BOURGAS, BOLGARIJA – 5. avgust 2017

V soboto, 5. avgusta 2017, se je z dvema finalnima plovoma zaključilo odprto evropsko prvenstvo v mladinskem razredu optimist. Optimisti JK Pirat, Celestina Sabadin, Ivan Vakhrushev, Dan Belinger in Toni Benčič, so na pot odšli željni novih izkušenj, predvsem pa dobrih uvrstitev, zato so borbenost ohranili vse do konca.
Po treh dneh oziroma šestih kvalifikacijskih plovih sta si mesto za finalne plove v zlati skupini zagotovila Celestina Sabadin pri dekletih in Ivan Vakhrushev pri fantih, Dan Belinger in Toni Benčič pa sta jadranje nadaljevala v srebrni skupini. Zavedajoč se, da si napak zlasti na štartih ne smejo privoščiti, so vsi štirje svoje pozicije dobro branili in si v desetem, finalnem plovu priborili lepe uvrstitve. Celestina skupno 6. mesto v konkurenci 100 jadralk, Ivan 18. mesto, Dan 15. mesto v srebrni skupini (skupno 57.) in Toni 23. mesto v srebrni skupini (skupno 65.) v konkurenci 130 jadralcev.


"Kot trener sem z nastopom slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu zelo zadovoljen, saj smo pokazali, da se znamo potegovati za najvišja mesta. Osebno lahko zagotovim, da je prav vsak od jadralcev dal vse od sebe in pokazal, da si je zaslužil nastop na EP. Priznati moram, da začetek prvenstva ni bil najobetavnejši, zato sva po prvem dnevu, ko smo izkoristili vse bonuse, skupaj z vodjo reprezentance, Jakobom Božičem, ubrala nekoliko drugačno, mehkejšo taktiko, brez 'presinga'. Bolj sproščeno vzdušje je pripomoglo k boljšim odnosom med jadralci in posledično k boljšim rezultatom," je ob vrnitvi v Slovenijo povedal trener ekipe, Klas Kaligarič. Hkrati pa dodal, da je vloga trenerjev na morju ta, da jadralce pospremijo do najboljših dosežkov, seveda ob zavedanju še vseh drugih dejavnkov v ozadju, brez katerih rezultati ne bi bili mogoči. "Zahvaljujem se vsem staršem, ki so verjeli v svoje otroke in jim omogočili lažjo pot. Morda pa se v bodoče kaj izboljša tudi na tem področju, saj je vlaganje v mladinsko jadranje nujno potrebno, če želimo, da kakovostno jadranje ter uspešne jadralke in jadralce," je misli sklenil Kaligarič.
Iskrene čestitke vsem!

Spletna stran prvenstva: http://www.2017optieuro.org
Rezultati fantje: http://www.2017optieuro.org/results/results-boys
Rezultati dekleta: http://www.2017optieuro.org/results/results-girls