Pred nekaj minutami se je s slavnostno podelitvijo, ki se je je udeležil tudi župan občine Piran Peter Bossman, v Portorožu zaključila šesta iz serije regat Eurocup za 29er. S strani Jadralnega kluba Pirat odlično izpeljano tridnevno regato je kronala še zmaga slovenskih jadralcev, posadke Peter Lin Janežič in Anže Podlogar.

Med 19. in 21. septembrom je Jadralni klub Pirat iz Portoroža gostil šesto v letošnji seriji regat Eurocupa za jadralni dvosed 29er, ki kot prehodni mladinski razred služi mladim jadralcem za prehod na olimpijski dvosed 49er. Eurocup je največja organizirana serija regat za razred 29er, ki se je letos udeležuje 250 posadk iz vse Evrope. Koledar vključuje osem regat, pet jih je bilo letos že odjadranih v Španiji, Franciji, na Nizozemskem, v Nemčiji in Veliki Britaniji. Pravkar se je uspešno končala slovenska, sezona pa se bo zaključila z oktobrskima regatama v Švici in Italiji. Za končni rezultat šteje pet regat, rezultati z zadnje, na Gardskem jezeru, pa se ne bodo odbijali.


Regate v Portorožu se je udeležilo 15 posadk iz Nemčije, Španije, Češke, Hrvaške in Italije, štiri posadke pa so bile domače: Peter Lin Janežič in Anže Podlogar (JK MIPC), Dylan Hector Tidd in Tabea Kolenc, Matej Potokar in Gregor Lipovec (obe posadki JK Pirat) ter Luca Babnik in Gregor Volčič (ŠD Piran).

Čeprav je organizatorja nekoliko skrbelo vreme, pa se je na koncu vse izšlo po načrtih in uspeli so izpeljati kar 11 plovov. Šibak veter je bil nekoliko bolj naklonjen lažjim posadkam, kar so boljše od njih s pridom izkoristile.

Jutranje brezvetrje prvega dne je jadralce zadržalo na obali, prvi start pa je regatnemu odboru uspelo izpeljati okoli prve ure popoldne. Šibka burja moči slabih šestih vozlov je omogočila regularne pogoje za izpeljavo vseh štirih predvidenih plovov. Po prvem dnevu je bila v vodstvu Piratova posadka Dylan Hector Tidd in Tabea Kolenc, na drugo mesto sta se uvrstila sicer najboljša slovenska jadralca letošnje skupne Eurocup razvrstitve, Peter Lin Janežič in Anže Podlogar (JK MIPC), na tretje pa aktualni svetovni prvakinji, Španki Carla in Marta Munte.
Drugi regatni dan se je začel z dežjem, ki pa je kmalu ponehal, zapihal je jugovzhodnik, ki je tekom dneva obračal proti jugu. Regatnemu odboru je uspelo izpeljati štiri plove v vetru med 8 in 12 vozlov. Tekmovalci so večinoma regularno startali, ponovili so samo enega od štirih startov. Po pričakovanjih je povedla slovenska posadka Peter Lin Janežič in Anže Podlogar, ki je z odlično serijo (1,1,1) prepričljivo prevzela vodstvo. Najboljši Piratovi jadralci so bili Tidd/Kolenc in Potokar/Lipovec na sedmem oziroma osmem mestu.
Na zadnji regatni dan je bilo vetra dopoldne spet premalo, potem pa je regatno polje pred Portorožem le napolnil blag maestral, ki je nekoliko nihal tako po moči kot po smeri. Jadralci so odjadrali še zadnje tri regate, v katerih so se na mestu zmagovalcev razvrstile tri različne posadke – Janežič/Podlogar, ženska italijanska posadka Gambarin/Gambarin ter nemška Wolter/Martin.

V skupni razvrstitvi je zmagala slovenska posadka Peter Lin Janežič in Anže Podlogar, drugi sta bili Španki Carla in Marta Munte, sicer aktualni svetovni prvakinji v ženski razvrstitvi, tretja pa Nemca Manuel Wunderle in Felix Wieland. S tem sta naša jadralca Peter Lin Janežič in Anže Podlogar prevzela tudi vodstvo v skupni razvrstitvi letošnjega Eurocupa za 29er.

Žal se zaradi bolezni ekipa Tidd/Kolenc ni udeležila zadnjega regatnega dne, poleg izkušene zmagovalne posadke Janežič/Podlogar pa je treba pohvaliti tudi ekipo domačega kluba JK Pirat – Mateja Potokarja in Gregorja Lipovca, ki sta po le nekaj skupnih treningih tokrat prvič zajadrala skupaj tudi na regati. V drugi regati zadnjega dne sta prva obrnila tako prvo privetrno kot zavetrno bojo, potem nekaj mest sicer izgubila, a na koncu slovenski Eurocup zaključila na zelo solidnem skupnem 9. mestu. Posadka Dylan Hector Tidd in Tabea Kolenc, ki sta po prvem dnevu vodila, sta brez zadnjih petih odjadranih plovov končala na skupnem enajstem mestu, ekipa Luca Babnik in Gregor Volčič pa na 14.

Carla in Marta Munte: Imeli smo zelo dobre pogoje, še posebej danes, odjadrali sva dobre regate in zelo sva veseli. Prizorišče je lepo, organizacija je bila zelo dobra in če bo mogoče, bi radi prišli tudi prihodnje leto.

Peter Lin Janežič: Šlo je po pričakovanjih, mislil sem, da bo manj bark, konkurenca je bila kar v redu, zadovoljna sva z rezultatom.

Sebastian Prinčič, trener posadk Potokar/Lipovec in Babnik/Volčič: S svojimi varovanci sem na prvi skupni regati zelo zadovoljen. Ekipa Matej Potokar in Gregor Lipovec, ki sta skupaj z mano doslej opravila le kakšnih 20 treningov, je odjadrala odlično, kar smo trenirali, sta pokazala na regati. Dokazala sta, da sta dovolj hitra, zdaj ju čaka še veliko treninga, odprava napak, in bo šlo. Gregor Lipovec je prej dve leti treniral na 29erju z Dylanom Tiddom in te njegove izkušnje se seveda močno poznajo tudi v novi posadki. Zadovoljen sem tudi s posadko Babnik / Volčič, ki je bila zaradi teže v nekoliko slabšem položaju, a sta se zelo trudila in borila do konca. Srečo smo imeli, da so bili pogoji podobni tistim, v katerih smo trenirali. Dylan se je s Tabeo prvi dan odlično izkazal, potem pa sta žal morala zaradi zdravstvenih razlogov odstopiti. V načrtu imamo še nastop na zadnjem Eurocupu, konec oktobra na Gardi. Upam, da bo pihalo, da bomo videli, kje so v tem primeru naše šibke točke.

Vera Maraspin Čarman, vodja organizacijskega odbora: Čeprav smo pričakovali večjo udeležbo, smo organizatorji zelo zadovoljni, ker je bil odziv jadralcev, trenerjev in spremljevalcev izjemno pozitiven.

Miro Čarman, vodja regatnega odbora: Uspeli smo izpeljati, kar smo načrtovali, to je 11 lepih in zelo regularnih regat. Tudi rezultati kažejo, da ni bilo veliko odstopanj med posameznimi plovi, med najboljše so se uvrščale večinoma iste, najboljše pripravljene posadke. Imeli smo srečo z vsemi sodelujočimi, pa tudi z vremenom, ki je slabo kazalo, ampak nam je bilo na koncu naklonjeno. Če nam bodo prihodnje leto ponudili organizacijo naslednjega Eurocupa, jo bomo z veseljem sprejeli.

JK Pirat je za mlade jadralce organiziral tudi srečelov. Glavni sponzor največjih nagrad je bilo podjetje Nautivela (nagrade je podelil direktor in lastnik podjetja Paolo Portiglia), glavna nagrada pa je bil prednje jadro flok. Nagrad je bilo dovolj za prav vse jadralce, ki so se razveselili tudi drugih praktičnih nagrad - trapeza, vreče za kobilico in krmilo ter številnih drugih.

Razglasitev za državno prvenstvo
Regata Eurocup je štela tudi kot državno prvenstvo razreda. Bron sta osvojila Dylan Hector Tidd in Tabea Kolenc, naslov državnih podprvakov Matej Potokar in Gregor Lipovec in naslov državnih prvakov Peter Lin Janežič in Anže Podlogar. Zmagovalcem sta poleg članov organizacijskega odbora čestitala tudi župan občine Piran Peter Bossman in generalni sekretar JZS Romeo Podlogar.

JK Pirat se zahvaljuje sponzorjem in donatorjem: Občina Piran, Bernardin group, Nautivelo, Sailing Point, Rooster, Fonda, Interexpo, P&P Group, Turistično združenje Portorož,.
Ročno izdelane skulpture, ki so služile kot pokali, je naredila in donirala umetnica Mira Ličen Krmpotić.

O zmagovalcih – posadki Peter Lin Janežič in Anže Podlogar
V Sloveniji je v razredu 29er v zadnjem času začutiti svež veter in število posadk se povečuje. Največ motivacije s svojimi odličnimi rezultati nedvomno prispevata Peter Lin Janežič in Anže Podlogar, ki v zadnjem času nizata odlične rezultate na mednarodnih regatah najvišjega razreda, zato smo prav od njiju največ pričakovali tudi v Portorožu. Avgusta sta se v kanadskem Kingstonu (prav na prizorišču olimpijskih iger leta 1976) v konkurenci 101 posadke iz 14 držav udeležila odprtega svetovnega prvenstva razreda open 29er ter dosegla odlično 6. mesto. Sredi julija sta zajadrala na ISAF-ovem mladinskem svetovnem prvenstvu v Taviri na Portugalskem. Tega prvenstva se zaradi posebnih pravil lahko udeleži le po ena mladinska posadka iz vsake države, zato je tekmovalo 30 najboljših posadk iz 30 držav. Zmagali so Francozi pred Američani in novozelandsko posadko, četrti so bili Nizozemci in na petem mestu naša jadralca, pred jadralskimi velesilami, kot so Velika Britanija, Španija, Argentina, Švedska in druge. Serijo odličnih nastopov letošnje sezone pa sta začela že v začetku julija s še enim 5. mestom na odprtem evropskem prvenstvu za 29er v Nemčiji. Z zmago na Eurocupu v Portorožu sta se z drugega mesta prebila na prvo v skupni razvrstitvi za 29er Eurocup, pred njima pa sta še dve regati te sezone. 

Jakica Jesih


Več fotografij lahko najdete na spodnjih povezavah. Fotografije so na voljo za uporabo.
Foto: Jakica Jesih

Day one, high ress: http://k00.fr/25e3v
Day one, low ress: http://k00.fr/c5hp9
Day three, high ress: http://k00.fr/znd25
Day three, low ress: http://k00.fr/de5fv
Prize giving ceremony high ress: http://k00.fr/tg4kl
Prize giving ceremony, low ress: http://k00.fr/74q0n
On shore, before the races, high ress: http://k00.fr/p2uc0
On shore, before the races, low ress: http://k00.fr/hfnj3 


Uradni rezultati:

Results 29er

 
Scores take into account 2  discards
 

NoSailnoNameScores1234567
    891011   
1SLO 6Peter Lin Janezic, Male, Anze Podlogar, JK MIPC13,013(5)2111
    112(7)   
2ESP 1787Carla Munte, Female, Marta Munte, CN Cambrils24,0(ocs)(4)21323
    2344   
3GER 2097Manuel Wunderle, Male, Felix Wieland, MYC46,037(11)44(9)2
    5669   
4ITA 2215Edoardo Cardellini, Male, Stefano Dezulian, Circolo vela Arco46,04(10)36(14)56
    9733   
5GER 2091Christian Wolter, Male, Michael Martin, SRV BSCF48,011(14)65(13)74
    7251   
6ITA 1738Francesca Gambarin, Female, Claudia Gambarin, SC Garda Salo57,0(dsq)549610(12)
    12812   
7ITA 1203Filippo Amonti, Male, Filippo Massara, SC Garda Salo59,092811885
    3(13)(dsq)5   
8CZE 2284Nikol Stankova, Female, Johana Koranova, YC Lipno YC Neratovice62,08673116(13)
    4(14)116   
9SLO 2201Matej Potokar, Male, Gregor Lipovec, JK Pirat65,0511(13)72119
    (dsq)578   
10CRO 116Domagoj Fizulic, Male, Leon Ostrez, JC Turbo Sport73,0712(14)(13)537
    6111210   
11SLO 1341Dylan Hector Tidd, Male, Tabea Kolenc, JK Pirat79,0211(dsq)74(dns)
    dnsdnsdnsdns   
12ITA 1517Martina Capuccini Cozzagio, Female, Gloria Cavalieri, CVG81,06812129(15)(14)
    114811   
13CZE 2283Vaclav Brabec, Male, Vojta Sindelar, YC Cere85,0(12)9101010(12)8
    89912   
14SLO 1162Luca Babnik, Male, Gregor Volcic, D Piran103,013(dsq)9(14)121410
    10121013   
15ITA 1796Luciano Andreoli, Male, Andrea Francesca Dall`ora, CVG105,01013(15)8(15)1311
    13101314   
 

ZW Sail Regatta Scoring program, 4.023.097
Copyright 1986 - 2014, Leo G Eggink, Zoetermeer
For info about ZW: http://www.zw-scoring.nl