Sesimbra (Portugal), 6. do 11. julij 2018 - V Sesimbri na Portugalskem se je v petek, 6. julija začelo evropsko prvenstvo za jadralni razred 420, na katerem so nastopile tudi tri slovenske posadke pod taktirko Mitje Mikulina. V konkurenci 98 posadk iz 18 držav (420 Open) sta nastopili posadki Matej Planinšič in Jaka Romih ter Nina Škopac in Veronika Franić. V konkurenci 44 posadk jadralcev do 17 leta pa sta slovenske barve zastopali Celestina Sabadin in Nina Biondić.
Z zaključnimi plovi se je tako po šestih dneh, v sredo 11. julija zaključila izkušnja, ki je šesterici slovenskih jadralcev dala priložnost, da svoje znanje in pripravljenost pomerijo in primerjajo s pisano konkurenco mladih jadralcev iz kar 18 držav.
Prvi tekmovalni dan je postregel z 11-20 vozlov močnim vetrom. Matej Planinšič in Jaka Romih sta oba plova vozila solidno in nista tvegala. Borila sta se ves čas v prvi tretjini. Nina Škopac in Veronika Franič imata po vetru zelo malo treningov in jima ni šlo najbolje. Celestina Sabadin in Nika Biondić sta po vetru sicer hitri, vendar sta neizkušenost in trema botrovali k večjemu številu napak. Vse skupaj jima je vzelo kar nekaj moči, tako da sta drugo regato dali vse od sebe, ampak je bilo dovolj le za 29. mesto.
Drugi tekmovalni dan so bili vremenski pogoji znova naklonjeni jadralcem, pihalo je 12-15 vozlov. Matej Planinšič in Jaka Romih sta plova zaključila na 45. in 19. mestu in sta bila skupno na 43. mestu, Nina Škopac in Veronika Franič pa sta bili 47. in 42. in sta bili skupno na 95. mestu. Celestina Sabadin in Nika Biondić sta zasedli 40. mesto v prvem plovu, v drugem pa si prislužili 19 točk zaradi kršitve regatnih navodil. Skupno sta bili na 35. mestu.
Po treh dneh sta bila Matej Planinšič in Jaka Romih na 55. mestu, Nina Škopac in Veronika Franič pa skupno na 97. mestu. Celestina Sabadin in Nika Bondič sta bili po prvem plovu 41., v drugem pa sta bili diskvalificirani zaradi prehitrega štarta.
Četrti tekmovalni dan sta Matej Planinšič in Jaka Romih zasedla 26. in 28. mesto v srebrni skupini in sta bila na skupnem 65. mestu. V srebrni skupini sta nastopili tudi Nina Škopac in Veronika Franič, ki sta zasedli 47. in 45. in sta dan zaključili na 98. mestu. V konkurenci jadralcev do 17. leta starosti sta Celestina Sabadin in Nika Biondić zasedli 42. in 40. mesto in sta bili v skupni razvrstitvi na 41. mestu.
Predzadnji dan ni prinesel nič novega. Fanta sta z osvojenim 28. in 45. mestom v srebrni skupini zasedla 71. mesto v skupnem seštevku, Nina Škopac in Veronika Franič pa sta dan pred koncem prvenstva v srebrni skupini zasedli skupno 95. mestu. Celestina Sabadin in Nika Biondić sta zabeležili 32. in 29. mesto, in sta bili v skupnem seštevku na 39. mestu.
V sredo, 11. julija se je po 12 plovih zaključilo letošnje mladinsko evropsko prvenstvo v razredu 420. Matej Planinšič in Jaka Romih sta dragoceno izkušnjo zaključila na 80. mestu, Nika Škopac in Veronika Franič pa na 93. mestu. V konkurenci jadralk in jadralcev do 17. leta starosti pa sta bila Celestina Sabadin in Nika Biondić 37.

"Žal sta Matej in Jaka pretežka in zato tudi počasnejša. Na štartu sta tako vsakič izgubljala pozicijo in sta se morala reševati na slabših straneh. Dekleta so šele v začetkih, saj tako rekoč jadrajo od decembra. Sploh flokistke, ki zaradi neizkušenosti ne uspejo pomagati krmarkam v smislu taktike. Krmarki sta tako prepuščeni sami sebi, tako pri opazovanju polja, kot pozicij nasprotnikov. Celestina in Nika, ki sta jadrali v konkurenci do 17 let, sta bili na prvi boji kar nekajkrat v prvi deseterici, vendar sta zaradi neizkušenosti in začetniških napak izgubljali mesta. Prihodnje leto se na osnovi vsega nadejam velikega napredka," je ob vrnitvi iz Sesimbre povedal Mitja Mikulin.