilju fanta opazila, da imata počen okvir krmila. Kaj drugega kot resignirano zaključiti dan, jim torej ni ostalo.
Tretji dan ni bilo vetra, vse posadke so dolgo čakale sprva na obali, nato še na vodi. Zadnji dan je ponovno zapihal veter z močjo okrog 20 vozlov. Fanta sta imela znova težave z opremo, dekleti pa sta kljub slabemu štartu končali na 14. mestu.
Splet pestrih okoliščin in dogodivščin je mlade jadralce na sicer razgibanem morju postavil na dokaj trdna in realna jadralska tla. Obenem pa je bila to dobra izkušnja, ne le na vodi, temveč tudi v spretnem krmiljenju med pripravo opreme in soočenju z nevšečnostmi, ki jih tokrat ni manjkalo.