Vikend pred t.i. nočjo čarovnic, od 22. do 24. oktobra 2021, se je v JK Pirat odvijala naša tradicionalna »čarovniška regata« za najmlajše jadralce v razredu Optimist, ki se je zaključila v nedeljo s podelitvijo nagrad in bogatim srečelovom.  

 

59 jadralcev iz 6 držav je odjadralo vseh 9 planiranih plovov. V zahtevnih vetrovnih razmerah je največ znanja pokazal Jonas Micallef z Malte, ki je bil tako tudi absolutni zmagovalec regate. Drugi je bil Mattia Di Martino in tretji Menotti Conti - oba iz Italije. Najboljša deklica je bila Italijanka Marta Benussi, pred Ano Grubelić s Hrvaške ter Bianco Marchesini iz Italije.

 

V kategoriji kadetov je zmagal Roko Mlinar s Hrvaške, pred Filipom Valjevcem iz JK Izola in našim Piratovcem Filipom Luko Butinarjem. Med deklicami kadetinjami je zmagala Vita Erceg s Hrvaške, pred Silvio Wally Moglia iz Italije in našo Piratovko Mijo Mazalin.

 

Trener Piratove A ekipe, Luka Domijan, je po regati povedal: "Halloween je bila, kot vedno, zelo kvalitetna regata. Imeli smo močno konkurenco iz Italije, Hrvaške, Slovaške, Švice in Malte. Pogoji za jadranje so bili zelo raznoliki, od lahkega vetra, pa vse do 22 vozlov burje z dolgimi valovi, zadnji dan pa srednji veter, ki je tudi zelo obračal. Z našo ekipo sem zelo zadovoljen, pokazali smo, da nas ni strah jadrati z bolj izkušenimi jadralci v močnem vetru, na katerega se še privajamo. Bila je vsekakor dobra izkušnja, ki nam bo kasneje prišla zelo prav. Z devetimi opravljenimi plovi smo tudi hitro opazili, da moramo še dodatno izboljšati štarte na katerih že pridno delamo."

 

Letos smo prvič organizirali regato za začetnike (t.i. rooki-je). V skupini začetnikov fantov je zmagal Simon Hruška s Slovaške, pred našima Piratovcema Andrii Chernobaievom in Jako Gerželjem. V skupini začetnic deklic je zmagala Vittoria Di Martino iz Italije, pred našo Piratovko Riano Arinovo in Italijanko Alice Quaiat.

 

Matevž Ravnikar, trener naše začetniške ekipe je po tekmovanju sklenil: "Halloween regata, pred covidom še močna mednarodna regata, letos ni bila to, kar smo si želeli. Tako z vidika skromne udeležbe predvsem tekmovalcev iz Slovenije, kot tudi prve izkušnje za tiste, ki so se po komaj letos opravljeni jadralni šoli odločili priključiti v tekmovanja usmerjenemu programu. Zagotovo gredo vse čestitke odločitvi, da po zgledu jadralno uspešnejših narodov, tudi v Sloveniji ločimo jadralni polji za bolj in posebej manj izkušene jadralce - t.i. začetnike. To so otroci z veliko entuziazma, a še polni strahu, ki normalno pritiče neizkušenosti. Tako so mlajši nastopili komaj v soboto, kar je bila za večino prva prava regatna izkušnja. Le-to pa so pridobili na valovih piranske Punte v burji, ki je skozi celoten dan, skladno z napovedmi tudi jačala. Le najpogumnejši med njimi so si upali vztrajati vse do zadnjega, tretjega plova dneva, ko so bile razmere že takšne, da večina otrok ni več obvladovala svojih bark. Takšne prve izkušnje jim seveda nihče ni privoščil in kot trener sem se zbal, da smo katerega tudi preveč prestrašili. A mladi jadralci so se morda nehote ravno v teh, prezahtevnih pogojih prelevili v prave male heroje in se naslednji dan, z izjemo enega, ki je moral ostati v karanteni, vsi vrnili v klub in odjadrali še en dan burje, tokrat nekoliko manj močne in v zavetju zaliva, kar pomeni brez pretiranih valov. 

Na koncu same uvrstitve niti niso tako pomembne, kot neverjetna izkušnja, ki je vse udeležence vezala na ta šport in upravičila ali celo ojačala ves njihov začetni entuziazem. In, če so zmožni tako nasmejane vrnitve po tako zahtevni preizkušnji ter hkrati regatno prejadrati celotno polje, se ni potrebno bati, da ne bomo tudi v prihodnjih letih Piratovci sestavljali vrh Slovenskega jadranja na Optimistih.

Kot trener moram čestitati vsem nastopajočim in odločitvi organiztorja, da končno tudi v Sloveniji ločimo jadranje najmlajših in tistih, ki trenirajo že več let. Čisto na koncu pa vendarle posebne čestitke vsem trem Piratovim dobitnikom odličij v konkurenci manj izkušenih jadralcev; to so Riana Arinova, Andrii Chernobaiev in Jaka Gerželj, premagala sta ju le Italijanka in Slovak z letom več jadralnih izkušenj."

 

Uradni rezultati so dostopni na naslednji povezavi: HalloweenRegatta2021-OfficialResults.pdf


Regato je, kot vedno, spremljalo pestro dogajanje na obali, pogostitve s »pašto«, hot dog-om in torto velikanko ter seveda prijetno druženje mladih jadralcev.

 

Piratova čarovnica je poskrbela za to, da so šli pokali v prave roke, da so bili tisti na stopničkah še bolj veseli, pa jih je nagradila s pravo Halloween čokolado. Manjkal pa ni niti bogat srečelov, ki je zelo razveselil mlade Optimiste. Kar 16 izjemnih nagrad je bilo izžrebanih med jadralci in tudi zato so vsi nasmejani in z lepimi spomini zapustili JK Pirat. Za bogate nagrade se zahvaljujemo donatorjem Sailing Point, Olimpic Sails in One Sail. 

 

V galerijo regate Halloween 2021 smo dodali le nekaj fotografij, preostale pa si izvolite pogledati na FB strani našega kluba: https://www.facebook.com/pg/jkpirat/photos/?ref=page_internal


Vsem tekmovalcem čestitamo za uspešno odjadrano regato, vse, ki ste manjkali, pa prisrčno vabimo, da se nam na Halloween regati pridružite prihodnje leto.