Včeraj pozno popoldne se je v organizaciji našega Jadralnega kluba Pirat, v sodelovanju z Mednarodno organizacijo razreda optimist IODA in pod okriljem Jadralne zveze Slovenije, uspešno zaključilo evropsko prvenstvo tega mladinskega razreda. Glede na situacijo, ki je v letošnjem letu prisilila večino organizatorjev k odpovedi svojih jadralskih dogodkov, se je tako v Portorožu zgodil največji letošnji dogodek za ta jadralni razred, za jadralni klub Pirat pa eden največjih organizacijskih zalogajev v njegovi zgodovini.

Našemu Jadralnemu klubu Pirat je uspelo pravzaprav nemogoče. Čeprav se na tovrstne dogodke klubi običajno pripravljajo leto do dve, je JK Pirat pridobil organizacijo šele letos poleti, potem ko je moralo prvotno izbrano prizoršče v Estoniji junija, zaradi s Covidom povezanih razmer, od organizacije odstopiti. JK Pirat je bil, glede na svoje bogate izkušnje z organizacijo regat celo svetovne ravni (spomnimo - ravno lani so uspešno gostili mladinsko svetovno prvenstvo za olimpijski dvosed 470), na hitro izbran kot nadomestni organizator.

Organizacija tako velikega prvenstva je izziv že sama po sebi, v aktualni situaciji seveda še toliko večji. V JK Pirat so zato po posvetu z NIJZ, ki jim je izdal tudi soglasje za organizacijo dogodka, in v sodelovanju z Mednarodno jadralno zvezo, uvedli vrsto protokolov, ki so prispevali k varnosti udeležencev. Vsi sodelujoči so morali predložiti negativen rezultat Covid-19 testa, na ozemlje kluba je bil vstop dovoljen samo jadralcem, trenerjem, vodjem ekip in organizatorju - na žalost so celo starši ostali zunaj. Dnevno se je merila temperatura pred vstopom na prizorišče, dosledno so se nosile maske, ohranjala se je varnostna razdalja, razkuževale so se roke in skupne površine.

Mitja Margon, nekdanji olimpijec v razredu 470, predsednik JK Pirat in vodja organizacijske ekipe: “Organizacija je bila uspešna kljub zelo zahtevnim zahtevam in protokolom, ki smo jih imeli tako s strani našega inštituta, naše vlade in nenazadnje Mednarodne jadralne zveze, ki je še posebej striktna. Z ekipo ljudi, ki je bila tukaj od jutra do večera, smo se jih trudili zagotavljati in smo jih tudi uspešno zagotovili. Tako moram reči, da izjava našega someščana, ministra, za nas ni bilo ravno vzpodbudna, ampak žal si ni utegnil priti ogledati prizorišča, kjer bi se prepričal v nasprotno. Kljub vse oteževalnim okoliščinam smo izpeljali zgledno prvenstvo in še posebej pohvale, ki so prihajale s strani staršev, ki so iz svojih domovin spremljali svoje otroke, so bile vzpodbudne in zagotovilo, da smo izpeljali zadevo tako, kot so jo od nas pričakovali in zahtevali.”

Jadralci, prijavljenih je bilo 270, so na odprto evropsko prvenstvo prišli kar iz 33 držav: Avstrije, Belgije, Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francije, Nemčije, Velike Britanije, Grčije, Madžarske, Izraela, Italije, Latvije, Litve, Malte, Monaka, Poljske, Portugalske, Rusije, Srbije, Slovaške, Španije, Švedske, Švice, Ukrajine ter celo s Tajske, iz Južnoafriške republike, Brazilije in Hong Konga. Nizozemska ekipa je zaradi s Covid-19 povezane situacije pri njih doma svojo prisotnost v zadnjem hipu odpovedala. Prvenstvo se je uradno začelo prejšnjo nedeljo, 18. oktobra, z registracijo in meritvami. Prvi regatni dan je bil v torek, evropske prvake pa smo dobili včeraj. Prvenstvo se je v skladu z novonastalo situacijo končalo en dan pred uradnim zaključkom.”

Po sedmih odjadranih regatah v pretežno šibkem in zelo spremenljivem vetru, ki je od mladih jadralcev zahteval precej spretnosti in jadralskega znanja, je nova evropska prvakinja med deklicami postala Rebecca Geiger, evropsko srebro je pripadlo še eni italijanski jadralki, Lisi Vucetti, bron pa Poljakinji Evi Lewandowski. Med dečki je evropski prvak postal italijanski jadralec Adriano Cardi Quan, srebrn je David Rhode iz Avstrije in bronast Santiago Sesto Cosby iz Velike Britanije. Najboljše tri evropske države so Italija, Španija in Švica.

Carmen Casco, podpredsednica IODA, zadolžena za Evropo: “Prav ganjena sem, skoraj nisem verjela, da bomo to prvenstvo dejansko izpeljali. Bilo je lepo videti, kako so vsi, trenerji, vodje ekip, pa tudi najmlajši jadralci, sodelovali in upoštevali vse Covid protokole. Naše regate so običajno tudi velika druženja, in tudi ta del smo morali na žalost tukaj izpustiti. Vsekakor pa ne morem prehvaliti Mitje in njegove ekipe iz JK Pirat - kar so naredili je izjemno, do nas so prišle samo pohvale in niti ena sama pripomba. Organizacija takega dogodka je zahtena že sama po sebi, oni pa so se povrhu morali spopasti še s Covid situacijo.”