ZAKLJUČNO POROČILO, ČETRTEK, 24. MAJ 2018

Danes se je v bolgarskem Bourgasu z regato za medalje zaključilo evropsko prvenstvo za olimpijski dvosed 470. Naši Piratki Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta skozi ves teden prvenstva izboljševali svoje nastope in v današnjo zaključno regato odjadrali z vodilnega položaja, sta z odličnim jadranjem svojo premoč le še potrdili in ponovno, že drugič, osvojili naslov evropskih prvakinj.

Današnje regate za medalje se je udeležilo le deset najvišje uvrščenih posadk, točke pa so štele dvojno. Naši jadralki sta jo končali na drugem mestu, s tem pridobili dodatne štiri točke, kar je bilo več kot dovolj za ohranitev vodstva in že drugi evropski naslov. Spomnimo - Mrakova in Macarolova sta svoj prvi naslov evropskih prvakinj osvojili pred tremi leti, julija 2015, v danskem Aarhusu.

Tina Mrak: “V Bolgariji sva osvojili drugi naslov evropskih prvakinj, s čimer sva res zelo, zelo zadovoljni. Celoten teden je bil zelo naporen, prvi dan nismo imeli vetra, zato smo morali v ostalih dneh nadoknaditi manjkajoče plove, zato je bilo celotno prvenstvo zelo utrujajoče. Ne glede na to sva v zadnjih dveh dneh pokazali najino pravo jadranje in se prebili vse do prvega mesta, tako da sva v današnji regati to vodstvo samo še zadržali.”

Veronika Macarol: “V današnji regati za medalje sva končali drugi, polje je bilo zelo kratko in vse posadke smo bile zelo blizu. Prve orce nisva najboljše odvozili, sva pa odjadrali odlično krmo in se s tem približali prvi in drugi posadki. Drugo stranico v veter sva odjadrali že nekoliko bolj sproščeno, tudi krma je bila dobra in tako sva zaključili regato za medalje na drugem mestu.”

Trener Tomaž Čopi: “Prvenstvo je bilo zelo lepo organizirano, moram reči, da se je Bourgas zelo lepo izkazal. Razen prvi dan so bili sicer pogoji fantastični in mislim, da so jadralci, tako kot Tina in Veronika, uživali. Začeli sta dobro, potem sta mislili - glede na to, da je bila nekoliko okrnjena konkurenca - da bo enostavno in sta naredili 14., 15. mesto, ampak sta se potem lepo sestavili in končali s kar veliko razliko, kar je zelo vzpodbudno, saj zdaj vesta, da če hočeta, sta lahko spredaj, tako kot je prav.”

Stopničke tega evropskega prvenstva so se razdelile takole: zlato je šlo z veliko prednostjo kar 20 točk našima Tini Mrak in Veroniki Macarol (58 točk) evropski podprvakinji sta postali nemki Frederika Loewe in Anna Markfort (78 točk), bron pa je šel v roke še eni nemški posadki, Nadine Boehm in Ann-Christin Goliass (82 točk).

POVEZAVA NA VIDEO IZJAVI TINE IN VERONIKE: https://we.tl/s-gwSTTQBSYK

Spletna stran evropskega prvenstva: http://2018europeans.470.org/en/default/races/race
Rezultati: http://2018europeans.470.org/en/default/races/race-resultsall
FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/    
Fotografija z vode: Tomaž Čopi
________________________________________________

POROČILO PO ČETRTEM DNEVU, SREDA, 23. MAJ 2018

Dan pred koncem evropskega prvenstva za olimpijski dvosed 470, ki se ta teden odvija v bolgarskem Bourgasu, sta članici JK Pirat Tina Mrak in Veronika Macarol še trdneje v vodstvu. Danes sta v cilj prijadrali kot 4. in 13. ter tako še utrdili vodilni položaj pred jutrišnjim sklepnim dejanjem, regato za medalje, ki prinaša dvojne točke in bo dokončno odločila o evropskih naslovih.

Tina Mrak: “Danes smo imeli še zadnji regatni dan pred jutrišnjo regato za medalje. Vetra je bilo okoli 10 vozlov, kakšen sunek tudi več. Prvo regato sva kar dobro odvozili, celo regato sva se zelo trudili in pridobivali eno mesto za drugim, saj na prvi boji nisva bili med prvimi, končali pa sva kot četrti. V drugi regati je po startu izgledalo kar solidno, vendar sva se potem nekako preveč držali sredine regatnega polja, s tem nisva izkoristili dobrega položaja ter končali na 13. mestu. ”

Veronika Macarol: “Ja, danes je bil res zelo naporen dan in mislim, da je bilo prav za vse posadke zelo težko. Veter je nihal in obračal, tako da je bilo zelo pomembno pravilno loviti sunke, kar sva kar dobro izpeljali v prvi regati, v drugi pa sva res delali več napak in tako nisva uspeli pridobiti več mest. Vseeno pa mislim da sva, glede na pogoje, celoten dan kar dobro izpeljali.”

Jutri je na sporedu še zadnje dejanje tega evropskega prvenstva, regata za medalje, ki prinaša dvojne točke.
Tina Mrak: “Pred jutrišnjo regato za medealje imava kar nekaj točk prednosti, ampak ne glede na to bova morali ostati zbrani vse do konca in odjadrati kakor znava in mislim, da se bova šele potem lahko veselili.”

Po današnjem dnevu se je nekoliko spremenila tudi prva trojica. Tina Mrak in Veronika Macarol (54 točk) ostajata v vodstvu, na drugem mestu ostajata Izraelki Gil Cohen - Noa Lasry (67 točk), na tretje mesto pa sta se danes prebili Nemki Frederika Loewe in Anna Markfort (68 točk).

POVEZAVA NA VIDEO IZJAVI TINE IN VERONIKE: https://we.tl/s-G9Izg0Eyue

Spletna stran evropskega prvenstva: http://2018europeans.470.org/en/default/races/race
Rezultati: http://2018europeans.470.org/en/default/races/race-resultsall
FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/    

________________________________________________

POROČILO PO TRETJEM DNEVU, TOREK, 22. MAJ 2018

Črnomorski Bourgas ta teden gosti najboljše jadralke in jadralce razreda 470, ki se borijo za prestižni naslov evropskih prvakov. V ženskem olimpijskem dvosedu nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), ki iz dneva v dan jadrata bolje. Danes so dekleta odpeljala tri regate, Mrakova in Macarolova sta prvi dve zaključili na drugem mestu, tretjo pa z zmago, kar je bilo dovolj za skupni prevzem vodstva.

Današnji dober rezultat je za naši dekleti še kako pomemben, saj do konca evropskega prvenstva ostajata le še jutrišnja dva plova, v četrtek pa se bo deset najboljših posadk v regati za odličja pomerilo za stopničke in naslove najboljših evropskih jadralk in jadralcev.

Veronika Macarol: “Danes smo imeli ponovno res lepe pogoje, v prvi regati je bilo nekoliko več vetra, do 17 vozlov, popoldne pa je počasi slabel, nekje do 13 vozlov. Današnji dan je bil za naju odličen, vse tri regate sva zelo dobro odjadrali, starti so bili zelo dobri, na prvo bojo sva prihajali vedno v ospredju in potem je bila cela regata toliko bolj enostavna, pa tudi nisva naredili veliko napak. Trenutno sva na skupnem prvem mestu, vendar sva s točkami kar blizu ostalim posadkam, tako da bo tudi jutrišnji dan zelo pomemben, na sporedu imamo dve regati in morava čim boljše odjadrati, da prideva s čim večjo prednostjo v regato za medalje.”

Tina Mrak: “Ja, danes je bil res zelo pomemben dan, že zjutraj je veter pojačal in mislim, da sva šli kar motivirani že v prvo regato, od tu naprej pa se je dan res odlično razvil. Jadrali sva tako kot znava, bili na čistem, odlično odvozili tudi krme, kjer sva naredili največjo razliko v primerjavi s konkurenco in res sva lahko zadovoljni z današnjim prikazanim jadranjem.”

Vodstvo sta torej prevzeli naši Tina Mrak in Veronika Macarol (37 točk), dve točki zaostajata Izraelki Gil Cohen - Noa Lasry (39 točk), na tretje mesto pa sta se prebili Britanki Amy Seabright in Anna Carpenter (49 točk).

Jutri sta na sporedu še zadnja dva plova pred četrtkovo regato za medalje.

______________________________________________________

POROČILO PO DRUGEM DNEVU, PONEDELJEK, 21. MAJ 2018

V Bourgasu na bolgarski črnomorski obali se je danes z naslednjimi tremi plovi nadaljevalo evropsko prvenstvo za olimpijski dvosed 470, v katerem nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat). Slovenski jadralki nadaljujeta dobro, danes sta v cilj prijadrali kot peti, tretji in deveti in tako napredovali na skupno sedmo mesto.

Veronika Macarol: “Danes smo imeli res zelo lepe pogoje. Vetra je bilo okoli 16 vozlov, val je bil velik in dolg, tako da je bilo res za uživati. Glede na pogoje pa dneva nisva najbolje izkoristili, problem so nama delali starti. Zelo pomembno je bilo, da na prvo bojo prideš v ospredju, kajti potem v nadaljevanju so v takem vetru prve jadrnice kar hitro zbežale in razdalje so se večale. Mislim, da sva danes kar dobro odvozili krme, kajti če si pravilno odvozil ta velik, dolg val, si lahko veliko pridobil. To sva še najbolje izkoristili v drugi regati, saj sva obračali slabše kot deseti, potem pa regato končali kot tretji. Vsekakor, dan bi lahko boljše izkoristili, mogoče ker takoj po startu nisva bili čisti, nisva mogli optimalno voziti in tako so nama jadrnice, ki so bile bolj na čistem, kar bežale in mislim, da je bil to danes največji problem.”

Tina Mrak je optimistična: “Sva približno na polovici prvenstva, pred nama je še pet regat, tako da ni še nič izgubljenega. Jutri spet napadava z vso močjo in sigurno se ne bova tako zlahka predali. Jutri je nov dan in greva novim zmagam naproti.”

V vodstvu ostaja izraelska posadka Gil Cohen - Noa Lasry, do spremembe pa je prišlo na drugem in tretjem mestu. Na drugo sta se prebili Italijanki Elena Berita in Bianca Caruso, na tretje pa aktualni evropski prvakinji, ki branita naslov, Nizozemki Afrodite Zegers in Anneloes van Veen. 

________________________________________________

POROČILO PO PRVEM DNEVU, NEDELJA, 20. MAJ 2018

V Bourgasu na bolgarski črnomorski obali se je včeraj uradno začelo evropsko prvenstvo za olimpijski dvosed 470, v katerem nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol, članici JK Pirat. Jadralci so včerajšnji prvi regatni dan preživeli v brezvetrju na obali, danes pa je bilo vetra dovolj, da so lahko odjadrali prve tri plove. Prvenstvo se je za naši dekleti začelo obetavno, z zmago v prvem plovu, a nadaljevalo nekoliko slabše - v drugi regati sta bili 15. in v tretji 14. Po prvem dnevu sta na skupnem 8. mestu v konkurenci 29 posadk.

Tokratno evropsko prvenstvo velja tudi za zadnji resni preizkus pripravljenosti pred svetovnim prvenstvom avgusta na Danskem, kjer se bodo jadralke že borile tudi za prve olimpijske norme. Naslov evropskih prvakinj sta prišli ubranit Nizozemki Afrodite Zegers in Anneloes van Veen (po prvem dnevu sta na 9. mestu). Spomnimo - Mrakova in Macarolova se zaradi Veronikine poškodbe lanskega evropskega prvenstva nista udeležili, predlani pa sta osvojili naslov evropskih prvakinj.

Tina Mrak: “Danes je bil kar zahteven dan, imeli smo okoli deset vozlov vetra, v zadnji regati nekoliko manj, ter kar čopast val, zato sva morali ves čas paziti na optimalno hitrost jadrnice, saj sva se na trenutke lahko zelo zaustavili.” 

Veronika Macarol: "Prvo regato sva startali odlično, na prvo bojo prišli v ospredju in potem je bila celotna regata toliko enostavnejša. Vozili sva zelo hitro in v cilj prišli z veliko prednostjo. Drugi dve regati sta bili dosti slabši, bili sva iz ritma, na prvo bojo sva prihajali v ozadju, v gneči bark se nisva znašli, nisva optimalno jadrali, zato sva tudi dosti slabše končali.”
Tina Mrak dodaja: “Naredile so se velike razlike, tako da sva iz ozadja lahko ujeli največ pet, šest bark, prve so bile že predaleč.”

Na evropskem prvenstvu ni nekaterih najboljših posadk, med njimi manjkata tudi prvo- in drugouvrščeni iz zadnje regate svetovnega pokala, francoska posadka Lecointre / Retornaz ter Britanki Mills / Mcintyre. Tina Mrak pojasnjuje: “Ja, res nekaj dobrih posadk na prvenstvu manjka, ampak ne glede na to ne smeva nikogar podcenjevati, lepo se je videlo, da s slabšim jadranjem lahko prideva v cilj tudi na 14. ali 15. mestu. Pred nama je še dolgo prvenstvo in morali bova v vsakem plovu dati maksimalno od sebe, da bova prišli med najboljše.”

Po prvem dnevu je v vodstvu izraelska posadka Gil Cohen - Noa Lasry pred dvema španskima posadkama - Silvio Mas Depares - Patricio Cantero Reina ter Barbaro Cornudella Ravetllat - Saro Lopez Ravetllat.

Prvenstvo se je nekoliko netipično začelo včeraj, v soboto, regato za odličja pa bo najboljših 10 posadk odjadralo v četrtek. Do takrat je previdenih 11 plovov.


Jakica Jesih