GARDA, 9. - 12. maj 2019 - Med 9. in 12. majem je v organizaciji Circolo Vela Torbole na Gardskem jezeru potekala regata Europa Cup 2019 za jadralne razrede Laser 4.7., Laser Radial in Laser Standard. Regate se je udeležilo 330 jadralcev iz kar 32 držav, za slovenske jadralce pa regata velja za izbor slovenskih reprezentanc za svetovna in evropska prvenstva. 


V boj za točke sta se podala tudi dva piratova jadralca, Jaka Romih v razredu Laser Radial in Ivan Vakhrushev v razredu Laser 4.7.
Prvi dan regate se je začel z dokaj nenavadnim vremenom za Gardsko jezero, ki je prvi štart pomaknilo proti 13. uri. Veter je iz začetnih 8-10 vozlov prerasel do vsega 13 vozlov, kar je regatnemu odboru omogočilo izvedbo dveh plovov za vse razrede, razen za razred 4.7.

Drugi dan regate je vreme dokaj hitro poskrbelo za odlične jadralske pogoje. S stabilnim južnim vetrom jakosti med 13 in 15 vozlov je organizator uresničil dnevne načrte in pod streho pospravil še po dva plova za vse jadralne razrede. Skupno po dveh dneh torej štirje plovi z enim odbitkom in z nekoliko bolj jasno sliko razvrstitev.

Žal je tretji dan regate veter znova »vzel dopust« in nad jadralce poslal le oblake. Čakajoči na veter so žal ostali praznih rok in ob 16. uri je regatni odbor dokončno zaključil z aktivnostmi predvidenimi za ta dan.

Zadnji dan regate se je napoved uresničila in jadralce za mučno čakanje prejšnjega dne nagradila s Pelerjem, značilnim severnim vetrom za gardsko območje. Na regatnem polju je veter ustvaril dokaj zahtevne jadralske pogoje, ki so jih mladi jadralci s pridom izkoristili in pod streho pospravili še po dva plova za vsak razred.

V razredu Laser 4.7 se je tudi z enim 1. mestom Ivan Vakhrushev uvrstil v zlato skupino in regato zaključil na 19. mestu (10 / 25 / 1 / 11 / (31) ). V razredu Laser Radial se je Jaka Romih uvrstil v srebrno skupino, kjer je zasedel 18. mesto (14 / 41 / 39 / (44) / 28).